Σημαντικός ο ρόλος της ΕΚΤ στις πολιτικές εξελίξεις

Σε επιφυλακή είναι οι τράπεζες σε περίπτωση αρνητικών πολιτικών εξελίξεων, καθώς πέρα από τη φυγή καταθέσεων, υπάρχει ο φόβος η ΕΚΤ να κλείσει άμεσα τις στρόφιγγες χρηματοδότησης αν προηγηθεί υποβάθμιση της χώρας στην κατηγορία «junk» από τους διεθνείς οίκους.

Το 2010 η Τράπεζα είχε αποδεχθεί ως ενέχυρο για παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες

ομόλογα “κακής” ποιότητας, αλλά τώρα αναλυτές προειδοποιούν ότι δεν φαίνεται να πράξει το ίδιο. Άλλοι, αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης του Δημοσίου είναι απίθανο να γίνουν πραγματικό ζήτημα όσο η ΕΚΤ στέκεται πίσω από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Από την ΕΚΤ διαμηνύουν ότι εάν η Ελλάδα είναι εκτός Προγράμματος τότε πράγματι μέρος του ενεχύρου που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είναι αυτομάτως επιλέξιμο προκειμένου να λαμβάνουν χρηματοδότηση.

Τώρα, οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται αρκετά φθηνά από την ΕΚΤ, δίνοντας ως ενέχυρο ομόλογα και έντοκα του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, όσο πιεστικές και αν είναι οι ανάγκες χρηματοδότησης του Δημοσίου, είναι απίθανο να γίνουν πραγματικό ζήτημα όσο η ΕΚΤ στέκεται πίσω από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στην πραγματικότητα, η αναχρηματοδότηση έγινε περισσότερο πιεστική το 2011 και το 2012, αλλά οι ανάγκες καλύφθηκαν παρά τις καθυστερήσεις στις τότε διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και τρόικας, εν μέρει μέσω εντόκων γραμματίων τα οποία μπορούσαν να δοθούν από τις ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρο στην ΕΚΤ για την εκ νέου άντληση ρευστότητας. Τέτοιες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν πάλι σε περιόδους μεγάλης ανάγκης.

Σε περίπτωση σύγκρουσης με τους πιστωτές, πιθανή διακοπή της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση ανάλογη με αυτήν της Κύπρου. Σε αυτό το σημείο οι φόβοι για πιθανή έξοδο από το ευρώ θα κορυφωθούν, τονίζει.

Η πιθανότητα μιας συστημικής απειλής στην ευρωζώνη αυτή τη στιγμή είναι χαμηλή, ωστόσο απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση, υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο διεθνές συνέδριο “2014 Multinational Finance Society Winter Conference” με θέμα: “Παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση: προκλήσεις και προοπτικές”, που διοργανώνει το ΚΕΠΕ.

Οπως είπε, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί μετά την εκδήλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, προκλήσεις και κίνδυνοι συνεχίζουν να υφίστανται. Ενδεικτικά ανέφερε ότι η οικονομική ανάκαμψη πραγματοποιείται με αρκετά βραδύ ρυθμό. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να είναι σχετικά χαμηλός το 2014 για τρίτο συνεχές έτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα