ΣΥΡΙΖΑ – Πλατφόρμα 2010: Όχι στην εσωστρέφεια, άνοιγμα στην κοινωνία και εκλογές το 2019

Εξάντληση της τετραετίας και οργανωτικό και πολιτικό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις που τον στηρίζουν ζητούν με κείμενό τους ενόψει του Συνεδρίου της Πέμπτης 40 μέλη της απερχόμενης Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Μεταξύ αυτών ο Δημήτρης Παπαδημούλης, η Ρένα Δούρου, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Άγγελος Μανταδάκης, ο Γιάννης Μπενίσης, ο Πάνος Σκουρολιάκος, ο Δημήτρης Μπίρμπας.

«Σε αυτή τη δύσκολη καμπή κι ενώ υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η οικονομία θα επιστρέψει

σύντομα σε θετικό πρόσημο, δεν δικαιολογούνται η εσωστρέφεια και οι ηττοπαθείς προσεγγίσεις. Τώρα είναι η ώρα για μια αριστερή επανεκκίνηση που διαγιγνώσκει, αξιολογεί και διορθώνει συλλογικά λάθη, αδυναμίες και ανεπάρκειες» τονίζεται στο κείμενο 7 σημείων και επισημαίνεται: «ο ΣΥΡΙΖΑ, για να πετύχει τους στόχους του, πρέπει να «ανοίξει» οργανωτικά και πολιτικά στις κοινωνικές δυνάμεις που τον στηρίζουν. Να ακούσει και να προσπαθήσει να οργανώσει τις κοινωνικές δυνάμεις που τον στήριξαν στις απανωτές εκλογικές μάχες από το 2012 ως σήμερα.

Να απευθυνθεί σε όλες εκείνες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, που σήμερα έχουν επιλέξει να βρίσκονται εκτός πολιτικής (εξαιτίας της κρίσης Δημοκρατίας) και οι οποίες βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική τους έκφραση. Μια τέτοιου είδους διεύρυνση της βάσης του θα καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά πλειοψηφικό κόμμα, ενιαίο, με κατοχυρωμένες δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες. Πολυφωνικό, με ιδεολογικά ρεύματα ιδεών, αλλά χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος που λειτούργησαν απωθητικά, αποκλείοντας και ενσωματώνοντας, χωρίς κλειστές ομάδες και προσωποπαγή καπετανάτα. Με σύνθεση απόψεων, ενιαία και αποτελεσματική δράση. Μιλάμε για ένα πραγματικό ενιαίο, αριστερό κόμμα ευθύνης, απόφασης και δράσης».

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΙ 40 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ«Όσοι/όσες συνυπογράφουμε το παρακάτω κείμενο, ως μέλη της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμαστε δημόσια σε όλα τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά στους εκλεγμένους συνέδρους.

Το 2ο συνέδριο μας που ξεκινά σε λίγες μέρες, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο για το κόμμα μας αλλά και για το σύνολο της πολιτικής παράταξης και των κοινωνικών δυνάμεων που εκπροσωπούμε.

Το Συνέδριο μας πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια περίοδο που στην ΕΕ χαρακτηρίζεται από δομική κρίση θεσμών, η οποία μεταφράζεται σε κρίση αξιοπιστίας της πολιτικής και των θεσμών, καταλήγοντας σε κρίση Δημοκρατίας.
Αποτέλεσμα αυτής της δομικής κρίσης είναι η επιστροφή στην εσωστρέφεια, ο ευρωσκεπτικισμός, η άνοδος ξενοφοβικών και ρατσιστικών κομμάτων και κινημάτων. Ενδεικτικές της κατάστασης αυτής η στάση και οι αποφάσεις των κυβερνήσεων των χωρών της ομάδας Visegrad αναφορικά με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου – στάσεις και αποφάσεις που έχουν μεγάλη απήχηση στις τοπικές τους κοινωνίες.
Σε εθνικό επίπεδο, οι χρόνιες παθογένειες της πολιτικής, κοινωνικής, συνδικαλιστικής σκηνής που επιτάθηκαν από τον δικομματισμό, η στρεβλή οικονομική ανάπτυξη που προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, δημιούργησαν τη σημερινή, δύσκολη συγκυρία που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε συνθήκες δημοσιονομικών περιορισμών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, τρία χρόνια μετά το ιδρυτικό του Συνέδριο και τον μετασχηματισμό του σε ενιαίο κόμμα, έχει διανύσει σημαντική πορεία.
Με τη βούληση των πολιτών, με τους αγώνες μας και την πολιτική μας, καταφέραμε ο ΣΥΡΙΖΑ να διαγράψει μια, αν όχι μοναδική, τουλάχιστον σπάνια για τα δεδομένα της σύγχρονης ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας, πορεία. Περάσαμε από το επίπεδο ενός μικρού κόμματος της αντιπολίτευσης που αγωνιζόταν για την πολιτική του επιβίωση και την είσοδό του στη Βουλή, σε κόμμα που ασκεί πλέον κυβερνητικά καθήκοντα. Περάσαμε, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, από κόμμα με τα χαρακτηριστικά και την κουλτούρα του κόμματος διαμαρτυρίας, με ακτιβίστικη νοοτροπία, σε πλειοψηφικό, προοδευτικό, αριστερό κόμμα, που κυβερνά (στο πλαίσιο της συμμαχίας με τους ΑΝΕΛ) τον τόπο.
Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη εξέλιξη, με τεράστιο αντίκτυπο εκτός συνόρων καθώς πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ξεχωριστό σημείο αναφοράς και αντικείμενο αναλύσεων όλων όσοι επιχειρούν να εξετάσουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν έχει σημασία να καταγράψουμε με σαφήνεια τους λόγους στους οποίους οφείλεται αυτό το άλμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι λόγοι αυτοί είναι πολλοί: πέρα από την ενιαιοποίησή του, έχουν να κάνουν με τη συνεπή υπεράσπιση δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, το συστηματικό μέτωπο κατά της διαπλοκής και των συνοδοιπόρων της, την αντι-νεοφιλελεύθερη στάση του.
Το κόμμα δοκιμάστηκε στους αγώνες, σε διάφορα πεδία, με την πλατιά συμμετοχή των μελών και των φίλων του, αλλά και όλων των πολιτών που ήθελαν και επιθυμούσαν να αλλάξουν τα πράγματα σε προοδευτική, δημοκρατική κατεύθυνση.
Κορυφαία αλλά και ποιοτικά ενδεικτική στιγμή αυτής της πορείας ήταν όταν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, διακήρυξε, μετά τις εκλογές του 2012, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσβλέπει να παραμείνει ένα κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά διεκδικεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να βγάλει την χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

Αυτή η κυβέρνηση της Αριστεράς, η πρώτη στη χώρα μας μετά τον εμφύλιο, αλλά και η μόνη σε χώρα – μέλος της Ε.Ε, πρέπει να προστατευθεί απέναντι στις προσπάθειες υπονόμευσης και αποσταθεροποίησης, τις οποίες επιχειρούν οι δυνάμεις του επί δεκαετίες δικομματικού μπλοκ εξουσίας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι δυνάμεις της ρεβανσιστικής, νεοφιλελεύθερης δεξιάς και οι δυνάμεις του συντηρητικού κατεστημένου που εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρά ερείσματα στο εσωτερικό των μηχανισμών εξουσίας, επιδιώκοντας να αναιρέσει στην πράξη την επιλογή που έκαναν οι πολίτες στην κάλπη.

Και ενεργούν με αυτόν τον τρόπο γιατί μέρα με τη μέρα αμφισβητείται και ξηλώνεται η εξουσία κέντρων και παρα-κεντρων που εκπροσωπούν τη διαπλοκή και τη συστημική διαφθορά.

Απέναντι στις κάθε είδους εκστρατείες και απόπειρες της στρέβλωσης της παραπληροφόρησης, αλλοίωσης και αποσιώπησης οποιουδήποτε θετικού κυβερνητικού έργου υπέρ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των εθνικών συμφερόντων, ή οποιασδήποτε θετικής εξέλιξης στα δημόσια οικονομικά, οφείλουμε με υπευθυνότητα και εγκυρότητα προκειμένου να καταδείξουμε την ιδιαιτερότητα της συγκυρίας, το μέγεθος του διακυβεύματος, την ύπουλη επίθεση που επιχειρείται από κύκλους διαφορετικών ιδεολογικών καταγωγών που όμως συμπίπτουν στη στόχευση: επιθυμούν λυσσαλέα την άμεση πτώση της πρώτης αριστερής κυβέρνησης, προκειμένου να ευοδωθεί το γνωστό σενάριο περί «αριστερής παρένθεσης».

