Τι γράφει ο ξένος Τύπος για τη συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς

13:09 2/5/2017 - Πηγή: BankWars

Στο επίκεντρο τους διεθνούς Τύπου βρίσκεται η επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι ανοίγει ο δρόμος για τις συζητήσεις που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Μετά τη συμφωνία της Τρίτης, οι δανειστές της Ελλάδας πιθανότατα θα αποφασίσουν μεταξύ τους σχετικά με τους μεσοπρόθεσμους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, ένα βασικό στοιχείο

για τη χορήγηση περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους» αναφέρει το CNBC.

Σε αυτό το σημείο τονίζει ότι το ΔΝΤ επιμένει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα εάν δεν εφαρμόσει περισσότερη λιτότητα και η ΕΕ δεν συμφωνήσει σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Ο Guardian επισημαίνει πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα του 2019 και 2020 αν δεν υπάρξει εν τω μεταξύ ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Όπως υπενθυμίζει, η Αθήνα ελπίζει να ενταχθεί στο QE της EKT, πράγμα που θα τη βοηθούσε να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων.

Η Ελλάδα συμφώνησε να μειώσει τις συντάξεις, να αυξήσει τους φόρους και να μεταρρυθμίσει τους τομείς εργασίας και ενέργειας ως μέρος της συμφωνίας, αναφέρει σήμερα το Reuters.

“Οι διαπραγματεύσεις για μια τεχνική συμφωνία ολοκληρώθηκαν για όλα τα ζητήματα … και τώρα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για την ελάφρυνση του χρέους”.
Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως την επόμενη δόση, χωρίς την οποία δεν θα είναι σε θέση να εξοφλήσει τα ομόλογα μέχρι την προθεσμία του Ιουλίου. Η συμφωνία εξασφάλισε επίσης τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο υιοθετεί μια πιο επιεική γραμμή για τους όρους διάσωσης της Ελλάδας σε σχέση με τη Γερμανία.

Τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «ξεκλειδώνει» η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών έπειτα από διαπραγματεύσεις αρκετών μηνών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Ελλάδα συμφώνησε σε μια σειρά από απαιτήσεις που καθορίζονται από τους πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών των συντάξεων και χαμηλότερο αφορολόγητο όριο 5.700 με 6.000 ευρώ από 8.636 ευρώ που ισχύει.

Παράλληλα, η συμφωνία θα επιτρέψει σε περισσότερα καταστήματα να λειτουργούν τις Κυριακές σε διάφορες περιοχές σε όλη τη χώρα.

Στα πρώτα θέματα της οικονομικής της σελίδας έχει τη συμφωνία η μεγάλη γαλλική εφημερίδα “Le Monde”. “Η Ελλάδα ήλθε σε προκαταρτική συμφωνία με τους πιστωτές της”, τιτλοφορεί το άρθρο της η εφημερίδα, τονίζοντας πως η συμφωνία αυτή “θα επιτρέψει την έναρξη των συνομιλιών για τη μείωση του ελληνικού χρέους”.

Από την πλευρά της η έγκυρη οικονομική εφημερίδα “Il Sole-24 Ore”, τονίζει στον τίτλο της πως “η Ελλάδα έρχεται σε συμφωνία με την τρόικα (και του ΔΝΤ περιλαμβανομένου)”, σημειώνοντας πως η απροθυμία του Ταμείου αποτελούσε έως σήμερα έναν σημαντικό άγνωστο Χ στην επίτευξη της συμφωνίας.

“Ελλάδα, συμφωνία με τους δανειστές. Πιο κοντινή η νέα δόση της βοήθειας”, είναι ο τίτλος του κομματιού που παρουσιάζει στην ιστοσελίδα της η ιταλική εφημερίδα “La Repubblica”, που επίσης επαναλαμβάνει τους όρους της συμφωνίας, αλλά φροντίζει να υπογραμμίσει πως “η κυβέρνηση Τσίπρα εκμαίευσε ωστόσο κάποιες παραχωρήσεις: από τον Σεπτέμβριο του 2018 θα επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις και, εάν οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης τηρηθούν στο έπακρο, θα μπορέσει η Αθήνα να αποδεσμεύσει πόρους για τη βοήθεια ευπαθών ομάδων, όπως για τα παιδιά, την υγεία και τις χαμηλού εισοδήματος οικογένειες”.

Keywords
Τυχαία Θέματα