Τρ. Κύπρου: “Κλειδώνει” στο 45% το κούρεμα καταθέσεων – Σχέδιο διαχωρισμού της τράπεζας


Αποκλειστικές πληροφορίες του Sigmalive αναφέρουν ότι το κούρεμα στη Τράπεζα Κύπρου “κλειδώνει” στο 45%.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν την ικανοποίηση τους από το ύψος του κουρέματος καθώς εκτιμούν ότι πρόκειται για “τεραστία επιτυχία” το γεγονός ότι

περιορίστηκε κάτω από 50%. Οι ίδιοι κύκλοι, τονίζουν παράλληλα ότι δημιουργείται «άλλος αέρας στην αγορά».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προβεί σε δηλώσεις στα ΜΜΕ μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις σε θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Στο μεταξύ, επικαιροποιημένο μνημόνιο φέρεται να έδωσε η Τρόικα στο Υπουργείο Οικονομικών της Τράπεζας Κύπρου το οποίο αναμένεται να μελετηθεί και το Υπουργείο Οικονομικών να υποβάλει τις δικές του παρατηρήσεις.

Σχέδιο διαχωρισμού σε εμπορική και αναπτυξιακή τράπεζα

Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση για το θέμα του διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου σε εμπορική και τράπεζα αναπτύξεως, το μεταβατικό Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας διευκρινίζει ότι, το Σάββατο 20 Ιουλίου 2013, η Τράπεζα έχει λάβει την αρχική συγκατάθεση της Αρχής Εξυγίανσης (Κεντρική Τράπεζα Κύπρου) για έναρξη μελέτης του όλου θέματος.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Τράπεζα Κύπρου, η μελέτη του σχεδίου για διαχωρισμό της Τράπεζας θα είναι μέρος του συνολικού Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας που θα συζητηθεί και θα συμφωνηθεί με όλους τους αρμόδιους φορείς μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα και με τις πρόνοιες του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τρόικας.

Η ευθύνη της υιοθέτησης και διαχείρισης του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης εναπόκειται στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας που θα προκύψει από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της μελέτης για διαχωρισμό της Τράπεζας, ούτε ετέθη ούτε και τίθεται θέμα μεταφοράς των οικιστικών δανείων ιδιωτών, που είναι και η πλειοψηφία των πελατών της Τράπεζας, στην τράπεζα αναπτύξεως.

Το μεταβατικό Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας παραμένει επικεντρωμένο στον κύριο στόχο του, αυτόν της διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης, που θα διασφαλίζει τη συνέχιση του πρωταγωνιστικού ρόλου της Τράπεζας στην κυπριακή οικονομία, τονίζει η Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα