ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Επιταχύνει τα stress test η ΕΚΤ, τον Φεβρουάριο του 2018

Στα τέλη Φεβρουαρίου 2018 σχεδιάζει να ξεκινήσει τα stress tests των τεσσάρων συστημικών τραπεζών η Τράπεζα της Ελλάδος, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής τους τον Ιούνιο του 2018, όπως αναφέρει άρθρο του Bloomberg.

Στόχος της ΤτΕ να έχει καταστεί σαφές εάν οι ελληνικές τράπεζες

χρειάζονται νέα κεφάλαια πριν ολοκληρωθεί το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, δήλωσε ότι ο SSM μπορεί να πραγματοποιήσει νωρίτερα τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι τράπεζες θα κληθούν να στείλουν τα απαραίτητα στοιχεία έως τα τέλη Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε ένα στέλεχος της ΤτΕ, το οποίο, όμως, διατήρησε την ανωνυμία του. Ένα ακόμη στέλεχος της ΤτΕ εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα των stress tests μπορεί να είναι έτοιμα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου 2018.

Σύμφωνα με το άρθρο καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται να εξέλθει από την περίοδο των μνημονίων, τον Αύγουστο του 2018, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι το πιο πιεστικό ζήτημα. Στο τέλος του α’ εξαμήνου τα NPLs βρίσκονταν στα 72,8 δισ. ευρώ, όντας υψηλότερα από τον στόχο που έχει τεθεί από τις αρχές ελέγχου για μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 72,4 δισ. ευρώ. Τα NPLs αντιστοιχούν στο 50,6% των συνολικών δανείων, έναντι στόχου για μείωση στο 50%.

Η πίεση για ολοκλήρωση των stress tests καταφθάνει μετά από την απαίτηση του ΔΝΤ τον Ιούλιο για διεξαγωγή νέων Ελέγχων Ποιότητας Ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (AQRs). Το αίτημα για διεξαγωγή AQRs σκιάζει στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα. Έως τα τέλη Ιουλίου 2017 ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών είχε υποχωρήσει πάνω από 30%.

Draghi: Οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στα stess tests της ΕΚΤ το επόμενο έτος

Keywords
Τυχαία Θέματα