ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑ – ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟΥ Η ΧΩΡΑ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναλύσει ένα σενάριο στο οποίο η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα και ξεκινά να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικές (IOUs), δημιουργώντας ένα εικονικό δεύτερο νόμισμα εντός της ευρωζώνης, αναφέρουν στο Reuters άτομα με γνώση της άσκησης.

Το δημοσίευμα του Reuters πάντως,

διαψεύστηκε άμεσα από κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος σημείωσε πως η Αθήνα δεν χρειάζεται να εξετάσει σενάριο IOUs, αφού είναι αισιόδοξη πως θα υπάρξει εγκαίρως συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές.

Η Ελλάδα είναι κοντά στο να πρέπει να αποπληρώσει προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περίπου 1 δισ. ευρώ τον Μάιο και η ανησυχία των αξιωματούχων στην ΕΚΤ αυξάνεται, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Όπως σημειώνει το Reuters, οποιαδήποτε αθέτηση πληρωμών από την Ελλάδα θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να αναλάβει δράση και πιθανώς να περιορίσει την κρίσιμη πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην ρευστότητα έκτακτης ανάγκης.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν αναφέρει ότι η χρήση ΙΟUs για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις δεν θα καταφέρει να αποτρέψει την κρίση και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Οι εν λόγω αξιωματούχοι πιστεύουν ότι έως και το 30% των Ελλήνων θα μπορούσε να δεχτεί κρατικές πληρωμές σε IOUs αντί για ευρώ, κάτι που θα ασκήσει πιέσεις στις τράπεζες, καθώς αυτοί οι πολίτες θα σπεύσουν να τραβήξουν καταθέσεις.

Εν συνεχεία, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα κεφάλαια που αντλούν από τον ELA ή να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Όμως οι τράπεζες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα IOUs ως εχέγγυα για άντληση κεφαλαίων από τον ELA καθώς η ΕΚΤ δεν θα τα έκανε αποδεκτά.

“Τα IOUs, δεν νομίζω ότι μπορούν να δουλέψουν”, αναφέρει η πηγή του Reuters. “Αυτό θα είναι το τέλος, θα βγουν από το ευρώ”. Οι ανησυχίες αυτές εκφράστηκαν και από άλλους με γνώση του τρόπου σκέψης της ΕΚΤ.

“Με ένα παράλληλο νόμισμα… είσαι σχεδόν σε Grexit. Είναι κάτι έξω από το διεθνές πλαίσιο”, ανέφερε δεύτερη πηγή.

Οι Έλληνες επιμένουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο για στάση πληρωμών. Ωστόσο, σε πρόσφατη επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς την Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρει ότι οι μισθοί και οι συντάξεις αποτελούν προτεραιότητα σε σχέση με τις πληρωμές χρέους, εάν κληθεί να κάνει την επιλογή.

Τα συμπεράσματα του “τομέα αντίξοων σεναρίων” της ΕΚΤ ευθυγραμμίζονται με το μήνυμα που στέλνουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης στην Αθήνα εδώ και καιρό, ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε μονομερείς και ριζοσπαστικές ενέργειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα