Σήμερα τα stress tests για τις Τράπεζες – Γιατί…χαίρονται Σαμαράς – Στουρνάρας

Σημαντικό ρόλο για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας θα παίξουν τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών τα οποία θα ανακοινωθούν το μεσημέρι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει στην διάθεση του 11.3

δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν αναμένεται οι τράπεζες να χρειαστούν πάνω από 1 δισ. ευρώ συνολικά. Μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες στην Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς. Για την Εθνική Τράπεζα θα είναι περιορισμένες ή και μηδενικές της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, ενώ για τη Eurobank η εκτίμηση είναι για 400 εκατ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, η χώρα θα έχει στην διάθεση της περισσότερα από 10 δισ. ευρώ ως «δίχτυ ασφαλείας» απέναντι στις αγορές μέχρι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να δανείζεται απευθείας.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι τα 10 δισ. ευρώ φτάνουν για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό για τον ένα χρόνο που θα ισχύσει το νέο πρόγραμμα. Ρόλο τεχνικού συμβούλου θα έχει το ΔΝΤ ενώ θα γίνουν δύο αξιολογήσεις.

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα ο οποίος τον ενημερώνει για κάθε εξέλιξη που αφορά την αξιολόγηση των τραπεζών.

Οι διοικήσεις των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών έχουν ενημερωθεί επίσημα από την Πέμπτη το βράδυ από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου την Κυριακή το απόγευμα μετά τις επίσημες ανακοινώσεις, να προβούν οι ίδιες σε ανακοινώσεις ώστε να ενημερώσουν τους μετόχους τους και το ευρύτερο επενδυτικό κοινό.

Keywords
Τυχαία Θέματα