ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017: Νέοι φόροι 2,5 δισ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Χουλιαράκης κατέθεσε σήμερα στη Βουλή τον Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2017, που προβλέπει νέα φορολογικά μέτρα τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ και περικοπές κρατικών δαπανών 1,5 δισ. ευρώ.

Το 2017 το Δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι εξαιτίας της επανόδου της οικονομίας σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης θα υποχωρήσει στο 176% του ΑΕΠ

έναντι 180,3% φέτος. Σε απόλυτα μεγέθη όμως το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται αγγίζοντας τα 319,2 δισ. ευρώ (σε όρους ενοποιημένου χρέους γενικής κυβέρνησης) έναντι 315,4 δισ. ευρώ φέτος.

Το ΑΕΠ αναμένεται να σημειώσει αύξηση της τάξης των 6 δισ. ευρώ και από τα 174,908 δισ. θα ανέλθει σε 180,817 δισ.

Στα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται επιστροφή στην ανάπτυξη με ισχυρό ρυθμό 2,7% του ΑΕΠ, πτώση της ανεργίας κατά παραπάνω από μια ποσοστιαία μονάδα (από 21,8% στο 20,6% του εργατικού δυναμικού) και επιστροφή σε… πληθωρισμό (0,7%) μετά από αρκετά χρόνια διαρκούς αποπληθωρισμού.

Ο προϋπολογισμός του 2017 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ έναντι μνημονιακού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ. Ο στόχος για υψηλότερο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, τίθεται από το οικονομικό επιτελείο σαν ασφαλιστική δικλείδα για να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» σε περίπτωση που η Eurostat αμφισβητήσει εκ των υστέρων το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως συνέβη ήδη για το 2015 που το μείωσε από 0,7% που ανακοινώθηκε την άνοιξη, σε μόλις 0,2% τελικά.

Για το το 2016 προβλέπει επίσης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι σημαντικά υψηλότερο από το αρχικά υπολογισθέν στο 1,09% του ΑΕΠ.

Οι κύριοι στόχοι της Δημοσιονομικής Πολιτικής του έτους 2017, όπως αποτυπώνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού, είναι:

I. Η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και να καταστεί δυνατή η έξοδος της από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής το ταχύτερο δυνατό και

II. Ο δίκαιος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής και η κοινωνικά δίκαιη κατανομή του οφέλους της ήδη δρομολογημένης ανάκαμψης.

Πιο συγκεκριμένα, το 2017 προβλέπεται ότι θα υπερκαλυφθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 1.75% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κατά την οποία η Κυβέρνηση θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, στην σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και στη βελτίωση στον τομέα των φορολογικών εσόδων.

Πέρα ωστόσο από τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και τους περιορισμούς που απορρέουν από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, θεμελιώδης προτεραιότητα της Κυβέρνησης παραμένει η ενίσχυση και θωράκιση της κοινωνικής προστασίας και η τόνωση των δημοσίων επενδύσεων. Για το σκοπό αυτό ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μία σειρά από κρίσιμες παρεμβάσεις:

Την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA) με πιστώσεις που ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.Την ενίσχυση των τομέων της Υγείας και Περίθαλψης, της Παιδείας και της Κοινωνικής Προστασίας με την επιπλέον πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ, που θα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εγγεγραμμένες πιστώσεις.Την συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με προκαθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.Την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, αρκετοί εξωγενείς παράγοντες που επιδρούν το τελευταίο διάστημα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, ωθούν σε αύξηση της αβεβαιότητας και δύνανται να επιδράσουν δυσμενώς στην ελληνική οικονομία. Τέτοιοι παράγοντες είναι:

– η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη μεσοπρόθεσμη επίπτωση που αυτή δύναται να έχει:

– στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των περιφερειακών χωρών με μεγάλους δείκτες δημόσιου χρέους,

– στο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ’ επέκταση στις εξαγωγές της ελληνικής οικονομίας,

– στην αύξηση της εσωστρέφειας σε επίπεδο κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

– σε ευάλωτα τραπεζικά συστήματα που αποτελούν μέρος του Ευρωσυστήματος και

– στο βαθμό διακυμάνσεων και αποστροφής του κινδύνου στις διεθνείς χρηματαγορές,

– τυχόν απόκλιση από την εφαρμοζόμενη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την προσφυγική κρίση,

– τυχόν παράταση των υφιστάμενων γεωπολιτικών συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με δυνητικά αρνητικές συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό και τις άμεσες ξένες επενδύσεις στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

ΟΙ ΦΟΡΟΙ…

Αύξηση των φορολογικών εσόδων :

– Η νέα φορολογική κλίμακα που ισχύει από τα φετινά εισοδήματα με μειωμένο αφορολόγητο όριο, η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των μικρομεσαίων από το 26% στο 29% και οι αυξήσεις στην προκαταβολή φόρου πρόκειται να φέρουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 988 εκατ. ευρώ το 2017

– 736 εκατ. ευρώ επιπλέον πρόκειται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι εντός του 2017 από την αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% και στο 24% καθώς και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου

– 422 εκατομμύρια ευρώ θα πληρώσουν περισσότερα οι φορολογούμενοι λόγω της αύξησης της φορολογίας των καυσίμων από την 1η Ιανουαρίου. Η λιανική τιμή της αμόλυβδης αυξάνεται κατά 3-4 λεπτά το λίτρο , του ντίζελ κατά 9-10 λεπτά και του υγραερίου κίνησης κατά 6-7 λεπτά

– 30 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν περισσότερα οι φορολογούμενοι από την αναμόρφωση τέλους ταξινόμησης οχημάτων

– 91 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν περισσότερα οι φορολογούμενοι από την αναμόρφωση στη φορολογία των εταιρικών αυτοκινήτων. Πλέον αυξάνεται το φορολογικό κόστος για τους εργαζόμενους που η επιχείρηση προσφέρει εταιρικό αυτοκίνητο. Το ποσό του ετήσιου κόστους χρήσης ενός εταιρικού ΙΧ που χρεώνεται ως εισόδημα στον χρήστη του αυξάνεται από το 30% στο 80%

– 54 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν επιπλέον οι φορολογούμενοι λόγω της επιβολής από την 1-1-2017 φόρου 5% στον μηνιαίο λογαριασμό σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ

– 142 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν περισσότερα οι φορολογούμενοι λόγω της αύξησης του φόρου κατανάλωσης στα προϊόντα καπνού και στα υγρά πλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων από την Πρωτοχρονιά. Η τιμή του πακέτου αναμένεται να αυξηθεί περίπου κατά 0,5 ευρώ ενώ ο φόρος στα υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου ανέρχεται στο 1 ευρώ ανά 10 ml υγρού

– 19,3 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν περισσότερα οι φορολογούμενοι από την αναμόρφωση της φορολογίας στα επενδυτικά οχήματα

– 25 εκατ. ευρώ είναι η επιβάρυνση για το 2017 των φορολογούμενων από το τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση 10% που επιβλήθηκε από τον περασμένο Ιούνιο

– 62 εκατ. ευρώ θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι από την επιβολή φόρου 1 έως 4 ευρώ ανά κιλό στον καφέ, ανάλογα με το στάδιο της επεξεργασίας του.

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017: Με την ευλογία της τρόικας κατατίθεται στη Βουλή

Keywords
Τυχαία Θέματα