Τα μπλοκάκια είναι ο ΕΝΦΙΑ του ΣΥΡΙΖΑ

11:45 6/2/2017 - Πηγή: BankWars

ΑΠΟΨΗ: Δεν είμαι βέβαιος ότι στην κυβέρνηση έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής που επιφέρουν σε επαγγελματίες και αγορά από τα χαράτσια στα μπλοκάκια. Θα αντιληφθούν, αν δεν αναθεωρήσουν, με οδυνηρό τρόπο ότι η υπόθεση αυτή θα αποτελέσει την πολιτική τους ταφόπλακα, όπως η υπόθεση της επιβολής του ΕΝΦΙΑ αποτέλεσε την πραγματική αιτία διάλυσης της κυβέρνησης Σαμαρά, αρκετούς μήνες πριν την πτώση της.

Αυτό που συμβαίνει υπερβαίνει

κάθε προηγούμενο, κάθε υπερβολή σε φορολόγηση ή χαράτσι, κάθε πλήγμα που έχει ήδη καταφέρει στην αγορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (πρώτη και δεύτερη) στη διετή παρουσία της. Και τα άλλοθι που μπορεί να χρησιμοποιούνται, είτε αφορούν σε υποθέσεις φοροδιαφυγής είτε στην επιβίωση των ασφαλιστικών ταμείων, δεν αποτελούν παρά φθηνές λαϊκιστικές κορώνες και διαστρέβλωση ακόμη και της υπαρκτής ανάγκης να αντιμετωπισθούν αυτά τα πραγματικά -κατά τα άλλα- προβλήματα.

Η κυβέρνηση έχει επιφέρει χάος στην αγορά εργασίας, αντιμετωπίζοντας την ανάγκη μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού μοντέλου των ελεύθερων επαγγελματιών με απίστευτη προχειρότητα, πολιτικά κοντόφθαλμα και με ισοπεδωτική και ρεβανσιστική – τιμωρητική φιλοσοφία. Και είναι να απορεί κανείς που δεν υπήρξε αντίδραση αν όχι από τους κυβερνητικούς καρεκλοκένταυρους, τουλάχιστον από τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ που υποτίθεται ότι διακατέχονται από μία φιλοσοφία και προέρχονται από μία πολιτική μήτρα εντελώς διαφορετικής προσέγγισης ως προς την αγορά, από τους κυβερνητικούς εταίρους τους.

Βεβαίως και οι ΣΥΡΙΖΑίοι θα αντιληφθούν το μέγεθος του πολιτικού τους προβλήματος πολύ σύντομα. Γιατί πολιτική τους πελατεία δεν υπήρξαν μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά και οι μικρομεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες… Και η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι δραματική. Καθώς τα χαράτσια συνολικού ύψους 27% δίνουν τη χαριστική βολή σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματιών, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που ήδη ασφυκτιά από τα προηγηθέντα μέτρα. Και δίνει ήδη μάχη για να επιβιώσει από τα φορολογικά βάρη που διαδοχικά έχουν επιβληθεί ιδιαίτερα την τελευταία διετία ως αποτέλεσμα της “ηρωικής” διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης.

Όμως φαίνεται ότι στην κυβέρνηση δεν λένε τίποτα τα λουκέτα, η αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν σε όλες τις άλλες, πλην της φορολογικής, υποχρεώσεις τους. Δεν τους νοιάζει που πληρώνουν πολλοί με πιστωτικές κάρτες την εφορία, αρκεί που εμφάνισαν πρόσκαιρα αύξηση των φορολογικών εσόδων. Αδιαφορούν για την καταστροφή που αυτό κρύβει ή για το αδύνατο της επανάληψης… Θεωρούν ήδη φυσιολογικό -το συνήθισαν και δεν τους ενοχλεί- ότι η οικονομία στην καθημερινότητά της στενάζει από τα capital controls, αυτή τη ντροπή γα τη χώρα.

Και προχωρούν το ίδιο ασυνείδητα. Έχουν οδηγήσει την κοινωνία σε… λογιστικό αμόκ! Κανένας δεν ασχολείται με τίποτε άλλο παρά με το πώς θα επιβιώσει έχοντας αναγάγει τον λογιστή του σε κάτι σχεδόν… Θείο! Βεβαίως, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις έχουν ήδη προκαλέσει “εγκεφαλικά” στα λογιστήρια, ενώ όσο για τους επαγγελματίες… κυριολεκτικά επικρατεί τρόμος από τη βέβαιη δραματική απώλεια εσόδων.

Και το φοβερό είναι ότι όλη αυτή την αναστάτωση την επιδείνωσε η ανικανότητα και η προχειρότητα, που έφεραν έναν νόμο της πρώτης αξιολόγησης (του περασμένου Μαΐου δηλαδη) να εφαρμόζεται χωρίς απολύτως καμία προετοιμασία, με πλήθος γκρίζων ζωνών και αδιευκρίνιστων σημείων, χωρίς να έχουν εκδοθεί έγκαιρα οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι παρά εξαιρετικά καθυστερημένα. Και ακόμα πολλά χρίζουν ερμηνείας…. Γιατί αυτό; Για να μετατεθεί για όσο το δυνατόν αργότερα το πολιτικό κόστος. Λες και θα το απέφευγαν… Όμως έτσι κάνουν σε όλα.

Εδώ θα είμαστε και θα το δείτε. Η ζημιά που θα προκληθεί από το χαράτσι του 27% θα είναι πολλαπλάσια του όποιου οφέλους επιφέρει. Και στα ασφαλιστικά έσοδα αλλά και στα φορολογικά. Αν δεν βρεθεί άμεσα λύση που να περιορίζει αισθητά τη ζημιά, θα πρόκειται για “Αρμαγεδδώνα”. Τώρα βέβαια υπάρχουν διαρροές και δεσμεύσεις για επανεκτίμηση της κατάστασης. Aς το ελπίσουμε. Μάλλον είναι αργά, αλλά για να δούμε…

ΠΗΓΗ: CAPITAL – ΔΗΜ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα