Στη φάκα των γερμανικών εκλογών η Ελλάδα – ΕΕ και ΔΝΤ εμπαίζουν από το 2012 τις ελληνικές κυβερνήσεις

Η πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης, έχει βασιστεί στο τρίπτυχο άμεση λύση για το χρέος, μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα μετά το 2018, και συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ.

Και τα τρία κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα!

Η πρώτη ελληνική νύξη στο

EuroWorkingGroup αυτής της εβδομάδας περί συμφωνίας για το χρέος αποκρούσθηκε, από τον Σόιμπλε ο οποίος δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι «το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τα επιτόκια και η αποπληρωμή του χρέους», ενώ γερμανικές πηγές επέμειναν ότι το χρέος θα συζητηθεί το 2018 και υπό την προυπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόιζει μέχρι τότε πιστά το πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ απάντησε, διαρρέοντας μέσω Bloomberg και ευρωπαϊκών πηγών ότι το Ταμείο «είναι πιθανό να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από τις γερμανικές εκλογές».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Real News, η αίσθηση που αποκόμισαν συνομιλητές του Π.Τόμσεν την περασμένη βδομάδα σε συζητήσεις μαζί του είναι ότι στο ΔΝΤ παραμένουν αποστασιοποιημένοι με τις εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα και δίνουν ελάχιστες πιθανότητες το ΔΝΤ να επιστρέψει στην χρηματοδότηση – παρά την επιμονή Γερμανίας, Ολλανδίας- κάτι που βάσει της συμφωνίας θα πρέπει να αποφασιστεί μέχρι το τέλος του 2016.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Πόουλ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου ενημέρωσαν πρόσφατα τα ανώτατα κλιμάκια του ΔΝΤ – μετά και την “ακτινογραφία” της ελληνικής οικονομίας που έκαναν πρόσφατα οι τεχνοκράτες του Ταμείου στα πλαίσια του άρθρου 4- για τις χαμηλές προσδοκίες τους σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Και οι δύο σε συνομιλητές τους ανέφεραν ότι δεν συμμερίζονται τα “ρόδινα” σενάρια της Κομισιόν και την υπεραισιοδοξία των Ευρωπαίων εταίρων, όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα πλεονάσματα που μπορεί να πετύχει η Ελλάδα. Το ΔΝΤ έχει κάνει σαφές ότι το πρόγραμμα πρέπει να στηρίζεται σε δύο σκέλη: μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους θα χρειαστεί για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα. Αν δεν γίνουν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και δεν τεθούν ρεαλιστικοί στόχοι, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνσή του.

Όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, δύο επιλογές υπάρχουν στον ορίζοντα: Ή θα πρέπει να γίνει ελάφρυνση του χρέους ώστε να μπορεί να επιστρέψει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ή η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να πείσει το γερμανικό κοινοβούλιο ότι η παρουσία του δεν είναι απαραίτητη.

Όταν η ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας ψήφισε για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν προϋπόθεση. Ακόμα, όμως, δεν είναι διασφαλισμένη και τις προηγούμενες ημέρες βουλευτές των κομμάτων CDU και CSU εξέφρασαν την οργή τους, καθώς θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν.

ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις, που στοχεύουν στην επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θα συνεχιστούν έως την τελευταία στιγμή, με τις δύο πλευρές να δείχνουν ότι μπορούν να ξεπεράσουν το αδιέξοδο και … να ανοίξουν τον δρόμο για την τελική απόφαση. Δυναμικά στο παιχνίδι για την εξεύρεση λύσης μπήκαν την τελευταία στιγμή και οι Αμερικανοί.
Σε συμβιβασμό για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ αναμένεται να καταλήξουν ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ενωση με αμοιβαίες υποχωρήσεις για τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 10 δισ. ευρώ.

3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Αποστολή με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών με επικεφαλής τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Daleep Singh αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να έχει συνομιλίες με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης. Τα μέλη της αποστολής έχουν ασχοληθεί με ζητήματα κρίσης χρέους. Η επίσκεψη των αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αποφασίστηκε έπειτα από «συνεννόηση» με το Λευκό Οίκο.

6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΟΙ ΗΠΑ – Τζο Μπάιντεν: Αγωνιώ να ακούσω το σχέδιο για την ανάκαμψη της Ελλάδας

«Ελπίζω και αγωνιώ να ακούσω για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους της για να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να δρομολογήσουν ένα σχέδιο για τη σταθεροποίηση της ανάκαμψης», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων που έγιναν με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ.

Ο κ. Μπάιντεν βρίσκεται για επαφές στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε ήδη με τον κ. Τούσκ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, αργότερα δε σήμερα θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Η διαπραγμάτευση της Ελλάδας στο πλαίσιο της ευρωζώνης κατά τους τελευταίους μήνες και η ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς επίσης το ζήτημα των προσφυγικών ροών, το Κυπριακό, το ονοματολογικό, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Συρία και τα ενεργειακά θέματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ θα συναντηθεί στι ς23 Απριλίου στο Ανόβερο της Γερμανίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια στο Αννόβερο όπου βρίσκεται από την Κυριακή ο Μπαράκ Ομπάμα. Πρόκειται για μία επίσκεψη, η οποία είχε προγραμματιστεί εδώ και ένα χρόνο με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση, στην οποία τιμώμενη χώρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και αρχικά η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου ήταν μάλλον εθιμοτυπική, στην πορεία προσέλαβε εκ των πραγμάτων ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον. Για την ακρίβεια μετεξελίχθηκε σε άτυπη σύνοδο των «μεγάλων» της Δύσης.
Η κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν ο Ομπάμα με την οικοδέσποινα Άνγκελα Μέρκελ είχε και μία νοσταλγική νότα. Πρόκειται για την τελευταία επίσκεψη του Αμερικάνου προέδρου στην Ευρώπη, αφού η θητεία του τελειώνει στο τέλος του 2016. Οι δημοσιογράφοι, πάντως, σχολίασαν μάλλον με περιπαικτική διάθεση τις εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις. Σε σχετικό πηγαδάκι, μάλιστα, ένας γνωστός Αμερικάνος ρεπόρτερ είπε «love is in the air», με αποτέλεσμα να σκάσει στα γέλια όλη η αίθουσα. Στην Αθήνα παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στην άτυπη σύνοδο του Αννοβέρου, ελπίζοντας σε μία ισχυρή παρέμβαση του Ομπάμα υπέρ της Ελλάδος.

Είπε στη Μέρκελ «ότι η ανάπτυξη πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα» και επανέλαβε την επίσημη αμερικανική θέση ότι για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο απαιτείται η ελάφρυνσή του.

Αν και δεν πρόκειται για καταλυτική παρέμβαση, ήταν σημαντικό ότι ακούστηκε αυτό δημόσια από το στόμα του Αμερικανού προέδρου, στη δεδομένη στιγμή και σε γερμανικό έδαφος. «Ακριβώς, όπως ο Ομπάμα στήριξε τη Μέρκελ στο προσφυγικό ζήτημα, ανεβάζοντας τις πεσμένες μετοχές της εντός της χώρας, το ίδιο ελπίζει ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει και για το ελληνικό πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και ένας καλός λόγος από το στόμα του Αμερικανού προέδρου θα λειτουργούσε ανακουφιστικά. Απ’ ότι φαίνεται, όμως, ο Τσίπρας περιμένει φαγητό και o Ομπάμα του πετάει ψίχουλα», είπε γνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος που ακολουθεί τον Πρόεδρο.

29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να θέσει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία διαμηνύουν οι ΗΠΑ μέσω του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Χθες, παρέμβαση για το κρίσιμο αυτό θέμα είχαμε και από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα.

26 ΜΑΙΟΥ 2016

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα για την ελληνική κρίση χρέους, στο πλαίσιο της Συνόδου των G7 στην Ιαπωνία. Η ελληνική κρίση χρέους έχει αμβλυνθεί, αλλά υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει στον οικονομικό τομέα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Στην Ελλάδα θα βρεθεί σήμερα και αύριο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου. Θα απευθύνει κάλεσμα να ενταθεί ο ρυθμός εφαρμογής «μεταρρυθμίσεων», ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Μπαλάκι του πιγκ πογκ Γερμανίας – ΔΝΤ το ελληνικό χρέος – Φρένο στις επενδύσεις από τους δανειστές

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
ελλαδα, ΔΝΤ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, real news, αλέξης τσίπρας, πιγκ πογκ, λύση, χρεος, συμμετοχή, ΕΚΤ, νύξη, σόιμπλε, bloomberg, εκλογες, real, news, βιωσιμότητα, μερκελ, βουλη, cdu, csu, σηριαλ, ψευτικα, λογια, ενωση, αθηνα, ηπα, απε, βρυξέλλες, αναδιαρθρωση, τσιπρας, love, air, ιαπωνια, πογκ, νεα κυβερνηση, θεμα εκθεσης 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εκλογες 2015, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, δουλεια, εργαλεια, ηπα, θεμα, θητεια, ουκρανια, πλαισιο, προγραμμα, ρυθμος, bloomberg, news, real, ανγκελα μερκελ, απε, αφορμη, βδομαδα, βιωσιμότητα, βρισκεται, βρυξέλλες, φαγητο, γινει, δηλωσεις, δρομος, εδαφος, αιθουσα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, επενδυσεις, ευρωπη, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, οικο, κυβερνηση, λύση, λογια, μαμουθ, μηκος, μηκος κυματος, μηνες, μειωση, ρεπορτερ, νύξη, πιγκ πογκ, πιθανοτητες, πογκ, σηριαλ, συμμετοχή, συρια, σόιμπλε, στομα, σχεδιο, τρια, φορα, ψευτικα, cdu, csu, ενωση, γελια, χωρα, ιδιαιτερο, κυριακη, λευκο, οργη, πακετο, παιχνιδι, πηγες, πληροφοριες, θεματα
Τυχαία Θέματα