ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΝΟ: ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ – ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΠΛΟΙΑ; – ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΚΚΕ

02:23 6/2/2013 - Πηγή: BankWars

Η αποφασιστική στάση της κυβέρνησης που ικανοποιεί νησιώτες, εμπόριο και αγρότες – οπαραγωγούς, συγκρούεται με τις “παλαιομοδίτικες” συνδικαλιστικές πρακτικές, που θέλουν “όμηρο” την κοινωνία, στρέφοντας την εναντίον, ακόμα και των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομενων. Αγωνία σήμερα στο λιμάνι και σκληρή κόντρα με το ισχυρό εκεί ΠΑΜΕ…

Την εφαρμογή του μέτρου της επιστράτευσης στους ναυτεργάτες αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, κ. Μουσουρούλης.Το μέτρο της επίταξης θα ισχύσει από τις

6 τα ξημερώματα της Τετάρτης.

«Με γνώμονα την άμεση αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, κηρύσσεται πολιτική κινητοποίηση των πληρωμάτων των δρομολογημένων ακτοπλοϊκών πλοίων», υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης ανακοινώνοντας την απόφαση.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου, δήλωσε ότι η απεργία συνεχίζεται και κανένα πλοίο δεν θα φύγει από τα λιμάνια.Στη συγκέντρωση των ναυτεργατικών σωματείων στον Άγιο Διονύσιο, στο λιμάνι του Πειραιά, εκτός από το ΠΑΜΕ, ήταν παρόντες
ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος κι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Απόφαση παρά τις επιφυλάξεις

Είναι η δεύτερη επιτράτευση εργαζομένων στην οποία προχωρά η κυβέρνηση μετά τους απεργούς στο Μετρό. Η κυβέρνηση επικαλείται το κόστος που έχει η απεργία στους νησιώτες και στην τοπική οικονομία των νησιών λόγω της καταστροφής των ευπαθών προιόντων. Ωστόσο η απόφαση της κυβέρνησης συναντά επιφυλάξεις ακόμη και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Ακόμη και προβεβλημένα στελέχη είχαν διαμηνύσει στον κ. Σαμαρά ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζει όλα τα κοινωνικά αιτήματα με καταστολή και επιστράτευση. Διαφορετική άποψη έχει το πρωθυπουργικό περιβάλλον με προεξάρχοντες τους δύο συμβούλους κ.κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη και Δημήτρη Σταμάτη που θεωρούν ότι “το δόγμα νόμος και τάξη πρέπει να εφαρμοστεί ακόμη κι αν χρειαστεί η μισή Ελλάδα να ντυθεί στο χακί”.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσουν και τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης με δεδομένο ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

ΠΝΟ: Αντιδημοκρατική κι επαίσχυντη η κυβερνητική απόφαση

Ως «αντιδημοκρατική» κι «επαίσχυντη» χαρακτήρισαν την κυβερνητική απόφαση για πολιτική επιστράτευση, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία(ΠΝΟ), η οποία παρά ταύτα, αποφάσισε να παρατείνει την απεργία της.

«Η απεργία είναι νόμιμη με αιτήματα απόλυτα εύλογα και δίκαια τα οποία έχουν να κάνουν με την ίδια την επαγγελματική επιβίωση ενός κλάδου που επί σειρά δεκαετιών προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στην πατρίδα και στην εθνική οικονομία» υπογράμμισε η ΠΝΟ.

Αψηφώντας την απόφαση της κυβέρνησης, η ΠΝΟ καλεί τους ναυτεργάτες να «συνεχίσουν την απεργία στα λιμάνια του νομού Αττικής».
«Ο αγώνας πρέπει να περιφρουρηθεί και να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα σε κάθε πλοίο στα λιμάνια της Αττικής. Η Διοίκηση καταγγέλλει σε όλους τους τόνους και με κάθε μέσο την αδιαλλαξία που επιδεικνύει η Κυβέρνηση και ο ΥΝΑ για την αντιμετώπιση καίριων προβλημάτων της ναυτεργασίας. Συγχρόνως αποδοκιμάζει και καταγγέλλει τον αυταρχισμό της Κυβέρνησης τόσο με τη λήψη της απαράδεκτης αντιδημοκρατικής απόφασης για την πολιτική επιστράτευση – την οποία και απαιτεί άμεσα να ανακαλέσει – όπως και την απαράδεκτη στάση της κατά τη διάρκεια της απεργίας με τη χρήση απεργοσπαστικού μηχανισμό» καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΝΟ.

Συμπαραστέκεται στους ναυτεργάτες η ΓΣΕΕ

Σε ένδειξη συμπαράστασης, η ΓΣΕΕ κήρυξε παναττική στάση εργασίας και χαρακτηρίζει ακραίο, αντιδημοκρατική μέτρο την επιστράτευση.

“Αντί η κυβέρνηση και ο Υπουργός Ναυτιλίας να δώσουν λύσεις με την υπογραφή ΣΣΕ και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, επέλεξαν για άλλη μία φορά την αυταρχική και αντισυνταγματική πρακτική της επιστράτευσης”, αναφέρει η ΓΣΕΕ σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

“Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα των επιστρατεύσεων και να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες συμπεριφορές σεβόμενη τα βασικά και θεμελιώδη δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι της Αττικής να πάρουν μέρος στην 24ωρη Απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10:30πμ στον Άγιο Διονύσιο στον Πειραιά και στην πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Ναυτιλίας”.

Η ανακοίνωση του Τμήματος Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ

«Η τρικομματική κυβέρνηση με τη σημερινή της απόφαση να επιστρατεύσει τους απεργούς ναυτεργάτες για μία ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνει την προσήλωση της στο δόγμα της καταστολής οποιασδήποτε κινητοποίησης που στοχεύει να αποτρέψει το καταστροφικό της έργο. Μετά και την επιστράτευση των απεργών της ΣΤΑ.ΣΥ (ΗΣΑΠ, Μετρό, Τραμ) η νέα αυτή απόφαση θέτει σε καραντίνα το δικαίωμα οποιασδήποτε κατηγορίας εργαζομένων να αντιστέκεται στην ισοπέδωση της κοινωνίας
Οι ναυτεργάτες επιστρατεύονται επειδή διεκδικούν:
- τις θέσεις εργασίας τους οι οποίες θα μειωθούν κατά χιλιάδες ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες
- το δικαίωμά τους να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να αμείβονται με αξιοπρεπείς αμοιβές στα ποντοπόρα πλοία και όχι με αμοιβές αντίστοιχες των ναυτεργατών που προέρχονται από τριτοκοσμικές χώρες
- τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται τους τελευταίους πολλούς μήνες από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες
- την απόσυρση του νομοσχεδίου που μειώνει τα δρομολόγια των πλοίων προς τα νησιά και τα οδηγεί στην ερήμωση και τους κατοίκους τους στην απομόνωση
Η επιστράτευση που κήρυξε η κυβέρνηση το μόνο στο οποίο δεν στοχεύει είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών των νησιωτών.
Αν επεδίωκε κάτι τέτοιο θα απέσυρε άμεσα τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για την κατάργηση της υποχρεωτικής δεκάμηνης δρομολόγησης που θα οδηγήσουν στη μείωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων τους χειμερινούς μήνες και θα καταδικάσει τα νησιά στην απομόνωση και στην ερήμωση.
Όμως, η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά εξαντλώντας κάθε ευρηματικότητα στο πεδίο των προπαγανδιστικών χειρισμών με διαλόγους άνευ ουσιαστικού περιεχόμενου, επιδεικνύει στην πραγματικότητα αδιαλλαξία απέναντι στους ναυτεργάτες και στους νησιώτες εξυπηρετώντας πρόσκαιρα συμφέροντα των ακτοπλοϊκών εταιρειών εις βάρος της ναυτεργασίας με χιλιάδες απολύσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ καταδικάζει την επιλογή της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους ναυτεργάτες και την καλεί να προχωρήσει στη μόνη ρεαλιστική λύση: την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου που διαλύει τη ναυτιλία προς όφελος των εφοπλιστικών συμφερόντων.
Οι ναυτεργάτες θα αντιμετωπίσουν την επιστράτευση και θα την αχρηστεύσουν όπως έκαναν και στο παρελθόν».

ΚΚΕ: Αχαλίνωτος ο αυταρχισμός της κυβέρνησης

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, τονίζει ότι η απόφαση για επιστράτευση των ναυτεργατών δείχνει «τον αχαλίνωτο αυταρχισμό της κυβέρνησης» με τον οποίο, όπως σημειώνει, επιχειρεί να επιβάλλει τις νέες αξιώσεις των εφοπλιστών και των μεγαλοεπιχειρηματιών στον τουρισμό που είναι σε βάρος και των ναυτεργατών αλλά και των λαϊκών στρωμάτων που μένουν στα νησιά.

«Τα ψέματα, οι εκβιασμοί και η άγρια καταστολή με την αξιοποίηση αντιδραστικών νόμων πρέπει να αποτύχει και να αποβεί σε βάρος της κυβέρνησης» αναφέρει το ΚΚΕ και τονίζει ότι πρέπει να σταθούν δίπλα στους ναυτεργάτες όλα τα τμήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και κυρίως τα λαϊκά στρώματα των νησιών, «που δεινοπαθούν και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους εφοπλιστές, δεν πρέπει να δεχτούν την άθλια κυβερνητική προπαγάνδα».

Keywords
απεργια πνο, απεργια, ΠΝΟ, αγωνια, πλοια, κοντρα, ΚΚΕ, κοντρα, αγωνια, ανεξαρτητοι ελληνες, σταση εργασιας, επιταξη, γνώμονα, συγκοινωνιες, πεμεν, πειραιας, παμε, καμμενος, συριζα, λαφαζάνης, μετρο, νεα δημοκρατια, σαμαρας, επιστρατευση, ελλαδα, ΓΣΕΕ, σσε, ησαπ, τραμ, νέα, αποσυρση, λύση, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, αποσυρση αυτοκινητων 2011, απεργια μμε, απεργια ταξι, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, απεργια γσεε, κοινωνια, κομματα, αμοιβες, εθνικη, νησια, οικονομια, πλαισιο, σημερινη, σσε, ψεματα, γινει, γινονται, γνώμονα, δεδομενο, διοικηση, δειχνει, δογμα, δρομολογια, εξυπηρετηση, ιδια, υπηρεσιες, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, λαφαζάνης, ληψη, λύση, μηνες, μειωση, ναυτιλια, ξημερωματα, οφελος, παμε, πεδιο, πεμεν, περιβαλλον, πλοια, πλοιο, υπογραφη, σαββας, σειρα, συγκεντρωση, φορα, αγωνας, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, ιδιαιτερα, υπουργειο, μια φορα, θεσεις
Τυχαία Θέματα