Παρατάθηκε το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα έως τέλος του 2017

02:28 1/7/2016 - Πηγή: BankWars

Μέχρι το τέλος του 2017 παρατάθηκε το ρωσικό εμπάργκο. Ειδικότερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την Τετάρτη 29 Ιουνίου σχετικό προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο παρατείνεται το ρωσικό εμπάργκο στα ευρωπαϊκά νωπά προϊόντα μέχρι το τέλος του 2017.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι ελήφθη υπ’ όψιν η προηγούμενη απόφαση των κρατών μελών της Ε.Ε. να προχωρήσουν σε περαιτέρω οικονομικά μέτρα κατά της Μόσχας λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία και της μη συμμόρφωσης

με τη συμφωνία του Μινσκ. Στη λίστα των προϊόντων για τα οποία έχει ισχύ το εμπάργκο περιλαμβάνονται φρούτα και λαχανικά, κρέας, αλιεύματα και γαλακτοκομικά.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, παρά την αντίθεση από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Ιταλία, η Ένωση διατηρεί τις κυρώσεις απέναντι στη Μόσχα, θεωρώντας ότι δεν κάνει καμία προσπάθεια να εκπληρώσει τις συμφωνίες του Μινσκ για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, έχει κοστίσει και στις δύο πλευρές. Οι μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές μειώθηκαν κατά 180 δις δολάρια από το 2013 και έπειτα ενώ και η μείωση της ζήτησης από τις αγορές της Κίνας, έβαλε ένα ακόμη «βαρίδι» στην ήδη προβληματική γεωργία της Ευρώπης.

Οι Ευρωπαίοι αγρότες μιλούν για πρωτοφανή καταστροφή, αναφέροντας πως έχασαν τον βασικότερο εξαγωγικό τους προορισμό με το χοιρινό, τα γαλακτοκομικά, το βοδινό κρέας, τα λαχανικά και τα φρούτα να παραμένουν σε πολλές περιπτώσεις αδιάθετα, χρεώνοντας την ευρωπαϊκή γεωργία με απώλειες της τάξης των 5,5 δις ευρώ.

Για την οδυνηρή αυτή κατάσταση για τον αγροτικό κόσμο της Ευρώπης, οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, ζητούν από Ευρώπη και Ρωσία να βρουν τρόπο να επιλύσουν τις διαφορές τους ενώ σε αντίθετη περίπτωση επισημαίνουν, πως η Ευρώπη θα πρέπει άμεσα να βρει εναλλακτικές αγορές για να διοχετεύσει τα προϊόντα της, πριν να είναι πολύ αργά για τον ευρωπαϊκό αγροτικό κόσμο.

http://foodbusiness.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα