Το αποτέλεσμα του Eurogroup χωρίς κομματικές παρωπίδες – Πήραμε δόση και καλές υποσχέσεις για χρέος και ανάπτυξη

ΕUROGROUP με δυό λόγια: Κερδίσαμε, ύστερα από τα αιματηρά νέα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή, άλλη μια ευκαιρία για να προχωρήσουμε, με μικρότερες αβεβαιότητες μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018. Δεν κερδίσαμε τίποτα στην πράξη για το χρέος, παρά μόνο υποσχέσεις. Εν αναμονή το θέμα της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, που όμως

δεν αποκλείεται, να έχει …τύχη από το φθινόπωρο, υπό όρους.

Υπάρχουν όμως, έστω στα λόγια, δύο πολύ σημαντικά, προς αξιοποίηση από την Κυβέρνηση, στοιχεία:

Το πρώτο: Στην ανακοίνωση του eurogroup επισημαίνεται ότι: Ενόψει της ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το Eurogroup δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα για την επιστροφή στις αγορές. Το Εurogroup συμφωνεί ότι θα παράσχει μελλοντικές εκταμιεύσεις όχι μόνο για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλά και την δημιουργία ρευστότητας ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να διευκολυνθεί η επιστροφή στις αγορές.

Το δεύτερο: Η αναφορά στα συμπεράσματα της πρόβλεψης για δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας όπως επίσης και η αναφορά για ένα μηχανισμό σύνδεσης των μελλοντικών παρεμβάσεων στο χρέος με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας (υιοθέτηση της γαλλικής πρότασης), είναι πολύ σημαντικά στοιχεία, υπό την προυπόθεση βέβαια ότι δεν θα μείνουν στα χαρτιά.

ΚΑΤΑ Τ’ ΑΛΛΑ, ΟΛΑ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ ΟΠΩΣ …

Στις 25 Μαίου 2017, διαπραγματευτικοί κύκλοι που επικαλείται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρουν ότι Β. Σόιμπλε και ΔΝΤ σχεδιάζουν ένα συμβιβασμό. «Έτσι το ΔΝΤ θα αποφασίσει τυπικά ένα πρόγραμμα στήριξης, αλλά δεν θα εκταμιεύσει χρήματα μέχρι να επιλυθεί η διένεξη. Στο μεταξύ ο ESM θα μπορέσει να εκταμιεύσει μια ακόμα δόση στην Ελλάδα»

BANKWARS 28/5/2017

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ! Δυστυχώς, όλα εξελίσσονται, με ελάχιστες αλλαγές, όπως τον Σεπτέμβριο του 2012! Τι θα γίνει τελικά στις 15 Ιουνίου; Θα πάρουμε λύση “πακέτο” ή μόνο δόση (σ.σ. για να πληρώσουμε τους δανειστές τον Ιούλιο) και θα παραπεμφθούν όλα τα άλλα για μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, με μία…καλή υπόσχεση για ποσοτικοποίηση των μέτρων για το χρέος και για το QE; Κια πως θα αντιδράσει σε αυτή την περίπτωση η ελληνική πλευρά; Με το να θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου; Και τι απάντηση θα πάρει εκεί, πλην ίσως μιας νέας …ευχής, “να βρεθεί λύση στο επόμενο των γερμανικών εκλογών Eurogroup;

ΠΟΙΟΣ ΑΚΟΥΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ; ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ; – Η κυβέρνηση, ο Στουρνάρας και το δίδυμο Σόιμπλε-Τόμσεν

BANKWARS 12/6/2017

Πολλά ακούμε, πολλές δηλώσεις γίνονται υπέρ της Ελλάδας για την ανάγκη διευθέτησης και του θέματος του χρέους, ώστε να δοθεί ένα μήνυμα στις αγορές πως η χώρα είναι “μαγαζί» βιώσιμο και αξίζει να έλθουν να βάλουν τα λεφτά τους, τώρα μάλιστα που οι αξίες βρίσκονται χαμηλά. Απόλυτα σωστή, οικονομικά, η άποψη αυτή…

…Γιατί όμως διαφωνούν και δεν τα βρίσκουν επί του θέματος ΔΝΤ και Βερολίνο;

Απάντηση: Για καθαρά πολιτικούς λόγους, του Βερολίνου!

…Ο Σόιμπλε (Σ.Σ. και προς τιμή του, το είπε εγκαίρως, προ μηνών) θέλει η Γερμανία, να δει το θέμα «ελληνικό χρέος» μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017. Με τη νέα γερμανική κυβέρνηση, στην οποία ο ίδιος, μπορεί και να μην είναι υπουργός οικονομικών. Και θέλει να το δει, σε συνδυασμό με ανάλογες – και πολύ μεγαλύτερες! – περιπτώσεις χρεών ευρωπαικών χωρών, όπως για παράδειγμα της Ιταλίας. (Αφήστε δηλαδή που θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση και την κυβέρνηση Τσίπρα που τον είχε…πρήξει με τα …σκισίματα των μνημονίων από το 2012, όπως ακριβώς έκανε και στην κυβέρνηση Σαμαρά, την οποία «άδειασε» το 2014, όταν είδε ότι πέφτει και θα έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ…)

…Πραγματικός, οικονομικός λόγος για τη στάση του Σόιμπλε και των συν αυτώ, απέναντι σε όσα ζητά το ΔΝΤ και κορυφαίοι παράγοντες των ΗΠΑ, δεν υφίσταται πλέον!.Όλα όσα αφορούν σε μεταρρυθμίσεις (συντάξεις, ασφαλιστικό, φορολογικό, λειτουργία καταστημάτων Κυριακές, εργασιακά…) ψηφίστηκαν…

…Και το πιο σημαντικό: Μέχρι το 2030, ΔΝΤ και Βερολίνο, δεν έχουν σοβαρές διαφορές όσον αφορά τις εκτιμήσεις τους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, την πορεία του ΑΕΠ και τη βιωσιμότητα του χρέους. Οι διαφορές αφορούν τις εκτιμήσεις για μετά το 2030 και μέχρι το 2059 όταν εξαντλούνται οι λήξεις του δανείου του ESM (!)…

…Ποιός οικονομικός νους, παγκοσμίως, μπορεί μετά βεβαιότητας να κάνει τόσο μακροπρόθεσμες προβλέψεις για την οικονομία μιας οποιασδήποτε χώρας; Όταν μάλιστα ζούμε σε μια εποχή που οι πρβλέψεις, ακόμα και του ίδιου του ΔΝΤ ή του ΟΟΣΑ πέφτουν έξω από τη μία χρονιά στην άλλη;

Συμπέρασμα: Οι διαφωνίες επί των προβλέψεων για μετά από 20-30 χρόνια, είναι στάχτη στα μάτια, είναι ο…φερετζές που κρύβει τη μόνη αλήθεια: Το θέμα είναι πολιτικό και τίποτα άλλο. Και επειδή είναι πολιτικό, θα βρεθεί η φόρμουλα μιας συμφωνίας Ελλάδας – Δανειστών, που θα έχει και ένα λεκτικό …κερασάκι για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που θα αφήνει ανοιχτό παράθυρο στην ΕΚΤ να ξαναδεί το θέμα της ένταξης της Ελλάδας στο QE, από το φθινόπωρο και μετά.

BANKWARS

Keywords
Τυχαία Θέματα