Τράπεζες: Νέα δημόσια υπηρεσία μπαίνει “σφήνα” στα κόκκινα δάνεια – Πως θα λειτουργεί

Συνιστάται με Προεδρικό Διάταγμα «Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους», δηλαδή ειδική γραμματεία διαχείρισης των «κόκκινων δανείων», με κύριο σκοπό την εξυπηρέτηση των δανειοληπτών (υπερχρεωμένων και μη).

Το σχέδιο κατυατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και σε αυτό καθορίζονται οι αρμοδιότητες και η οργάνωση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους είναι αυτοτελής δημόσια υπηρεσία και υπάγεται στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΚΥΣΔΙΧ)

και θα προΐσταται ειδικός γραμματέας με διετή θητεία. Ο ειδικός γραμματέας διορίζεται με απόφαση του πρωθυπουργού και των υπουργών που συμμετέχουν στο ΚΥΣΔΙΧ.

Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα συμβουλεύει τους «κόκκινους» και μη δανειολήπτες για θέματα διαχείρισης οφειλών τους προς τις τράπεζες και θα έχει το συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων.

Ακόμη, θα συσταθούν 30 Κέντρα Ενημέρωσης -Υποστήριξης Δανειοληπτών, εκ των οποίων τα τέσσερα θα είναι στο νομό Αττικής, τα δύο στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα σε διάφορους νομούς της χώρας.

Αναλυτικότερα, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μεταξύ των άλλων, θα συμβάλει στην οργάνωση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού αποτελεσματικής διαχείρισης των ιδιωτικών «κόκκινων» δανείων.

Θα αναπτύξει ένα πλήρες ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, στο οποίο θα καταγράφεται και επεξεργάζεται ό,τι σχετίζεται με τα ιδιωτικά δάνεια και θα έχει την ευθύνη λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου (Help desk) για την άμεση εξυπηρέτηση των δανειοληπτών και όσων ενδιαφέρονται να λάβουν δάνειο.

Η νέα Ειδική Γραμματεία:
■ θα συμβάλει στην οργάνωση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού αποτελεσματικής διαχείρισης των ιδιωτικών «κόκκινων» δανείων,
■ θα αναπτύξει ένα πλήρες ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους στο οποίο θα καταγράφεται και θα επεξεργάζεται ό,τι σχετίζεται με τα ιδιωτικά δάνεια,
■ θα έχει την ευθύνη λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου (help desk) για την άμεση εξυπηρέτηση των δανειοληπτών και όσων ενδιαφέρονται να λάβουν δάνειο,
■ θα λειτουργήσει δίκτυο ενημέρωσης και υποστήριξης το οποίο θα παρέχει οικονομικές και νομικές συμβουλές για τη λήψη δανείων αλλά και σε όσους έχουν λάβει ήδη δάνεια, ανεξάρτητα εάν είναι δάνεια νοικοκυριών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κ.λπ.
■ θα δημιουργήσει ιστοσελίδα που θα παρέχει οδηγίες για τη συμπλήρωση αιτήσεων προς τις τράπεζες και τους άλλους κρατικούς φορείς, ενώ θα παρέχει πληροφορίες στους οφειλέτες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους,
■ θα προτείνει τη βελτίωση της νομοθεσίας που ρυθμίζει την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και θα εισηγείται νομοθετικά μέτρα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΚΥΣΔΙΧ),
■ θα υποβάλλει προτάσεις για την αντιμετώπιση των καθυστερούμενων δανείων και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την αγορά ακινήτων,
■ θα συντονίζει το έργο των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων και των συναρμόδιων υπουργείων και του Συνηγόρου του Καταναλωτή.

ΝΕΟΙ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Στα Ειρηνοδικεία της χώρας θα τοποθετηθούν οι 196 νέοι ειρηνοδίκες που πέτυχαν στον σχετικό διαγωνισμό, οι διαδικασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα.Οι 196 νέοι ειρηνοδίκες θα ασχοληθούν κατά κόρον με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα