Τράπεζα Κύπρου: Παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη – “Βαρίδι” τα κόκκινα δάνεια

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα έχουν αύριο Πέμπτη τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου στην παρουσία του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και του CEO του συγκροτήματος John Hourican.

Tη συνάντηση ζήτησε ο ίδιος ο πρόεδρος και αναμένεται να είναι η πρώτη μετά από σχεδόν έξι μήνες, όταν το ΔΣ

της Τράπεζας συναντήθηκε με τον πρόεδρο πριν την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσής.

Η ατζέντα της συνάντησης είναι ανοικτή. Ωστόσο, η κυβέρνηση ενδιαφέρεται έντονα να ενημερωθεί διεξοδικά επί της πορείας της Τράπεζας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Σε ορισμένα σημεία η πορεία του σχεδίου έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις, καθώς η Τράπεζα έχει διαθέσει στοιχεία ενεργητικού όπως η επένδυση στη ρουμανική Banca Transylvania και έχει πωλήσει την ουκρανική PSJC νωρίτερα από ότι προγραμματιζόταν.

Η ρευστοτική κατάσταση της τράπεζας έχει οριακά βελτιωθεί. Τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια της Τράπεζας μένουν κοντά στο 10% υποχωρώντας από τα επίπεδα του 12% που ήταν τον Ιούλιο αλλά μένοντας πάνω από το όριο του 9%. Ο ισολογισμός της Τράπεζας θα αξιολογηθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών στρες τεστς.

Σε άλλα σημεία, όμως, όπως η διαχείριση των προβληματικών δανείων τα πράγματα δεν φαίνεται να προχωρούν βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο κ. Hourican έκανε πρόσφατα λόγο για την πιθανότητα δημιουργίας «κακής» τράπεζας για απορρόφηση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο αναμένεται να συζητηθούν οι διαδικασίες που εφαρμόζονται για την είσπραξη των δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλουν στο συγκρότημα μεγάλοι χρεώστες, καθώς επίσης και για τις σκέψεις που υπάρχουν σε σχέση με την αποδέσμευση ή όχι των 9μηνων γραμματίων τα οποία προέκυψαν με την έξοδο της Τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης στο τέλος Ιουλίου και λήγουν στις 30 Απριλίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στη StockWatch ότι η συνάντηση του προέδρου με το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την πορεία της BOCY σε συνάρτηση με τις γενικότερες προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα να εξέλθει της κρίσης.

Η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου προκύπτει μετά τις διάφορες φήμες και πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, περί διαφωνιών μεταξύ ΔΣ και εκτελεστικής διεύθυνσης της τράπεζας.

Προβληματισμός για τα γραμμάτια 9μήνου

Το ΔΣ της Τράπεζας θα κληθεί να αποφασίσει οριστικά το αμέσως επόμενο διάστημα αναφορικά με την ανανέωση ή όχι των 9μηνων γραμματίων που προέκυψαν με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας τον περασμένο Ιούλιο.

Τόσο η διοίκηση, όσο και η εκτελεστική διεύθυνση της τράπεζας, φαίνεται να συνεκτιμούν ότι η αποδέσμευση των 9μηνων γραμματίων, που λήγουν στις 30 Απριλίου, δεν θα είναι ωφέλιμη για την τράπεζα, τουλάχιστον σε αυτή τη χρονική περίοδο.

Παρόμοια φαίνεται να είναι και η άποψη του υπουργείου οικονομικών, το οποίο μάλλον κλίνει στη θέση ότι θα πρέπει η τράπεζα να κερδίσει χρόνο. Αυτή είναι άλλωστε και η θέση των διεθνών πιστωτών της Κύπρου, όταν ρωτήθηκαν σχετικά.

Η συμπεριφορά των καταθετών με την αποδέσμευση των γραμματίων εξαμήνου της τράπεζας είχε κριθεί από τη διεύθυνση τράπεζας ως θετική τον περασμένο Ιανουάριο. Έκτοτε το εύθραυστο εγχώριο κλίμα επιβαρύνθηκε μερικώς από τη συζήτηση για την πρώτη κατοικία και από την εικόνα που εξέπεμψαν οι διαφωνίες για την πορεία της Τράπεζας.

Σε επίπεδο ρευστότητας, η εξάρτηση της Τράπεζας σε κεντρικές τράπεζες μειώθηκε από τον Ιούλιο μέχρι το Μάρτιο και η κυβέρνηση έχει εγκρίνει την παραχώρηση εγγυήσεων €2,7 δισ. σε περίπτωση που χρειαστούν.

Original article: Τράπεζα Κύπρου: Παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη – “Βαρίδι” τα κόκκινα δάνεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα