Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό 4,4 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Αθήνα

Ο σεισμός είχε επίκεντρο 24 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και σημειώθηκε 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σταμάτας. Είχε πέντε χιλιόμετρα εστιακό βάθος. Στη συνέχεια ακολούθησαν τουλάχιστον 15 μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να αγγίζει τα 2,9 Ρίχτερ.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έδωσε αρχικά 4,2 ρίχτερ, αλλά στη συνέχεια αναθεώρησε σε 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Το Ευρωμεσογειακό έδωσε αρχικά 4,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και στη συνέχεια

το αναθεώρησε προς τα κάτω δίνοντας 4,3 ρίχτερ. Το ΑΠΘ έδωσε 4,4 ρίχτερ εξαρχής.

Ευθύμιος Λέκκας

Ο πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε πως ο σεισμός στην Σταμάτα, είναι συνέχεια της ακολουθίας των σεισμών που είχαμε στον νότιο Ευβοϊκό που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 του μηνός όπου σε 10 ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται κάτι μεγάλο.

Συγκαλείται η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι η περιοχή δεν φιλοξενεί μεγάλα ρήγματα συνεπώς η δυνατότητα να έχουμε κάποιο μεγάλο σεισμό είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Η περιοχή έχει μόνο μικρά ρήγματα που μπορεί να δώσουν μικρούς σεισμούς ως αυτό το μέγεθος αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκδηλωθεί εκεί σεισμός πολύ μεγάλου μεγέθους.

Τέλος, δήλωσε ότι θα συγκαλέσει άμεσα την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και ότι βρίσκεται σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργός, ενώ ήδη έχει μιλήσει με αρκετούς συναδέλφους του και η γενική εκτίμηση είναι πως πρόκειται για μικρή σεισμική δραστηριότητα που θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες αλλά δεν πρέπει να υπάρξει ανησυχία.

Άκης Τσελέντης

Μιλώντας στον Realfm ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών τόνισε ότι ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός γιατί είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος , ενώ αποτελεί συνέχεια των σεισμικών δονήσεων που είχαμε στις 9 Ιανουαρίου. Όπως επεσήμανε δεν θα πρέπει να περιμένουμε πιο μεγάλα γεγονότα αλλά το φαινόμενο θέλει παρακολούθηση.

Tέλος υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί η ακολουθία με μικρούς σεισμούς για τους οποίους δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία.

Γεράσιμος Χουλιάρας

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, Γεράσιμο Χουλιάρα ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 του μηνός όπου σε 10 ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε στην ΕΡΤ για τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε την Αττική.

«Ο σεισμός έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, κυρίως στα βόρεια προάστια, αλλά και στα νότια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

«Το προκαταρκτικό μέγεθος που έχουμε υπολογίσει στο Αστεροσκοπείο είναι 4,4 στην κλίμακα Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται στην περιοχή ανάμεσα στον Μαραθώνα και στον Σχοινιά», συμπλήρωσε.

Υπενθύμισε ότι έχει υπάρξει σεισμική διέγερση στην περιοχή εδώ και εβδομάδες και σημειώνει ότι η περιοχή δεν δίνει μεγάλους σεισμούς, ενώ εκτίμησε ότι ήταν ο δυνατότερος κρατώντας όμως πάντα μία επιστημονική επιφύλαξη.

«Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι δύο πράγματα», επισήμανε και εξήγησε: «Πρώτον ότι όταν βρίσκεται σε απόλυτη εξέλιξη μία σεισμική ακολουθία, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για το τι μπορεί να επακολουθήσει, όμως πάμε στο δεύτερο είναι ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει κάνει μεγάλα μεγέθη σεισμών στο παρελθόν εξ όσων γνωρίζουμε. Κατά συνέπεια έχουμε ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, το οποίο αξιολογούμε. Κατά συνέπεια οι κάτοικοι των περιοχών θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Δεν μπορούμε, όμως, να είμαστε 100% κατηγορηματικοί ότι δεν θα γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός».

Πώς ένιωσαν τον σεισμό οι Αθηναίοι

Κάτοικοι που βρέθηκαν κοντά στο επίκεντρο της δόνησης κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους στην ιστοσελίδα του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου.

«Ακούστηκε ένας θόρυβος σαν κάποιος να πέταξε μία βόμβα και μετά όλα άρχισαν να κουνιούνται», έγραψε ένας κάτοικος από τον Άγιο Στέφανο

«Είχε βουητό», ανέφερε κάτοικος της Δροσιάς, ενώ κάτοικος από την Νέα Ερυθραία ανέφερε: «Ο σεισμός ήταν σύντομος, αλλά πολύ δυνατός. Έτριζαν τα τζάμια στον 3ο όροφο».

Keywords
Τυχαία Θέματα