Το νέο ΟΧΙ

Εθνική εορτή σήμερα. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα η οποία γιορτάζει την έναρξη του πολέμου σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές που γιορτάζουν το τέλος του. Δικαιωματικά. Η Ελλάδα μία μικρή ανίσχυρη στρατιωτικά χώρα προτίμησε να πολεμήσει, παρά να υποταχθεί στους φασίστες της Ιταλίας, να σκύψει στους ναζί και θυσίασε χιλιάδες ανθρώπους στον πόλεμο, στην αντίσταση, στις κακουχίες, έχασε το σύνολο των υποδομών της και του εθνικού της πλούτου, για

ελευθερία.

Πέρασαν 73 χρόνια από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και το πρόβλημα της τεράστιας ανόδου της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, που η αύξησή της έχει μπει πλέον σε ένα αποτρόπαιο πολλαπλασιαστή, κάτι που για πρώτη φορά συμβαίνει στη γηραιά ήπειρο, ανησυχεί όλο και περισσότερο όλους αυτούς που δεν έχουν ξεχάσει την πρόσφατη ιστορία, τις θηριωδίες των ναζί. Ταυτόχρονα προβληματίζει και πολιτικές δυνάμεις που επιχειρούν να αφυπνίσουν τους πολίτες και συστημικούς πολιτικούς οργανισμούς, οι οποίοι προτιμούν να κρύβουν στο καλάθι με τα ζουμερά φρούτα τα αγκάθια με τοξικές ιδεολογίες του παρελθόντος ή να υιοθετούν ορισμένα από τα δηλητηριώδη συνθήματά τους, για πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη.

Μία γρήγορη πρώτη ματιά στο χάρτη της Ευρώπης μπορεί να προκαλέσει απλώς μία ανησυχία για το που βαδίζει πλέον η πολιτική κατάσταση, αλλά αν καθίσει κάποιος και μελετήσει διεξοδικά τη μαύρη γεωγραφία της ακροδεξιάς τότε εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ότι οι ιδέες του μίσους, της μισαλλοδοξίας, του σοβινισμού, του ρατσισμού έχουν αρχίσει να βρίσκουν περάσματα στους ψηφοφόρους πολύ ισχυρότερα, πολλές φορές, από τις ιδέες για την Ευρώπη των λαών, την ελευθερία, την ισότητα, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία. Οι Έλληνες για μια ακόμη φορά δείχνουν τη βούλησή τους για τις αξίες που πολέμησαν και τότε. Την περήφανη στάση τους στο προσφυγικό πρόβλημα, στην πίστη τους στην ελευθερία, στη βούλησή τους για δημοκρατία, ειρηνική συνύπαρξη των λαών και ελπίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα γιορτάσουν κάποια στιγμή στο μέλλον το τέλος της ακροδεξιάς επέλασης, αλλά θα πουν κι αυτές ένα μεγάλο ?Όχι? τώρα στις ιδεολογίες του μίσους, του σοβινισμού και του ρατσισμού.

Με αφορμή τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις σε Αυστρία και Τσεχία, αλλά και τη Γερμανία το ΑΠΕ-ΜΠΕ επιχειρεί να χαρτογραφήσει τις ακροδεξιές δυνάμεις στην Ευρώπη και να εξηγήσει την άνοδό τους. Μία άνοδος που σε άλλες εποχές πιθανώς θα είχε σημάνει συναγερμό σε όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις εν αντιθέσει με το σήμερα που χρησιμοποιούνται από κυβερνητικά κόμματα προκειμένου να στρίβουν ακόμη δεξιότερα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο αρθρογράφος και αναπληρωτής διευθυντής του Independent Γουίλ Γκορ στέκεται σε άρθρο του στη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας ότι ?για πρώτη φορά από το τέλος του Β? Παγκοσμίου Πολέμου, υπάρχουν ??πραγματικοί ναζί?? στο γερμανικό κοινοβούλιο?, αλλά και στον ηγέτη του CSU και σύμμαχο των χριστιανοδημοκρατών της Άγγελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ που δήλωνε ότι ?αφήσαμε ακάλυπτη τη δεξιά μας πλευρά κι αυτή τη στιγμή επαφίεται σε εμάς να καλύψουμε το κενό?, ενώ παράλληλα στην ανάλυσή του καταδεικνύει τους κινδύνους που κρύβονται στη ?χαλαρή? αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών. Το 13% της Εναλλακτικής για τη Γερμανία δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα για την Άγγελα Μέρκελ, αλλά ένα δυσεπίλυτο ζήτημα για τη Γερμανία και όλη την Ευρώπη.

Τα ζοφερά σημάδια όμως δεν σταματούν με τις πρόσφατες εκλογές στη Γερμανία. Πριν λίγες ημέρες στην Αυστρία είχαμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που έφερε το Κόμμα της Ελευθερίας ? που ιδρύθηκε το 1956 από αυστριακούς ναζί- κοντά κοντά με το Σοσιαλδημοκρατικό, στην τρίτη θέση, με 26%, ενώ στις τελευταίες προεδρικές εκλογές ο υποψήφιος του κόμματος έλαβε το 46% των ψήφων!

Την προηγούμενη εβδομάδα στις εκλογές που διεξήχθησαν στην Τσεχία, μπορεί να τράβηξε πάνω του όλα τα φώτα ο πολυεκατομμυριούχος και ευρωσκεπτικιστής κεντροδεξιός Μπαμπίς, κερδίζοντας με πάνω από το 30 τοις εκατό των ψήφων, αλλά δεύτερο κόμμα αναδείχθηκε το ακροδεξιό κόμμα FPD με 11,8%.

Την ανάγκη να υπάρχει διαρκής επαγρύπνηση απέναντι στους δεξιούς λαϊκιστές (ακροδεξιούς), τόνιζε στην αποκλειστική συνέντευξή του στον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη Δημήτρη Δημητρακούδη, ο επί 11 χρόνια πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και μεγάλος φίλος της Ελλάδας Φραντς Βρανίτσκι, καθώς το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων ελάμβανε στις πρόσφατες εκλογές το 26% των ψήφων και διεκδικώντας την είσοδό του στην κυβέρνηση, υπό τον συντηρητικό ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος οικειοποιήθηκε την πολιτικής τους στο πλαίσιο της ?αλλαγής? που εκείνος ευαγγελίζεται.

Από την πλευρά του, στο αφιέρωμα για την ακροδεξιά στην Ευρώπη, ο αναπλ. Καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο ΠΑΜΑΚ, Γιώργος Βοσκόπουλος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι

η ακροδεξιά ?με τη συμμετοχή της σε κυβερνητικούς συνασπισμούς αναγκάζει άλλους πολιτικούς χώρους να προσαρμοστούν στα κελεύσματα της. Πρακτικά και με όρους πολιτικής γεωγραφίας το κέντρο υποχωρεί υπό το βάρος των πιέσεων από τα αλληλένδετα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Πλέον η στρατηγική του βερμπαλικού αφορισμού της ακροδεξιάς δεν αρκεί, δεν πείθει και κυρίως δεν παρουσιάζει στα μάτια των Ευρωπαίων ψηφοφόρων μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Αντίθετα μόνο η αλλαγή πολιτικών μπορούν να εκκινήσουν μία διαδικασία αποδόμησης των ακραίων, ρατσιστικών και ξενοφοβικών δυνάμεων πριν μετεξελιχθούν σε συστημικούς πολιτικούς παράγοντες?.

Ευρωσκεπτικιστές, ακροδεξιοί, ρατσιστές, ξενοφοβικοί και ισλαμοφοβικοί, υπερεθνικιστές, φιλοναζί ή νεοναζί; Μάλλον όλα αυτά μαζί. Οι χαρακτηρισμοί αφορούν το κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AFD), που απέσπασε το τεράστιο για τη νεότερη παράδοση της μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας 13% στις πρόσφατες εκλογές. Ο Αντώνης Πολυχρονάκης σταχυολόγησε μία σειρά από δηλώσεις στελεχών του ακροδεξιού κόμματος, για να γίνει πιο κατανοητό το πόσο επικίνδυνο για την Ευρώπη είναι η δυναμική επιστροφή της ιδεολογίας του μίσους.

Μερικές δηλώσεις τους είναι:

Αλεξάντερ Γκάουλαντ (ηγέτης του κόμματος), για τους πρόσφυγες: «Πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα και να αντέξουμε τις σκληρές εικόνες. Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε να εκβιαστούμε από τα παιδικά μάτια»

«Εάν οι Γάλλοι και οι Βρετανοί είναι υπερήφανοι για τον αυτοκράτορά τους ή για τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, τότε έχουμε και μεις το δικαίωμα να είμαστε υπερήφανοι για τις επιδόσεις των Γερμανών στρατιωτών στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους».

– Μπγιορν Χέκε, επικεφαλής του AfD και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στο τοπικό κοινοβούλιο της Θουριγγίας : «Δεν θεωρώ δεδομένο κάθε μεμονωμένο μέλος του νεοναζιστικού κόμματος της Γερμανίας (NPD)». Επίσης, ?μεγάλο πρόβλημα είναι ότι Χίτλερ παρουσιάζεται ως το απόλυτο κακό, αλλά γνωρίζουμε ότι στην Ιστορία δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο».

– Γενς Μάιερ, βουλευτής Σαξονίας: «Το μοναδικό κόμμα το οποίο τάσσεται αποφασιστικά υπέρ της Γερμανίας είναι το (νεοναζιστικό) NPD»

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο χάρτης της ακροδεξιάς στην Ευρώπη με μία ματιά. Σημειώνεται ότι στο ?χάρτη? περιλαμβάνονται κόμματα όλου του φάσματος, δηλαδή από ακροδεξιά κόμματα μέχρι νεοναζιστικά μορφώματα.

Γερμανία

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία ήρθε τρίτο στις πρόσφατες εκλογές στη Γερμανία με 13%.

Γαλλία

Η Μ. Λεπέν (Εθνικό Μέτωπο) στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών έλαβε το 33,9%.

Ολλανδία

Το κόμμα της Ελευθερίας του Βίλντερς έλαβε στις πρόσφατες εκλογές το 13,1%.

Αυστρία

Το κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας FPO έλαβε πριν δύο εβδομάδες στις εκλογές το 26%.

Τσεχία

Το FPD ήρθε δεύτερο στις εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας με 11,8%.

Ουγγαρία

Το νεοναζιστικό κόμμα Jobbik έλαβε στις εκλογές του 2014 το 20,2%.

Δανία

Το Κόμμα του Λαού της Δανίας έλαβε στις εκλογές του 2015 ποσοστό 21,1%.

Σουηδία

Το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών έλαβε το 12,9% στις εκλογές του 2014.

Νορβηγία

Το κόμμα της Προόδου έλαβε στις τελευταίες εκλογές το 16,3%.

Φινλανδία

Το κόμμα των Αληθινών Φιλανδών έλαβε το 17,8% στις εκλογές του 2015.

Πολωνία

Το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη έλαβε στις εκλογές του 2015 ποσοστό 37,6%.

Σλοβακία

Το ?Λαϊκό Κόμμα ? Η Σλοβακία μας? έλαβε το 8,6% στις εκλογές του 2016.

Ιταλία

Το κόμμα ?Αδέλφια της Ιταλίας? έλαβε το 1,5% στις εκλογές του 2013.

Βέλγιο

Το ακροδεξιό κόμμα της χώρας έλαβε το 3,7& στις εκλογές του 2014.

Αγγλία

Το UKIP έλαβε στις τελευταίες εκλογές του 2017 ? μετά το BREXIT- 1,8%.

Ελβετία

Το ακροδεξιό κόμμα Swiss People?s Party έλαβε 29,4% στις εκλογές του 2016.

Βουλγαρία

Το κόμμα Ενωμένοι Πατριώτες έλαβε το 9% στις εκλογές του 2015.

Κύπρος

Το ακροδεξιό μόρφωμα του ΕΛΑΜ έλαβε 3,7% στις εκλογές του 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
ελλαδα, απε-μπε, independent, csu, μερκελ, εκλογες, παμακ, συμμετοχή, npd, χαρτησ, ευρωπη, σλοβακία, swiss, party, ελαμ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, κυπρος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, ουγγαρια, Καλή Χρονιά, γαλλια, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, εκλογες 2014, εκλογες 2015, κομματα, σλοβακία, χωρες, χαρτησ, γερμανια, δημοκρατια, εικονες, πλαισιο, φρουτα, χιτλερ, swiss, αυξηση, αρθρο, αυστρια, ανοδος, απε, απε-μπε, αφορμη, εβδομαδες, βιεννη, βοσκοπουλος, γεωγραφια, γινει, δεδομενο, δευτερο, δηλωση, δηλωσεις, ευκολα, υπαρχει, ελαμ, ελευθερια, εβδομαδα, εποχες, ευρωπη, ιδεες, κυβερνηση, κομμα, ματια, μορφωμα, ναζι, μπε, παιδικα, παμακ, πιστη, προβληματα, σειρα, συμμετοχή, σημαδια, συνθηματα, τοις εκατο, τριτη, τσεχια, τσωρτσιλ, φορα, ασπρο, csu, δικαιωμα, ηπειρο, χωρα, independent, μια ματια, party
Τυχαία Θέματα