Στα ΑΔΥΤΑ του Αρχηγείου του Wolfgang Schäuble

09:39 7/1/2017 - Πηγή: BankWars

kourdistoportocali.com: Oι ανταποκρίσεις του Νίκου Χειλά από το Βερολίνο για το ΒΗΜΑ διαβάζονται σαν Ευαγγέλιο.Ισως είναι ο πλέον καλά πληροφορημένος Ελληνας ανταποκριτής για όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Γερμανού υπουργού που είναι ο τρόμος της Ευρώπης.Διάβασε προσεκτικά την ανταπόκρισή του στο ΒΗΜΑ για να δεις τι σε περιμένει. Πρέπει να πληρώσεις ακόμη πολλά δις ευρώ:Οι
χριστουγεννιάτικες διακοπές λειτούργησαν σαν χειμερία νάρκη στη σχέση Βερολίνου-Αθήνας. «Δεν υπήρξε καμιά κίνηση στα επίμαχα θέματα» λέει πηγή του γερμανικού υπουργείου οικονομικών. Κι αυτό ισχύει και για την πολυπόθητη από την Αθήνα δεύτερη αξιολόγηση. «Λείπουν ακόμα οι προϋποθέσεις για συμφωνία στο Euroworkinggroup της 12 Ιανουαρίου» προσθέτει. Η αξιολόγηση θα έπρεπε να ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές Μαρτίου, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – πράγμα που θα της άνοιγε το δρόμο και για τη δοκιμαστική της έξοδο στις αγορές το επόμενο καλοκαίρι. Μέχρι τότε όμως πρέπει να καμφθούν πολλά εμπόδια με κυριότερο το εργασιακό, στο οποίο η Αθήνα προβάλλει ακόμα σοβαρές αντιστάσεις, και στο ενεργειακό. «Η πρόθεση μας είναι να βρούμε συμβιβασμό, ώστε να προχωρήσει κανονικά η εκτέλεση του προγράμματος» βεβαιώνει.

Wolfgang Schäuble, the minister of finances of Germany photographed in his office in central Berlin.

Πιο δύσκολη φαίνεται η συμφωνία μεταξύ Βερολίνου και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Το ΔΝΤ παίζει χοντρό παιχνίδι» διαπιστώνει η πηγή. Κι αυτό επειδή ξέρει καλά, ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρέπει να εκπληρώσει την υπόσχεσή του προς τους γερμανούς βουλευτές και ψηφοφόρους, να εντάξει σύντομα το ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Ο χρόνος λειτουργεί πάντως υπέρ του Διεθνούς Ταμείου – όσο περισσότερο πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία (κατά πάσα πιθανότητα στις 17, ή στις 24 του προσεχούς Σεπτεμβρίου), τόσο πιο υψηλές γίνονται και οι απαιτήσεις του. «Ο Σόιμπλε είναι καταδικασμένος σε συμβιβασμό» λέει αξιωματούχος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Ο συμβιβασμός αυτός όμως δεν επιτρέπεται να εμφανιστεί ως ήττα του γερμανού υπουργού. Για αυτό και εκείνος που θα τον «πληρώσει» είναι η Αθήνα. «Το Βερολίνο θα αποδεχθεί κάποια έκπτωση στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, κατεβαίνοντας από το 3,5% σε 3% ή και κάτι περισσότερο» προσθέτει. «Ταυτόχρονα θα αποδεχθεί όμως πολλά από τα μέτρα που προτείνει τυ ΔΝΤ για την εξυγίανση του ελληνικού προϋπολογισμού, τα οποία θα κοστίσουν στους έλληνες φορολογούμενους δισεκατομμύρια ευρώ».Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα: Ο Γιώργος Χουλιαράκης θα βάλλεται στα επόμενα Euroworkinggroup ταυτόχρονα από δυο πυρά: Εκείνα του γερμανού υπουργού οικονομικών Τόμας Στέφεν και αυτά του εκπροσώπου του ΔΝΤ Πολ Τόμπσον. «Αυτό θα τον αναγκάσει να κάνει πρόσθετες παραχωρήσεις και προς τις δυο πλευρές» λέει ο αξιωματούχος. Άλλος τρόπος αυτοπροστασίας γι αυτόν δεν υπάρχει.

Πιο εύκολη θα είναι η θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη σύσκεψη του Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου. Για την αξιολόγηση δεν θα πρέπει να περιμένει κι αυτός πολλά, η ταπεινωτική επιστολή του όμως προς τους δανειστές για τις χριστουγεννιάτικες παροχές έχει εκτονώσει την αρχικά εις βάρος του αφόρητη ένταση. «Η διαδικασία για τις βραχυπρόθεσμες ελαφρύνσεις θα συνεχιστεί όπως είχε συμφωνηθεί» λέει η πηγή του υπουργείου οικονομικών. Άλλα «δώρα» για την Αθήνα μέχρι τις γερμανικές εκλογές αποκλείονται όμως. «Κανένα κόμμα δεν θα μπορούσε να τα δικαιολογήσει στους ψηφοφόρους» προσθέτει.Στο Βερολίνο δεν διαφεύγει το γεγονός, ότι η πραγματική οικονομία στην Ελλάδα συνεχίζει τον κατήφορο παρά την βελτίωση βασικών δεικτών του προϋπολογισμού της. Οι εκθέσεις της γερμανικής πρεσβείας βρίθουν με παραδείγματα πάλαι ποτέ υγιών εταιριών (ένα προεξέχον παράδειγμα σε αυτό, σύμφωνα με την πηγή, είναι τελευταία η κρίση στον ΔΟΛ) που λόγω της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής φθίνουν, ή οδηγούνται στην χρεοκοπία. Αυτό αναδεικνύεται και από τα μέσα ενημέρωσης που τις τελευταίες ημέρες είναι γεμάτα με άρθρα «καταστροφολογικού» τύπου.Παρόλα αυτά, ο κ.Σόιμπλε δείχνει αποφασισμένος να κρατήσει ρότα. «Θέλουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα, έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει στα μέσα του 2018 στις αγορές» βεβαιώνει η πηγή. Κάθε τι άλλο θα ισοδυναμούσε με ομολογία αποτυχίας, θα έδινε τροφή στην αντιευρωπαϊκή Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και θα ενίσχυε τις διαλυτικές τάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ιδίως μάλιστα ύστερα από το φιάσκο του brexit.Για τέταρτο πρόγραμμα, που θα είναι πολύ περισσότερο αντιπαθές στους γερμανούς ψηφοφόρους, από ότι τα τρία προηγούμενα, δεν γίνεται λόγος – και δεν πρόκειται σίγουρα να γίνει μέχρι τις εκλογές.Αλλά όχι μόνο αυτό: Ο κ.Σόιμπλε σχεδιάζει να σφίξει επιπλέον τα «λουριά» όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τις τελευταίες εβδομάδες τονίζει πάλι επιδεικτικά την ανάγκη για την «τήρηση των κανόνων» και την επιβολή νέων ελέγχων στους εθνικούς προϋπολογισμούς από τα όργανα της Κομισιόν και της ΕΚΤ. «Η αύξηση του ελέγχου είναι η απάντησή του στην άναρχη οικονομική πολιτική του Ντόναλντ Τράμπ» εικάζει ραδιοσχολιαστής. Αμφίβολο, προσθέτει, αν είναι η σωστή συνταγή. Και αν θα μπορέσει να την επιβάλει σε μια ευρωζώνη που καταρρέει υπό το βάρος της νέας κρίσης στην Ιταλία και αλλού.
Keywords
Τυχαία Θέματα