ΤΟΥΡΚΙΑ: Η συγγνώμη του αντιπροέδρου Αρίντς – Ο “ήπιος” Γκιούλ και η προσπάθεια για λύση

22:05 4/6/2013 - Πηγή: BankWars

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς το πρωί της Τετάρτης θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των διαδηλωτών του πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη.
Σήμερα ο Αρίντς εξέφρασε τη συγγνώμη του στους ανθρώπους που τραυματίστηκαν στα επεισόδια, κάνοντας όμως έναν διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που διαδήλωναν «λόγω περιβαλλοντικών ευαισθησιών» και όσων πήγαν στην πλατεία για να προκαλέσουν καταστροφές και επεισόδια.

«Οι αρχικές διαμαρτυρίες για την ανοικοδόμηση

του πάρκου της Κωνσταντινούπολης ήταν νόμιμες και δίκαιες» είπε ο Αριντς. «Οι πολίτες μας έδειξαν την νόμιμη, λογική και δίκαιη αντίδρασή τους στο πάρκο Γκεζί», είπε ο Αρίντς,ενώ απηύθυνε έκκληση να μην αφήσουν «περιθωριακές και παράνομες ομάδες» να αμαυρώσουν τα αιτήματά τους.

«Η αστυνομία έχει διαταγή να μη χρησιμοποιεί δακρυγόνα, εκτός από τις περιπτώσεις της αυτοάμυνας» είπε. Ο Αρίντς τόνισε ότι οι χειρισμοί της αστυνομίας ήταν λανθασμένοι.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις για το πάρκο Γκιεζί μοιάζουν με τα κινήματα Occupy παρά με τις διαδηλώσεις για την Αραβική Άνοιξη στις χώρες της Μέσης Ανατολής.«Αυτό που συμβαίνει εδώ δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συνέβη στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Εκεί δεν έχουν ελεύθερες εκλογές, η λαϊκή βούληση δεν εκφράζεται και τα δικαστήρια απέχουν παρασάγγας από τα δυτικά δεδομένα» επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τους εκπροσώπους της τουρκικής Ένωσης Διεθνών Επενδυτών.«Πριν από δύο χρόνια στο Λονδίνο έκαιγαν αυτοκίνητα και λεηλατούσαν καταστήματα για την προστασία του περιβάλλοντος. Το κίνημα Occupy Wall Street συνέχιζε την παρουσία του για μήνες στις ΗΠΑ. Ό,τι συμβαίνει στην Τουρκία είναι παρόμοιο με αυτές τις χώρες».
Keywords
Τυχαία Θέματα