Πορτογάλοι αγοράζουν την ιστορική ελληνική βιομηχανία “Γιούλα” με 170 εκατ. ευρώ

Η μεγαλύτερη ελληνική υαλουργική βιομηχανία, ο όμιλος Γιούλα, της οικογένειας Βουλγαράκη περνάει σε πορτογαλικά χέρια, στην εταιρεία BA Vidro, μετά από σχετική συμφωνία που υπεγράφη το Σάββατο 8 Οκτωβρίου. Το ποσό της πώλησης ξεπέρασε τα 170 εκατ. ευρώ. Μικρά ποσοστά στην εταιρεία που πωλείται έχουν οι τράπεζες Εθνική και Eurobank.

Η συναλλαγή πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους με τον πορτογαλικό όμιλο BA Vidro να αποκτά περίπου το 85%.

Οι Πορτογάλοι θα αποκτήσουν τις θυγατρικές της Γιούλα σε Ρουμανία (Stirom Bucuresti), Βουλγαρία (Drujba Glassworks) και την εν Ελλάδι δραστηριότητα. Εκτός της συμφωνίας θα παραμείνει η δραστηριότητα της Ουκρανίας, ο κλάδος των επιτραπέζιων ειδών υαλουργίας(το εργοστάσιο NEW GLASS της εταιρείας στη Βουλγαρία) και κάποια assets στην Ελλάδα, τον έλεγχο των οποίων θα εξακολουθήσουν να έχουν τα τέσσερα αδέλφια Βουλγαράκη.

Από τον περασμένο Νοέμβριο η διοίκηση της Υαλουργίας Γιούλα ανέθεσε στη Citigroup Global Markets Limited να βρει αγοραστή για την ιστορική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1947 και έχει έδρα της το Αιγάλεω.

Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής βιομηχανίας, η ιστορία της Γιούλα αρχίζει το έτος 1947, όταν ο Κυριάκος Βουλγαράκης, και ο αδελφός του Ιωάννης αποφάσισαν να ιδρύσουν την εταιρεία, έχοντας ως κύρια δραστηριότητά τους την παραγωγή γυάλινων χειροποίητων επιτραπέζιων ειδών. Κυρίαρχα συστατικά της δομής της Γιούλα ήταν η παραδοσιακή “μαστοριά” (εφόσον ο Κυριάκος Βουλγαράκης ήταν τεχνίτης υαλουργός) κι ένας μικρός φούρνος. Το 1947 η εταιρεία αποτελούσε μία από τις 50 συνολικά επιχειρήσεις που ασχολούνταν με την παραγωγή χειροποίητου φυσητού γυαλιού στην Ελλάδα.

Μέχρι το 1985, η Γιούλα έφτασε να κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, με τζίρο που ξεπερνούσε κατά πολύ εκείνο των ανταγωνιστών της ενώ, ως το 2005, η εταιρεία είχε επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε Ρουμανία, Βουλγαρία αλλά και Ουκρανία μέσω των θυγατρικών της εταιρειών στις χώρες αυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα