Τρίτο μνημόνιο: Μας “περισσεύουν” 27,5 δισ. – Με τα …μισά, λύνεται μέσω badbank το πρόβλημα των NPLs

Από το πακέτο των 86 δισ. ευρώ του τρίτου μνημονίου, η Ελλάδα έχει λάβει 40,2 δις ευρώ. Σε περίπτωση καταβολής των 18,4 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι του 2018, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του ESM, στο ταμείο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα παραμείνουν περίπου

27,5 δις ευρώ, με το μεγάλο ερώτημα να είναι τι θα γίνει με αυτά τα χρήματα.

ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα ήθελαν να χρησιμοποιηθούν για τις ελληνικές τράπεζες ως κεφάλαιο ασφαλείας ή για μία bad bank, ενώ το ΔΝΤ, πέραν από τις τράπεζες, θα ήθελε να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για την αποπληρωμή του.

Kράτη – μέλη υποστηρίζουν ότι τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να επιστραφούν, ενώ ο ESM είναι υπέρ της χρήσης των κεφαλαίων ως ένα πρόσθετο κεφαλαιακό μαξιλάρι για την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο, , ώστε μέρος του πλεονάσματος ρευστότητας που θα δημιουργηθεί το να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μερικώς και ως κεφάλαιο σε bad bank για τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η bad bank για να απορροφήσει 50 με 60 δισ. προβληματικά δάνεια, δηλαδή το 60% του υφιστάμενου προβλήματος, χρειάζεται 16 με 18 δισ. κεφάλαια. Εάν το ελληνικό κράτος συμμετάσχει με 6-8 δισ. και οι τράπεζες με 4-5 δισ. και οι επενδυτές με άλλα 4-5 δισ. τότε συγκεντρώνονται τα κεφάλαια για μια bad bank που θα έλυνε συστημικά, ουσιαστικά και απόλυτα το πρόβλημα των NPLs.

Μολονότι η ιδέα της bad bank έχει απορριφθεί στο παρελθόν, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να υποβάλλει εκ νέου την πρότασή της, εφόσον θα έχει δημιουργήσει το «μαξιλάρι» ρευστότητας, σε κάθε περίπτωση μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα 27,5 δισ. δεν έχουν σχέση με το «μαξιλάρι» ρευστότητας, στο οποίο βασίζεται η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει την προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL), μετά την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο.

Η δημιουργία του θα στηριχθεί στην υφιστάμενη ρευστότητα και στις δημοπρασίες ομολόγων, μεταξύ των οποίων και 7ετών, στις οποίες σχεδιάζει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση εντός του 2018. Με βάση αυτές τις ενέργειες και την τμηματική αξιοποίηση των ομολόγων ANFA ύψους 7,9 δισ, μεταξύ άλλων, το “μαξιλάρι” αναμένεται να ανέλθει σε 18-20 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο τα σχέδια της Ελλάδας σκοντάφτουν σε μια εκκρεμότητα, που δεν είναι άλλη από τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το αρχικό σχέδιο περιλάμβανε τμηματική καταβολή των κερδών από τα ομόλογα ANFA και αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ύψους 11,4 δισ. Εφόσον όμως το ΔΝΤ παραμείνει στο πρόγραμμα, προκύπτει το ερώτημα εάν επιθυμεί να αποπληρωθούν από τον ESM τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα