ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Δεύτε τελευταίον (ελληνικόν) ασπασμόν – Γιατί οι δανειστές επιτίθενται στις Διοικήσεις

Τελευταία “οχυρά” για να μείνουν υπό ελληνική διοίκηση ή έστω εποπτεία οι συστημικές τράπεζες (με εξαίρεση τη Eurobank), είναι ο Μιχάλης Σάλλας στην Πειραιώς και η διοίκηση της Alpha Bank. Αν, παρά το μπαράζ πιέσεων που δέχονται αντέξουν, το εν εξελίξει σχέδιο των δανειστών για πλήρη αφελληνοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα αποτύχει.

Οι δανειστές, μέσω του SSM, που “αποβάλλει” μέσω…αξιολόγησης τέσσερα μέλη

του ΤΧΣ (Άρης Ξενόφος, Γ. Κουτσός, Αν. Γάγαλης και πιθανότατα Γ.Μιχελής), είναι έτοιμοι να ορίσουν στις τράπεζες τις διοικήσεις που αυτοί επιθυμούν, προκειμένου, πέραν του απόλυτου ελέγχου του τραπεζικού συστήματος, να ελέγξουν και την επόμενη ημέρα στον υπό διαμόρφωση επιχειρηματικό χάρτη της χώρας, με πωλήσεις, συγχωνεύσεις και λουκέτα σε κορυφαίες επιχειρήσεις με οφειλές στις τράπεζες.

Η επιτροπή αξιολόγησης που έχει τον Francesco Papadia Πρόεδρο και μέλη τους Jϊlia Kirαly, Eric Rajendra, Τάκη Δουμάνογλου, Αιμίλιο Αυγουλέα και Peter Yngwe, θα επιλέξει νέα πρόσωπα, το πιθανότερο ξένους, για το ΤΧΣ.

Τελικά, όπως αναφέραμε και το μεσημέρι της Τετάρτης, οι αλλαγές στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών κάθε άλλο παρά ελληνική υπόθεση είναι.

Η αναμενόμενη έγκριση χθες του Χρ. Παπαδόπουλου για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς από το Δ.Σ. του ΤΧΣ, μπλοκαρίστηκε, τόσο από τους μετόχους που πρόσκεινται στον μεγαλομέτοχο Paulson όσο και από “δυνάμεις” του SSM.

Ο Χ. Παπαδόπουλος ήταν υπεύθυνος για την Μέση Ανατολή και Πακιστάν στην Standard Chartered πριν απολυθεί. Λέγεται μάλιστα ότι το γεγονός της απόλυσης, ήταν αυτό που υποτίθεται πως μέτρησε στην θέση του SSM.

Ο Paulson ελέγχει το 9,1% της Πειραιώς και μαζί με φίλα προσκείμενους, συνολικά 20% περίπου.

Η Egon Zehnder ξεκινά από την αρχή τις διαδικασίες για την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα, ενώ μέχρι αυτό να τελεσφορήσει, προσωρινά αναλαμβάνει ο Γ. Πουλόπουλος ο οποίος αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο.

Ονόματα για την Πειραιώς, είτε για λόγους δημοσίων σχέσεων, είτε για να…καούν, κυκλοφορούν ήδη στην αγορά.

ΥΓ: Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως) που καταφέρονται (ορισμένες φορές ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ) κατά των Ελλήνων τραπεζιτών, πολύ σύντομα θα μάθουν…τι εστί …βερύκοκο, όταν, έχοντας συμβάλλει στην απαξίωσή τους, ουσιαστικά, έδωσαν βήμα στους δανειστές να πάρουν τον πλήρη έλεγχο…

Το Bankwars στις 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016:

Αγωνία στα ρετιρέ του τραπεζικού συστήματος για τις επικείμενες αλλαγές στις Διοικήσεις. Τα σενάρια στο παρασκήνιο δίνουν και παίρνουν, στην κυβέρνηση δεν φαίνεται να υπάρχει ενιαία “γραμμή” για το θέμα, ενώ κάνουν την εμφάνισή τους και τα δημοσιεύματα που “σπρώχνουν” προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Οι σεναριολόγοι, επιμένουν να λειτουργούν με όρους “προ τρίτου μνημονίου”. Και αυτό ακριβώς είναι το λάθος τους. Θεωρούν, ότι οι διοικήσεις ανήκουν στην αρμοδιότητα είτε των μετόχων, είτε δυο-τριών υπουργών, είτε του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Λησμονούν, ότι ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ στην οικονομική πολιτική ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ από τους δανειστές και τα επιτελεία τους (σ.σ. δείτε τι έγινε με την αξιολόγηση και την επιμονή του Γερμανικού Κοινοβουλίου να μην δίνει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης αν δεν ικανοποιηθούν μέχρις κεραίας οι απαιτήσεις των δανειστών), αυτό ακριβώς ισχύει και με το ποιός θα βρίσκεται ή όχι στις διοικήσεις των τραπεζών.

Βεβαίως, όλες οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, έχουν τις “άκρες τους”, βεβαίως η κυβέρνηση θα έχει ένα λόγο, αλλά την απόφαση την παίρνουν άλλοι!

Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Και φυσικά, όσα …κεριά και λιβάνια και αν ανάψουν τα Μέσα Ενημέρωσης για την Χ ή την Ψ Διοίκηση, κανενός από αυτούς που αποφασίζουν δεν ιδρώνει το αφτί. Τα …θυμιατά, δουλεύουν για εσωτερική κατανάλωση και για μια καλύτερη…πρόσβαση στα διαφημιστικά κονδύλια που εντελώς…αξιοκρατικά παίρνουν τα Μέσα Ενημέρωσης, όπως περίτρανα αποδείχθηκε με τις καταστάσεις των δαπανών που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα