Πολλαπλασιασμό επενδύσεων στην Ελλάδα προανήγγειλε ο Τζεντιλόνι

Η Ιταλία πρέπει να πολλαπλασιάσει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή γι αυτό, καθώς βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα, τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι από την Κέρκυρα, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας-Ιταλίας.

Είμαστε

ο πρώτος στρατηγικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας και ευελπιστούμε αυτός ο χώρος συνεργασίας να ενισχυθεί περαιτέρω, όπως και στον τομέα των επενδύσεων, τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Είπε ότι η σημερινή μέρα φέρνει πολύ ευχάριστα νέα, την υπογραφή μεταξύ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Ferrovie Dello Stato, και άλλες επενδύσεις. Ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε πως «το ευρύτερο οικονομικό κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο και πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία». Πρόσθεσε δε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν δύο ταχύτητες ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο.

«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και τώρα χρειάζεται να ενισχυθεί η προοπτική της ανάπτυξης με σημαντικές ξένες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Είπε ότι η Ιταλία είναι πολύ σημαντικός εταίρος και στον τομέα των επενδύσεων και πως συμφώνησαν με τον Πάολο Τζεντιλόνι για την ανάγκη να ενισχύσουν αυτή τη σχέση. «Ιδιαίτερη αναφορά κάναμε και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς σήμερα υπογράφηκε η συμφωνία», είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε την πρόθεση της ιταλικής Ferrovie Dello Stato να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ στους ελληνικούς σιδηρόδρομους.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας στις διαφαινόμενες αλλαγές στην Ευρώπη και την ευρωζώνη αναδεικνύεται μέσω των επαφών του πρωθυπουργού τόσο με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν όσο και με την σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη περίοδο η χώρα μας επικεντρώνεται στο ζήτημα της νέας Αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη και την Ευρώπη. Επικείμενες αλλαγές που διαφάνηκαν και από τις ομιλίες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και του Εμανουέλ Μακρόν ότι η επόμενη περίοδος θα είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας. Η Ελλάδα σε αυτή τη διαδικασία φιλοδοξεί όχι μόνο να οικοδομήσει συμμαχίες αλλά παίζει και πρωταγωνιστικό ρόλο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Οι δύο πρωθυπουργοί θα υιοθετήσουν Κοινή Δήλωση, με την οποία τίθενται οι βάσεις για την επανεκκίνηση της ελληνοϊταλικής συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Στο οικονομικό πεδίο στο επίκεντρο των δύο πρωθυπουργών θα βρεθούν η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, οι ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς ΑΟΖ και ενεργειακά. Επίσης θα συζητηθούν το μεταναστευτικό, τα Δυτικά Βαλκάνια , οι Ευρωτουρκικές σχέσεις καθώς και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με Τρίτες χώρες.

Είναι πάντως ενδεικτικό ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ζητεί κοινή ευρωπαϊκή δράση για ανάπτυξη, επενδύσεις κι απασχόληση.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι μετά από μια τρομερή κρίση, με βαρύτατες κοινωνικές συνέπειες, στην Ελλάδα υπάρχουν ιδιαίτερα θετικά και ενθαρρυντικά μηνύματα. Το θέμα είναι ότι μαζί, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία αυτή» ανέφερε επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Παράλληλα με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του θα γίνουν διμερείς συναντήσεις ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας, Πολιτισμού, Τουρισμού, Υποδομών, Οικονομικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασφάλειας (σε επίπεδο υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων).

Σήμερα αναμένεται με το κλείσιμο των εργασιών της Διακυβερνητικής Συνόδου να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων (συμφωνία για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A) ενώ θα υπογραφεί συμφωνία για ζητήματα πολιτισμού και μνημόνιο συνεργασίας για προώθηση αγροτικών προϊόντων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο χονδρεμπόριο

Η συνάντηση του κ.Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί και θα ακολουθήσει στις 12:10 κοινή συνέντευξη τύπου. Η ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα αρχίσει στις 12:45.

Keywords
Τυχαία Θέματα