ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Βελτιωμένα μεγέθη σε Alpha, ETE, Πειραιώς και Eurobank “βλέπει” για το 2ο τρίμηνο η IBG

Τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη β’ τριμήνου των Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς παραθέτει με ξεχωριστές της εκθέσεις η IBG.

Βελτιωμένα αποτελέσματα, σε τριμηνιαία βάση, εκτιμά η IBG ότι θα εμφανίσει ο όμιλος της Εθνικής

Τράπεζας για το β’ τρίμηνο του έτους, καθώς προβλέπει ότι θα έχουν υποβοηθηθεί τόσο γεωγραφικά όσο και όσον αφορά τα λειτουργικά αποτελέσματα από τις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες. Ωστόσο, οι αυξημένες ζημιές από συναλλαγές όσον αφορά την τουρκική θυγατρική σε συνδυασμό με την έλλειψη εκτάκτων κερδών θα οδηγήσουν τα καθαρά αποτελέσματα σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2014. Σε γενικές γραμμές εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη β’ τριμήνου για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας θα διαμορφωθούν στα 41 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να ενισχύονται κατά 2% σε τριμηνία βάση στον απόηχο των καλύτερων επιδόσεων και στις τρεις γεωγραφικές περιοχές που έχει παρουσία ο όμιλος. Τα έσοδα του ομίλου εκτιμώνται στα 911 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 4% σε τριμηνιαία βάση, ενώ στο σκέλος των εξόδων η χρηματιστηριακή σημειώνει πως το επιτυχημένο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που πραγματοποιήθηκε το τελευταία τρίμηνο του 2013, οδηγεί σε μείωση του κόστους κατά 16% σε ετήσια βάση. Επιπλέον, προβλέπει χαμηλότερες προβλέψεις κατά 5% σε τριμηνιαία βάση.

Σημειώνεται ότι η IBG έχει θέσει την τιμή-στόχο των 3,40 ευρώ και τη σύσταση “buy” για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ ο όμιλος έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τα οικονομικά του μεγέθη την Πέμπτη, 28 Αυγούστου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α.

Για την Eurobank, για τη μετοχή της οποίας έχει θέσει την τιμή-στόχο των 0,55 ευρώ με σύσταση «buy», εκτιμά πως το βασικό χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου θα είναι τα σημαντικά έσοδα από βασικές τραπεζικές δραστηριότητες, αλλά και η βελτίωση των κερδών, ενώ η αύξηση των απομειώσεων (είναι πιθανό ο όμιλος να εμφανίσει επιπλέον προβλέψεις από τις δραστηριότητες στην Ουκρανία οι οποίες πουλήθηκαν πρόσφατα), αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των ζημιών σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ειδικότερα, προβλέπει ότι οι ζημιές θα διαμορφωθούν στα 224,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 207,4 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2014. Στα θετικά η IBG επισημαίνει την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους, τα οποία έχουν επωφεληθεί από τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης (κυρίως από τις προθεσμιακές καταθέσεις). Σε γενικές γραμμές προβλέπει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να καταγράψουν αύξηση περίπου 3% σε τριμηνιαία βάση. Για τα συνολικά έσοδα αναμένει ότι θα διαμορφωθούν κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 7% στο τρίμηνο, ενώ σε επίπεδο ζημιών (λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλότερες προβλέψεις λόγω Ουκρανίας) εκτιμά πως θα διαμορφωθούν στα 225 εκατ. ευρώ, υψηλότερα από τα 207 εκατ. ευρώ που κατέγραψε ο όμιλος στο α’ τρίμηνο του έτους.

Η Eurobank θα ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα στις 29 Αυγούστου μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Για την Alpha Bank η χρηματιστηριακή εκτιμά πως θα εμφανίσει βελτιωμένα μεγέθη, αποτέλεσμα των καλύτερων εσόδων από βασικές τραπεζικές δραστηριότητες (καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες), χαμηλότερου κόστους και χαμηλότερων προβλέψεων. Ωστόσο συμπληρώνει πως τα χαμηλότερα κέρδη από συναλλαγές σε συνδυασμό με τις παρ’ όλα αυτά υψηλές προβλέψεις, θα διατηρήσουν τα καθαρά αποτελέσματα στο κόκκινο. Σε αυτό το πλαίσιο η IBG εκτιμά πως η Alpha Bank θα εμφανίσει στο β’ τρίμηνο του έτους ζημιές 94 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 70 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του έτους. Σχετικά με τα καθαρά έσοδα από τόκους προβλέπει ότι θα είναι αυξημένα κατά περίπου 2% σε τριμηνιαία βάση, υποβοηθούμενα από τα χαμηλότερα έξοδα χρηματοδότησης. Για το σύνολο των εσόδων προβλέπει ότι θα διαμορφωθούν στα 622 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 1% σε τριμηνιαία βάση). Στο μέτωπο του κόστους η χρηματιστηριακή κάνει λόγο για συνεχιζόμενες προσπάθειες διακράτησης του κόστους.

Η IBG έχει θέσει την τιμή-στόχο του 1,10 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank με σύσταση “buy”. Η Alpha Bank αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα την Πέμπτη 28 Αυγούστου μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η IBG έχει θέσει την τιμή – στόχο των 2,50 ευρώ με σύσταση «buy». Σχετικά με τα μεγέθη β’ τριμήνου εκτιμά ότι οι λειτουργικές τάσεις όσον αφορά τις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να παρουσιάσουν ενδείξεις βελτίωσης σε όλους τους τομείς (κέρδη από συναλλαγές, κόστη αναδιάρθρωσης και προβλέψεις) για ένα ακόμη τρίμηνο. Τα καθαρά έσοδα από τόκους, όπως και στις υπόλοιπες τράπεζες, αναμένεται να έχουν επηρεαστεί από τα χαμηλότερα κόστη στον τομέα των προθεσμιακών καταθέσεων. Υπενθυμίζει ότι το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων βελτιώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση στο α’ τρίμηνο του έτους, ενώ προβλέπει ανάλογα επίπεδα βελτίωσης και στο β’ τρίμηνο του έτους. Σε γενικές γραμμές εκτιμά ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα εμφανίσουν αύξηση 2% σε τριμηνιαία βάση. Επιπλέον, σημειώνει ότι τα συνολικά έσοδα αναμένεται να ενισχυθούν από έκτακτα κέρδη που σχετίζονται με την αναδιάρθρωση του δανειακού χαρτοφυλακίου. Σε αυτό το σημείο η χρηματιστηριακή αναφέρεται στο deal μεταξύ Πειραιώς και MIG το οποίο υπεγράφη το Μάιο σύμφωνα με το οποίο η Πειραιώς κάλυψε μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο της MIG ύψους 250 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προβλέπει ότι ο όμιλος θα εμφανίσει ζημιές ύψους 172,9 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο του έτους έναντι ζημιών 248,6 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του έτους.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τα οικονομικά της μεγέθη την Παρασκευή 29 Αυγούστου μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α.

Keywords
Τυχαία Θέματα