Απέναντι σε αυτά τα ανομοιογενή μέτωπα κοινού σκοπού, ενημερώνουμε, εξηγούμε, με ειλικρίνεια και εντιμότητα, στους πολίτες τις δυσκολίες, περιγράφοντας τα δεδομένα και αποσαφηνίζοντας τους στόχους της κυβέρνησης.
Πρωταρχικό καθήκον των Οργανώσεων Μελών του ΣΥΡΙΖΑ και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα, είναι, καταρχήν να ενημερώνονται συστηματικά για το κυβερνητικό έργο και κατόπιν να οργανώσουν και να προσανατολίσουν την δράση τους και την επικοινωνιακή μας πολιτική, έτσι ώστε να δημοσιοποιείται το έργο αυτό καθώς και η μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.

Προσπάθεια που κινείται στην κατεύθυνση της βελτίωσης των δημόσιων οικονομικών και της δημιουργίας εκείνου του θεσμικού περιβάλλοντος που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, με αξιοποίηση των Κοινοτικών κονδυλίων, με στήριξη της υγιούς, καινοτόμας επιχειρηματικότητας- όλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται στον αντίποδα του στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης της περιόδου του δικομματισμού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενός μοντέλου το οποίο στηριζόταν στις πελατειακές σχέσεις, στη στήριξη «ημετέρων» και «διαπλεκομένων» με φόντο τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία.
Α

υτό το μοντέλο επιχειρεί σήμερα να ξηλώσει η κυβέρνηση Τσίπρα προκαλώντας τους κραδασμούς στα διάφορα επίπεδα (ΜΜΕ, κ.α.) που διαπιστώνουμε καθημερινά. Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης της Αριστεράς είναι λοιπόν η μείωση της ανεργίας και η στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, μέσα από μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη που θα χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία απασχόλησης και τη δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου.

Σε αυτή τη δύσκολη καμπή κι ενώ υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η οικονομία θα επιστρέψει σύντομα σε θετικό πρόσημο, δεν δικαιολογούνται η εσωστρέφεια και οι ηττοπαθείς προσεγγίσεις.
Τώρα είναι η ώρα για μια αριστερή επανεκκίνηση που διαγιγνώσκει, αξιολογεί και διορθώνει συλλογικά λάθη, αδυναμίες και ανεπάρκειες.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που μας επιβάλλει η επιτροπεία των δανειστών, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και οι συνεχείς πιέσεις, δίνουμε καθημερινά τη μάχη υπέρ της αλήθειας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση ευθύνης, που επιχειρεί τομές που καμία άλλη κυβέρνηση δεν αποτόλμησε.
Για αυτό και δέχεται όλο αυτό τον πόλεμο λάσπης.

Είναι μια κυβέρνηση που επιχειρεί να ασκήσει μια σαφώς αριστερή – προοδευτική πολιτική, μέσα στις συγκεκριμένες πολύ δύσκολες συνθήκες, στο πλαίσιο της δύσκολης συμφωνίας που υπογράψαμε το καλοκαίρι του 2015, έχοντας κάνει μια κεφαλαιώδη επιλογή: την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και την ευρωζώνη.
Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο εξής συμπέρασμα: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, για να πετύχει τους στόχους του, πρέπει να «ανοίξει» οργανωτικά και πολιτικά στις κοινωνικές δυνάμεις που τον στηρίζουν.
Να ακούσει και να προσπαθήσει να οργανώσει τις κοινωνικές δυνάμεις που τον στήριξαν στις απανωτές εκλογικές μάχες από το 2012 ως σήμερα. Να απευθυνθεί σε όλες εκείνες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, που σήμερα έχουν επιλέξει να βρίσκονται εκτός πολιτικής (εξαιτίας της κρίσης Δημοκρατίας) και οι οποίες βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική τους έκφραση.

Μια τέτοιου είδους διεύρυνση της βάσης του θα καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά πλειοψηφικό κόμμα, ενιαίο, με κατοχυρωμένες δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες. Πολυφωνικό, με ιδεολογικά ρεύματα ιδεών, αλλά χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος που λειτούργησαν απωθητικά, αποκλείοντας και ενσωματώνοντας, χωρίς κλειστές ομάδες και προσωποπαγή καπετανάτα.
Με σύνθεση απόψεων, ενιαία και αποτελεσματική δράση.
Μιλάμε για ένα πραγματικό ενιαίο, αριστερό κόμμα ευθύνης, απόφασης και δράσης.Οι εξελίξεις στην Ευρώπη είναι σημαντικές.

