Ο «ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΙΟ» ΠΗΡΕ ΤΟ… ΟΠΛΟ ΤΟΥ – Μπαράζ μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης – Μηδενικό βασικό επιτόκιο

(upd) Ο Ντράγκι… πήρε το όπλο του και ανακοίνωσε μπαράζ μέτρων σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 0%, από 0,05% προηγουμένως, αιφνιδιάζοντας τις αγορές.

Παράλληλα η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,40% από -0,30%, καθώς και το διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%, από 0,30%.

Ταυτόχρονα, αποφάσισε την αύξηση

του μηνιαίου ορίου αγοράς τίτλων στα 80 δισ. ευρώ, από 60 δισ. , αρχής γενομένης από τον Απρίλιο.

Τέλος, η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέα σειρά πράξεων διευκόλυνσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες (TLTROs), διάρκειας 4 ετών, ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2016.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, ο Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την πιστωτική επέκταση στην Ευρωζώνη και να ενισχύσουμε την οικονομική ανάκαμψη», σημείωσε o κεντρικός τραπεζίτης.

Ο διοικητής της ΕΚΤ έστειλε εκ νέου σαφές μήνυμα στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για την αναγκαιότητα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων.

Εάν θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα από τη νομισματική πολιτική, θα πρέπει να κινητοποιηθούν κι άλλες δυνάμεις. Δεν μπορεί μόνο η νομισματική πολιτική να στηρίξει την ανάπτυξη. Οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόσουν όλες τις συστάσεις που τους έχει κάνει η Κομισιόν. Χρειάζεται βασική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Προβλέψεις για ανάπτυξη, πληθωρισμό

Η ΕΚΤ προβλέπει ανάπτυξη +1,4% στην Ευρωζώνη το 2016 (από +1,7% προηγουμένως), στο +1,7% το 2017 και στο +1,8% το 2018. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, στο +0,1% αναμένεται ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το 2016 (από 1% προηγουμένως), στο +1,3% το 2017 και στο +1,6% το 2018.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στρέφεται το ενδιαφέρον αγορών και αναλυτών, την ώρα που εντείνεται η κριτική προς την ΕΚΤ για την αδυναμία της να τονώσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ αναμένεται σήμερα να μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,40%, καθώς και να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) κατά 10 δισ. ευρώ.

Ωστόσο οι αγορές δεν πείθονται από τις ενέργειες της ΕΚΤ και προειδοποιούν ότι δεν θα είναι εύκολο να επαναφέρει την εμπιστοσύνη και την ανάκαμψη, όπως σημειώνει μιλώντας στο Bloomberg ο Andreas Nigg της Vontobel Asset Management.

«Η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός στην Ευρώπη παραμένουν κολλημένοι σε χαμηλά επίπεδα και οι αναθεωρήσεις κερδών συνεχίζουν πτωτικές». Η αγορά, επισήμανε, χρειάζεται καλύτερες αναθεωρήσεις και καλύτερες οικονομικές εκπλήξεις. Ακόμη και μετά την παροχή 720 δισ. ευρώ από την κεντρική τράπεζα στην περιοχή, η μεταποίηση υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, ο πληθωρισμός γύρισε αρνητικός και η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε, σημειώνει ο αναλυτής.

«Οι προσδοκίες είναι αρκετά αυξημένες και φοβάμαι ότι είναι σχεδόν αδύνατο για την ΕΚΤ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της», σημειώνει η Luzerner Kantonalbank.

Η πολιτική που εφαρμόζει ο Draghi προσκρούει και στην αντίθεση του διοικητή της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, καθώς και της γερμανικής κυβέρνησης, οι οποίοι αντιτίθενται στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων.

Ο Βάιντμαν έχει εκφράσει επανελειμμένως τις επιφυλάξεις του για την επέκταση της νομισματικής χαλάρωσης, προειδοποιώντας ότι είναι επικίνδυνο να αγνοηθούν τα μακροπρόθεσμα ρίσκο και οι παρενέργειες από την περαιτέρω χαλάρωση μιας ήδη ιδιαίτερα διευκολυντικής πολιτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα