Τα “άστρα” στο πλευρό του Α.Τσίπρα – Θα κάνει χρήση της τύχης του;

Η Ελλάδα, αν δεν βγει ο ήλιος από τη…Δύση, αλλάζει την Κυριακή σελίδα. Ο Α.Τσίπρας, είτε με αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ , είτε χωρίς, αναλαμβάνει την Πρωθυπουργία, διαδεχόμενος δύο μεγάλα ονόματα της πολιτικής, τον Α.Σαμαρά και τον Γ.Παπανδρέου,

οι οποίοι έμειναν στο Μέγαρο Μαξίμου επί δύο περίπου χρόνια ο καθένας και έφυγαν ως «θύματα» της αδηφάγου τρόικας των δανειστών που καθοδηγείται από την Γερμανία του Β.Σόιμπλε, την ηγέτιδα δύναμη της λεγόμενης Ευρωπαικής Ένωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί για ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων ελπίδα, για ένα σημαντικό μέρος κίνδυνο και για ένα μικρότερο μέρος, μία εναλλακτική του «συστήματος». Άπειρος αλλά και άφθαρτος, με ένα κόμμα «πολύχρωμη κουρελού» ιδεών και αντιλήψεων, καλείται να γράψει τη δική του ιστορία, καθορίζοντας για ένα μικρό όπως λένε αρκετοί, ή για ένα μεγάλο, όπως λένε πολλοί, διάστημα τις τύχες της Ελλάδας.

Πάντως, τα …άστρα είναι στο πλευρό του. Ο Α.Τσίπρας αναλαμβάνει μεν την Πρωθυπουργία με τη χώρα πανταχόθεν βαλλόμενη στο πλαίσιο της ευρωζώνης, αλλά έχει ένα μεγάλο οικονομικο-πολιτικό και τρία καλά οικονομικά «χαρτιά» στα χέρια του:

Το μεγάλο οικονομικο-πολιτικό χαρτί είναι οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση. Ουσιαστικά, πρόκειται για τύπωμα χρήματος με απίστευτα ευργετικές συνέπειες στη ρευστότητα της οικονομίας και των τραπεζών της ευρωζώνης, η οποία ευρώζώνη, …είδε και αποείδε με τα σφιχτά λουριά της «νομισματικής αυστηρότητας» και αποφάσισε, πολύ καθυστερημένα, να ακολουθήσει παρεμφερή δρόμο με αυτόν που ακολούθησε η FED.

– Πρώτο οικονομικό χαρτί: Οι τιμές του πετρελαίου έχουν κατρακυλήσει. Και μια οικονομία που προσπαθεί να αναπτυχθεί, είναιπολύ μεγάλη υπόθεση να έχει χαμηλό το κόστος της ενέργειας.

– Δεύτερο οικονομικό χαρτί: Το ευρώ, στην ισοτιμία του απέναντι στο δολάριο βρίσκεται πολύ χαμηλά και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μάλλον θα πάει και χαμηλότερα. Τι το πιο ωραίο δώρο για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας όπως η ελληνική που έχει τα μύρια όσα προβλήματα στον τομέα αυτό;

– Τρίτο οικονομικό χαρτί: Τα χαμηλά, χαμηλότερα δεν γίνεται, επιτόκια στην ευρωζώνη.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον ο Α.Τσίπρας θα κάνει ή όχι, χρήση της τύχης του και της εύννοιας των…άστρων. Από αυτό θα εξαρτηθεί, τόσο η δική του μακροημέρευση στην Πρωθυπουργία, όσο και η τύχη της Ελλάδας και της οικονομίας της.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα