Σφυροκόπημα στη Βουλή κατά της κυβέρνησης από επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για τη συμφωνία που φέρνει στη Βουλή εξαπολύουν επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς στο πλαίσιο της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο, με το οποίο επικυρώνεται η συμφωνία με τους δανειστές.


Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία τοποθετούνται οι εκπρόσωποι 47 επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων.

Για μέτρα με ξεκάθαρο περιοριστικό χαρακτήρα, που οδηγούν σε δύσκολα επιτεύξιμους στόχους, δεδομένου ότι ήδη μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις

έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική τους ικανότητα, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας, στην τοποθέτησή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει τα μέτρα και τα αντίμετρα έως και το 2021.

“Ακόμα και τα έτοιμα χρήματα, είτε στις τράπεζες, είτε στα στρώματα και στα σεντούκια, τελείωσαν”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “η συγκεκριμένη φορολογική πολιτική προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις και στα δημόσια ταμεία, πέραν της ζημιάς στα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων”, οδηγώντας σε διατήρηση του υφεσιακού περιβάλλοντος και ανάγκη επιβολής νέων μέτρων ή και εφαρμογής των προβλεπόμενων στο νομοσχέδιο ακόμα και το 2018.

Ο κ. Κόλλιας αναφέρθηκε εκτενώς και στο πρωτάκουστο, όπως το χαρακτήρισε, μέτρο της επιβολής εισφοράς πάνω στην εισφορά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και κάλεσε την Κυβέρνηση, έστω και την ύστατη ώρα, να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη που ολοκληρώνει την εξόντωση των ελευθέρων επαγγελματιών.

«Πουλάτε τη ΔΕΗ, πουλάτε τα λιμάνια, πουλήστε και τη μάνα σας και φύγετε τσογλάνια. Αυτό φωνάζατε πριν. Και τώρα τι κάνετε; Ξεπουλάτε τα πάντα.
Είχατε δεσμευτεί για αφορολόγητο 12.000 ευρώ.

Και σήμερα θα ψηφίσετε να κατέβει στα 5.900 ευρώ με φορολογικό συντελεστή 22%. Επιβαρύνετε τα φτωχά νοικοκυριά με 880 ευρώ. Αυτό κάνετε» είπε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Στ. Κουτσιουμπέλης, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ασφαλιστικό.

«Θυμόμαστε και πέρυσι τον κ. Κατρούγκαλο να δεσμεύεται ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις. Έγιναν τότε περικοπές στις επικουρικές και στα εφάπαξ γίνονται και σήμερα μετά την περήφανη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης» είπε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναμετρηθούν με την ιστορία και να καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Εξίσου επικριτικός υπήρξε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, ο οποίος χαρακτήρισε «ατύχημα» τη συμφωνία.
«Είναι απεχθής η ρύθμιση επιβολής εισφορών σε έξοδα ή σε ανύπαρκτα εισοδήματα.

Διαφημίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου ως η σωτηρία του ασφαλιστικού και εντός 4 μηνών διαπιστώσατε ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και ρίξατε την ευθύνη των νέων μέτρων στους δανειστές. Η εισφοροεπιδρομή του νέου συστήματος οδήγησε σε διακοπή επαγγέλματος 57 χιλ ελεύθερους επαγγελματίες με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα.

Από ποια στοιχεία αντλείτε αισιοδοξία ότι θα πληρώσει εκείνος που δεν έχει;» διερωτήθηκε ο κ.Αλεξανδρής, ενώ ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Στασινός υποστήριξε ότι οι πολίτες αισθάνονται πως η κυβέρνηση θέλει να τους εξαφανίσει, τονίζοντας πως περισσότεροι από 100.000 επιστήμονες έφυγαν στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος μίλησε για θηριώδη πλεονάσματα, διαρκή λιτότητα και ανεργία και κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι διαλύει το συνδικαλιστικό κίνημα, απελευθερώνει τις ομαδικές απολύσεις και διευκολύνει τον χαρακτηρισμό των απεργιών ως παράνομων.
«Φέρνετε περαιτέρω αφαίμαξη εισοδημάτων. Κάθε αναπτυξιακή προοπτική καθίσταται προβληματική.

Επιβαρύνετε τα μικρομεσαία ιατρεία» ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, επισημαίνοντας ότι «τα αντίμετρα δεν είναι ισχυρό αντιστάθμισμα στην επιβάρυνση που φέρνουν τα μέτρα».

Για νομοσχέδιο έκτρωμα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛΑΣ Γιάννης Κατσιαμάκας ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Γρηγόρης Γερακαράκος είπε: «Ντρέπεστε. Κοροϊδέψατε, εξαπατήσατε. Νομοθετείτε ένα έκτρωμα και εξευτελίζετε ένα θεσμό και όσους τον υπηρετούν. Ακούτε κανένα; Έχετε εσείς καμία σχέση με την Αριστερά και την διαλεκτική;» διερωτήθηκε ο κ. Γερακαράκος.

Keywords
Τυχαία Θέματα