Τι έγινε στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαργαρίτας για τον Ανδρέα

Oμάδα κρανοφόρων εισέβαλε στον χώρο της εκδήλωσης,στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου της Μαργαρίτας Παπανδρέου, «Έρωτας και Εξουσία» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Οι “εισβολείς” φώναξαν συνθήματα κατά του Θόδωρου Πάγκαλου, που είχε μόλις πάρει τον λόγο στο πάνελ, θυμίζοντας την περίφημη φράση του «μαζί τα φάγαμε», ενώ πέταξαν αυγά προς το μέρος των ομιλητών, διακόπτοντας για λίγα λεπτά την εκδήλωση.

Οι άνθρωποι του ΙΑΝΟΥ, όπου και γινόταν η παρουσίαση του βιβλίου,

φυγάδευσαν την οικογένεια Παπανδρέου και τους ομιλητές, οδηγώντας τους στον εσωτερικό διάδρομο του κτιρίου και κάποιους μέσα στο ασανσέρ, ώστε προφανώς να μπορούν να διαφύγουν εφόσον κρινόταν αναγκαίο.

Τελικά, οι “εισβολείς” εκδιώχθηκαν και η εκδήλωση συνεχίστηκε κανονικά, με τον Θόδωρο Πάγκαλο να διαβάζει από μία εκ των προκηρύξεων που πέταξαν το σύνθημα «Πάνω στα ‘όχι’ των λαών γίνονται οι κωλοτούμπες των αριστερών», και την υπογραφή «Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας», για να σχολιάσει πως προφανώς καταφέρονταν κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Παρουσίες

Από την εκδήλωση απουσίαζε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που βρισκόταν στις ΗΠΑ για προγραμματισμένη του ομιλία εκεί και η αδελφή του Σοφία. Αντίθετα, το “παρών” έδωσαν η σύζυγός του Άντα και η κόρη του Μαργαρίτα, όπως επίσης τα αδέρφια του Νίκος και Αντρίκος συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους και τον εγγονό της Μαργαρίτας Παπανδρέου -που παρέστη επίσης τελικά- Ανδρόνικο.

Παρόντες ακόμα πολιτικοί φίλοι του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και του γιου του Γιώργου, όπως ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Χρήστος Ροκόφυλλος, η Μιράντα Ξαφά, η Έλενα Παναρίτη,ο Γιάννης Πανάρετος, η Μαρία Καρακλιούμη κ.α.

Καλά λόγια για την Μαργαρίτα και το βιβλίο

«Παρουσιάζουμε σήμερα το βιβλίο της Μαργαρίτας Παπανδρέου ‘Ερωτας και Εξουσία’ που εξιστορεί τη σχέση της Μαργαρίτας με τον Ανδρέα Παπανδρέου, μία σχέση ερωτική, που ξεκινά από τη δεκαετία του ‘40 και φθάνει στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, όπου έχει και το οριστικό τέλος, και το βιολογικό και το νομικό», είπε προσερχόμενος στον ΙΑΝΟ ο Νίκος Παπανδρέου, γιος της Μαργαρίτας, που έχει γράψει τον πρόλογο και συντόνισε τη χθεσινή συζήτηση.

«Αλλά μέσα από αυτό το βιβλίο, βλέπουμε την εποχή του οράματος, όταν χτιζόταν η Ελλάδα του ‘70 και του ‘80 και το πάθος για να αλλάξουν τα πράγματα σε αυτή την χώρα», συνέχισε, κάνοντας λόγο για ένα βαθιά πολιτικοποιημένο βιβλίο, που έχει όμως και “πικάντικα” σημεία, για τα οποία χρειάστηκε να κάνει τα “στραβά μάτια”. «Αν δει κανείς το βιβλίο προσεκτικά, το 2% είναι οι ιδιωτικές στιγμές και το 98% είναι πολιτικό», είπε μεταξύ άλλων, αναγνωρίζοντας αν μη τι άλλο σε καθέναν από την οικογένεια Παπανδρέου να πει την ιστορία του χωρίς λογοκρισία…

«Η Μαργαρίτα ήρθε από την Αμερική και μπήκε στην πρώτη γραμμή της πιο μαχητικής πάλης. Της μάχης των δύο φύλων», είπε μεταξύ πολλών άλλων ο Θεόδωρος Πάγκαλος, θυμίζοντας τον ρόλο που έπαιξε στις μεγάλες αλλαγές που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του ’80 στο οικογενειακό δίκαιο και την απελευθέρωση των γυναικών στην Ελλάδα. «Ο Ανδρέας δεν θα τα έκανε αυτά, αν δεν υπήρχε η Μαργαρίτα;», αναρωτήθηκε. «Όχι, δεν θα τα έκανε. Όχι ότι δεν τα πίστευε. Τα πίστευε. Αλλά όλο και κάποιος θα βρισκόταν να του πει ότι θα χάσουμε ψήφους…», είπε, «και αυτό είναι βασικό επιχείρημα».

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε την σχέση του Ανδρέα Παπανδρέου με δεκάδες στελέχη και μέλη του κόμματος που βρέθηκαν κοντά του, αυτοχαρακτηριζόμενος εν είδει υπερβολής περίπου ως “υιοθετημένος γιος” του Παπανδρέου, αφού όπως είπε, καθόρισε τον τρόπο που σκεφτόταν όπως κάνει ένας πατέρας για τα παιδιά του. Όσο για την Μαργαρίτα Παπανδρέου, την παρουσίασε ως έναν μεγάλο αγωνιστή για την Ειρήνη, αλλά και ως μία γυναίκα που ερωτεύθηκε μέχρι θανάτου έναν άνδρα, τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Στους αγώνες της Μαργαρίτας για την αλλαγή της θέσης της γυναίκας, την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, και τον αγώνα της κατά των πολέμων, εστίασε ο τέως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Σωτήρης Μουσούρης, καταλήγοντας στην τοποθέτησή του λέγοντας ‘κρίμα’ που δεν είναι 20-30 χρόνια νεότερη σήμερα, που η διεθνής κοινότητα αναζητά μια γυναικεία παρουσία για τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ. Ο ίδιος όμως, αναφέρθηκε με την ίδια ευκολία και στη γυναίκα που ξέσπασε σε κλάματα όταν σε ένα γεύμα τους δεν έκρυψε τον πόνο της που ήταν μακριά από τον Ανδρέα όταν εκείνος εγχειριζόταν στην καρδιά στο Λονδίνο…

Στην «political woman» Μαργαρίτα Παπανδρέου, εστίασε από την πλευρά της η δημοσιογράφος Αμαλία Σκέπερς, αποκαλύπτοντας ότι αυτός ήταν ο τίτλος που σκόπευε να δώσει στο έργο της η Μαργαρίτα Παπανδρέου. Το πρόβλημα ήταν ότι για αυτόν δεν υπήρχε ακριβής μετάφραση στα ελληνικά. Και έτσι το «εκδοτικό μάρκετινγκ» πρότεινε τον ‘πιασάρικο’ τίτλο «Έρωτας και Εξουσία», είπε. Μίλησε για την ίδρυση της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, το έργο της Ένωσης, τον αγώνα της Μαργαρίτας για την ενδυνάμωση των γυναικών στην Ελλάδα, την κατανόηση εκ μέρους τους των δικαιωμάτων τους, την συμμετοχή τους στα κοινά.

Το εγκώμιο της Μαργαρίτας Παπανδρέου έπλεξε η συντονίστρια του Κέντρου Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη Φωτεινή Σιάνου . «Όσοι βιάστηκαν να μιλήσουν για το βιβλίο, κάνοντας λόγο για ένα Άρλεκιν, δεν αδικούν την Μαργαρίτα. Γιατί την Μαργαρίτα δεν μπορούν να την αδικήσουν», είπε αποκαλύπτοντας πως ποτέ, σε όσες βραδιές πέρασαν μαζί γυρίζοντας τον κόσμο, η Μαργαρίτα δεν είπε μία κακιά κουβέντα για τον Ανδρέα, εξαιτίας της μεγάλης αγάπης που του είχε. Η κ.Σιάνου αναφέρθηκε στο Κίνημα Ειρήνης και τη συμβολή της Μαργαρίτας, κυρίως όμως εστίασε στην ποιότητα του χαρακτήρα της. Μίλησε για το χιούμορ, την χαρά και το γέλιο της, για την αφοσίωσή της στην φιλία, για την ικανότητά της να παίρνει τον πόνο της και να τον μετουσιώνει σε αγάπη, χαρά, ειρήνη και έργο…

real.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα