Σε αναβρασμό οι τράπεζες – Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει τον Φεβρουάριο – Κίνδυνοι και προοπτικές

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι συστημικές τράπεζες, καθώς η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, απειλεί να τινάξει στον αέρα τον σχεδιασμό τους.

Οι τραπεζίτες τονίζουν ότι η αξιολόγηση πρέπει οπωσδήποτενα κλείσει τον Φεβρουάριο, καθώς εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, τότε οι συστημικές τράπεζες κινδυνεύουν με μια τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση.

Η ανησυχία στους τραπεζικούς κύκλους είναι διάχυτη,

καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Είτε θα αδράξει την ευκαιρία με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, είτε θα μπει σε έναν νέο κύκλο καταστροφικής αβεβαιότητας.

Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης είναι ο συμβιβασμός ΔΝΤ και Γερμανίας, με τις τελευταίες εξελίξεις πάντως να συνηγορούν στο γεγονός ότι όλες οι πλευρές εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο υπουργός Οικονομιμών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει στο Eurogroup της Πέμπτης (26/01) την πρόταση της κυβέρνησης, η οποία περιλαμβάνει την επέκταση του «κόφτη» και μετά το 2018, με αντάλλαγμα ένα περίγραμμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για χρέος.

Όσον αφορά τις διοικήσεις οι τράπεζες, το μεγάλο στοίχημα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι η επίτευξη των στόχων για τη μείωση των NPLs, με απαραίτητη προϋπόθεση την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Οι τράπεζες πρέπει να δρομολογήσουν τις απαιτούμενες ενέργειες εντός του α΄τριμήνου, με το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης.

Στόχος των τραπεζών είναι να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 15 δισ. ευρώ, προκειμένου να είναι εφικτός και ο στόχος της συνολικής μείωσης μέχρι 30 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018. Ο πρώτος έλεγχος των επιδόσεων των τραπεζών, όσον αφορά τη μείωση των NPLs, θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου, καθώς αναμένεται στην Αθήνα κλιμάκιο του SSM.

Keywords
Τυχαία Θέματα