Για πρώτη φορά τόσο καθαρά διαφαίνεται η αντιπαράθεση δύο διαφορετικών αντιλήψεων, που διαπερνούν οριζόντια την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή: από τη μια στοιχίζονται οι υποστηρικτές της δογματικής προσήλωσης στη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση που οξύνει την κρίση, βαθαίνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, συμβάλλοντας έτσι στην άνοδο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Και από την άλλη βρισκόμαστε όσοι πιστεύουμε στις οικουμενικές αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, στις αρχές της δίκαιης ανάπτυξης με όρους ισότητας, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης, για μια Ευρώπη του 21ου αιώνα, η οποία, παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Αντρέ Μαλρώ, ή θα είναι Δημοκρατική και κοινωνική ή δεν θα υπάρχει.

Η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες μια ιστορικής σημασίας πρωτοβουλία που φέρνει την χώρα μας σε μια κεντρική θέση στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, τη διοργάνωση της 1ηΣυνόδου Ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, της Διάσκεψης των Αθηνών.
Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες συμβάλλουν στη σύμπτυξη των απαραίτητων μετώπων και συμμαχιών που είναι απαραίτητα για την αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο να τεθεί τέλος στις υφεσιακές πολιτικές και τις καταστροφικές, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, συνέπειες τους.
Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την μεταβολή του κλίματος στην Ε.Ε, ειδικά σήμερα που τα αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής στροφής της σοσιαλδημοκρατίας είναι πλέον ορατά.

Σήμερα, που όλο και περισσότερες πολιτικές δυνάμεις στον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας – δυστυχώς όμως, όχι ακόμα στη χώρα μας – άρχισαν, αντιλαμβανόμενες το στείρο χαρακτήρα των σοσιαλφιλελεύθερων επιλογών τους, να προσεγγίζουν την Αριστερά.

Στηρίζουμε την κυβέρνησή μας στις πρωτοβουλίες αυτές και συμβάλλουμε στην δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου αλλαγής σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Λέμε ένα ισχυρό ΟΧΙ στον φασισμό και την ξενοφοβία. Η Ελλάδα, η κυβέρνηση της Αριστεράς, έχει ήδη κερδίσει την διεθνή αναγνώριση για την ανθρωπιστική της πολιτική στο προσφυγικό.

Το προσφυγικό, που μαζί με το δημοσιοοικονομικό, αναδιατάσσουν τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης συνολικά. Ειδικότερα δε το προσφυγικό φαινόμενο είναι αυτό που θα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά συνολικά της Ευρώπης, τα επόμενα χρόνια, θέτοντας επιτακτικά σειρά ζητημάτων, τα οποία προϋποθέτει, πέρα από την υποδοχή, η διαδικασία ένταξης των προσφύγων / μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες.
Στηρίζουμε αυτή την πολιτική επιλογή, η οποία είναι στον αντίποδα των κλειστών συνόρων, στηρίζουμε και διεκδικούμε από το όργανα της ΕΕ αλλά και από κάθε εμπλεκόμενο, διακρατικό ή μη, φορέα, την εφαρμογή, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Μπροστά μας έχουμε έναν μακρύ και δύσβατο δρόμο.
Χρειαζόμαστε τόλμη, όπως στην περίπτωση της κορυφαίας πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης να βάλει τέλος στη διαχρονική ανομία με τη διεξαγωγή του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.
Μια πολιτική επιλογή που οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα, τόσο για την επιβολή δημοκρατικών κανόνων, όσο και για τα δημόσια ταμεία. Χρειαζόμαστε και επιμονή στην απόφασή μας να απαλλάξουμε την χώρα μας από την διαπλοκή και να εξαλείψουμε τα φαινόμενα της διαφθοράς.

Χρειαζόμαστε μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, έτσι ώστε η Ελλάδα το 2017 και το 2018 να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ταχύτερη μείωση της ανεργίας. Για να ολοκληρώσουμε επιτυχώς το 3ο πρόγραμμα, να πετύχουμε μια σημαντική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και να μην υπάρξει ποτέ ξανά ανάγκη νέων μνημονίων στο μέλλον.

Για να βάλουμε τις βάσεις ενός νέου, υγιούς μοντέλου ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο.
Χρειαζόμαστε θεσμικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσουμε την Δημοκρατία γι’ αυτό και προχωράμε στην αναθεώρηση του Συντάγματος, γι’ αυτό ψηφίσαμε την απλή αναλογική, πάγιο αίτημα όλων των δυνάμεων της αριστεράς, γι’ αυτό θα φέρουμε στη δημόσια συζήτηση την απαραίτητη και επείγουσα μεταρρύθμιση στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Άλλωστε το μεγάλο διακύβευμα για την Αριστερά του 21ου αιώνα που θέλουμε να οικοδομήσουμε, είναι ένα τολμηρό και ρεαλιστικό σχέδιο προοδευτικών μετατοπίσεων και αλλαγών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με εμβάθυνση του δημοκρατικού και οικολογικού προτάγματος, με ανάσχεση της ανοδικής δυναμικής της ακροδεξιάς, με ρηγμάτωση της ηγεμονίας του νεοφιλελεύθερου μοντέλου στην οργάνωση της οικονομίας, της κοινωνίας, της παραγωγής και της κατανάλωσης.
Σε αυτό το πλαίσιο αγωνιζόμαστε για να αποκτήσει η Πολιτική την πρωτοκαθεδρία έναντι της Αγοράς, σε ένα πλαίσιο όπου η κάθε μία θα παίζει διακριτό ρόλο. Αγωνιζόμαστε για μια σύγχρονη Αριστερά, με αξιόπιστο πολιτικό λόγο, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, που δημιουργεί απασχόληση, μειώνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, προστατεύει το περιβάλλον, διασφαλίζοντας το μέλλον των νέων γενιών.
Η πίστη μας στο όραμα για ένα σοσιαλιστικό μέλλον με Δημοκρατία, Ελευθερία και Δικαιοσύνη παραμένει σήμερα ίσως περισσότερο επίκαιρη από ποτέ και μας οδηγεί στους σημερινούς και αυριανούς αγώνες μας.

Μέλη της απερχόμενης Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

(με αλφαβητική σειρά)

Αλεξίου Θανάσης

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγενάκης Μανώλης

Γκασούκα Μαρία

Δημητριάδης Δημήτρης

Δούρου Ρένα

Δραγασάκης Μπάμπης

Ζαγάρας Περικλής

Ζαχαριάδης Κώστας

Θηβαίος Νίκος

Καλιαμπάκας Νίκος

Καλφακάκου Ρία

Καμτσίδου Ιφιγένεια

Καπράνας Ζήσης

Καραγιουσούφ Αϊχάν

Κυλάκου Καίτη

Κωνσταντινίδης Βασίλης

Λάκκα Λαοκρατία

Μανταδάκης Άγγελος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μπαλάφας Γιάννης

Μπαλάφας Γιώργος

Μπατσής Χρήστος

Μπενίσης Γιάννης

Μπίρμπας Δημήτρης

Παπαδημούλης Δημήτρης

Πετροπουλάκης Δημήτρης

Ροδάκης Πάνος

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σιμορέλης Χρήστος

Σκουρολιάκος Πάνος

Στάικος Χρήστος

Συρμαλένιος Νίκος

Ταφλανίδης Κώστας

Τρανός Τριαντάφυλλος

Τσίρκας Βασίλης

Φραγκάκη Μαρίκα

Χατζοπούλου Αγγελίνα

Χριστόπουλος Αλέξης

Χρήστου Λίνα”.

Keywords
συριζα, εκλογες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2012, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, δραση, κειμενο, βουλη, ελλαδα, οφείλεται, συμμετοχή, τσιπρας, μπλοκ, ΠΑΣΟΚ, νεα δημοκρατια, ειλικρίνεια, μμε, καλοκαιρι, γίγνεσθαι, αθηνα, βασεις, δραγασάκης, κινηση στους δρομους, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοκρατικη συμμαχια, κλειστα επαγγελματα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, κοινωνικη συμφωνια, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες 2015, ξανα, δραγασάκης, αλέξης τσίπρας, ρενα δουρου, δουρου, αποτελεσματα, δημητριαδης, δημοκρατια, θηβαιος, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, ωρα, αγωνες, αλεξιου, ανοδος, απηχηση, βιωσιμη αναπτυξη, γίγνεσθαι, διαστημα, δυστυχως, δομικη, ειλικρίνεια, υπαρχει, εκφραση, ελευθερια, εξελιξη, επενδυσεις, ευρωπη, ζαχαριαδης, θετικο, κυβερνηση, κειμενο, κομμα, κωνσταντινιδης, λαθη, λογο, μειωση, μπλοκ, νοοτροπια, οραμα, ουσιαστικα, οφείλεται, πεδια, περιβαλλον, πιστη, ρηση, ρολο, σεναριο, συζητηση, συντομα, σειρα, συμμετοχή, σια, σχεδιο, τολμη, τρια, φυσικα, φοντο, φορα, δημητρης, εφαρμογη, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, κωστας, μπαλαφας, ομαδες, οργανα, σκηνη, θετικα
Τυχαία Θέματα