ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΑΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ – ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠ’ΤΟ ΔΝΤ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

[UPD] Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Σλάπακ, δήλωσε πως τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ουκρανίας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αποπληρωμές χρέους μέσα στο 2014.

Το Κίεβο ελπίζει πως θα λάβει τον Απρίλιο την πρώτη δόση από το πρόγραμμα διάσωσης που διαπραγματεύεται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο

ίδιος ανέφερε σε συνέντευξη τύπου πως η Ουκρανία πρέπει να αποπληρώσει χρέος περίπου 10 δισ. δολάρια ως το τέλος του έτους.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΟΣΕΝΚΟ

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να εισέλθει σε μια ένοπλη σύρραξη, με ανυπολόγιστες συνέπειες, δήλωσε η Yulia Tymoshenko, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αραβικό δίκτυο Al Jazeera.

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας υποστήριξε ότι σήμερα δεν είναι η Ουκρανία που θα χάσει τη Κριμαία, αλλά όλος ο κόσμος, αν δεν αντιδράσει σε αυτή την κατάσταση, θα χάσει τη σταθερότητα του.

«Όλοι οι κορυφαίοι ηγέτες του κόσμου θα πρέπει να το αναγνωρίσουν αυτό. Το Κρεμλίνο σήμερα έχει κηρύξει τον πόλεμο. Όχι στην Κριμαία. Όχι στην Ουκρανία. Αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Tymoshenko.
Όσον αφορά το πολιτικό σύστημα, η πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί στην Ουκρανία σήμερα, οι οποίο να μην προέρχονται από την υπάρχουσα δομή εξουσίας.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται και πάλι στην Κριμαία, για να διαδηλώσουν αυτήν τη φορά κατά της προσάρτησης της περιοχής στη Ρωσία.

Χθες Κυριακή, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στην Οδησσό, επικρίνοντας τις αρχές του Κιέβου και απαιτώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποκέντρωση της εξουσίας στην Ουκρανία, για το status της ρωσικής γλώσσας και για την πορεία της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Σε αυτό το κλίμα οι ηγέτες διεθνώς συνεχίζουν τον πυρετό των διπλωματικών επαφών ώστε να υπάρξει λύση στην κρίση.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Μπαράκ Ομπάμα ώστε να βρεθεί ειρηνική λύση στην κρίση, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Δικαίωμα επιλογής διαβατηρίου υπόσχεται ο πρωθυπουργός της Κριμαίας

Το δικαίωμα να κατέχουν ρωσικό ή ουκρανικό διαβατήριο θα έχουν οι κάτοικοι της Κριμαίας σε περίπτωση προσάρτησης της ουκρανικής περιοχής στη Ρωσία μετά το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου, σύμφωνα με τον φιλορώσο πρωθυπουργό της περιοχής.

Ο Σεργκέι Ακσιόνοφ, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε πρωθυπουργός της Κριμαίας πριν από περίπου δύο εβδομάδες, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι η Κριμαία θα ενθαρρύνει τη χρήση δύο γλωσσών -της ρωσικής και της κριμαϊκής ταταρικής.

«Δεν θα επιμείνουμε να επιστραφούν τα ουκρανικά διαβατήρια. Όλοι θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν την γλώσσα τους. Δεν θέλουμε να περιορίσουμε (τα δικαιώματα) των Τατάρων της Κριμαίας», είπε ο Ακσιόνοφ.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ: ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΚΑΚΙ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΟΜΠΑΜΑ

Πλήρη κάλυψη στις ενέργειες των φιλορωσικών αρχών στην Κριμαία έδωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος σε συνομιλία του την Κυριακή με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον,υπογράμμισε ότι οι κινήσεις των φιλορωσικών αρχών στην ουκρανική περιοχή της Κριμαίας είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο. Στο μεταξύ, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ την Τετάρτη θα γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο. Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Προεδρία, σκοπός της επίσκεψης Γιατσενιούκ είναι να υπογραμμίσουν οι ΗΠΑ τη «σθεναρή υποστήριξη» της κυβέρνησής τους στον ουκρανικό λαό.

ΟΛΑ ΝΟΜΙΜΑ ΛΕΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΕ ΜΕΡΚΕΛ – ΚΑΜΕΡΟΝ

«Ο Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τις νόμιμες αρχές της Κριμαίας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στοχεύουν στη διασφάλιση των νόμιμων συμφερόντων του πληθυσμού της χερσονήσου», αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το Κρεμλίνο.

«Ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε ακόμη στους συνομιλητές του την έλλειψη της όποιας δράσης των σημερινών αρχών του Κιέβου για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς των υπερεθνικιστών και των ακραίων δυνάμεων στην πρωτεύουσα και σε πολλές περιοχές», προσθέτει η ανακοίνωση.

Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το δημοψήφισμα στην Κριμαία η καγκελάριος Μέρκελ , ενω για εξαιρετικά λανθασμένο υπολογισμό της Ρωσίας αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κριμαία μίλησε ο Βρετανόςπρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποιώντας τη Μόσχα με μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες αν δεν βρεθεί διπλωματική λύση.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΓΙΑΝΤΣΕΝΙΟΥΚ

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιουκ που -σε μία συμβολική κίνηση- την Τετάρτη θα γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στη Μόσχα

«Αυτή είναι η γη μας και δεν θα δώσουμε σπιθαμή της… Η Ρωσία και ο πρόεδρός της πρέπει να το γνωρίζουν αυτό» τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση σε μνήμη του εθνικού ήρωα του 19ου αιώνα Ταράς Σεβτσένκο.

Την Τετάρτη ο Αρσένι Γιατσενιούκ θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκο Οίκο. Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Προεδρία σκοπός της επίσκεψης Γιατσενιούκ είναι να υπογραμμίσει τη «σθεναρή υποστήριξη» της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον ουκρανικό λαό.

Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες μόλις πριν τη διεξαγωγή δημοψήφισματος στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας με το ερώτημα εάν οι πολίτες της επιθυμούν την ένταξή της στη Ρωσία.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΙΛΟΡΩΣΙΚΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Με τη δύναμη των στρατιωτικών της δυνάμεων η Μόσχα ισχυροποιεί τις ρωσικές θέσεις στην Κριμαία, μια περιοχή μέχρι πρότινος ελεγχόμενη από την Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην Κριμαία κατέλαβαν ακόμη μια βάση της ουκρανικής συνοριοφυλακής στη δυτική Κριμαία.

Την ίδια ώρα, η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτος για την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία και την ενσωμάτωσή της στην Ρωσία διχάζει τους κατοίκους . Χθες, κατά τη διάρκεια διαφορετικών διαδηλώσεων από φιλορώσους και υποστηρικτές της ουκρανικής κυβέρνησης στην Σεβαστούπολη σημειώθηκαν ταραχές και μικροεπεισόδια που αποτυπώνουν το κλίμα διαφωνίας μεταξύ των κατοίκων της Κριμαίας.

Χθες επίσης, ο επικεφαλής του τοπικού κοινοβουλίου στην Κριμαία υποσχέθηκε ότι αν η περιοχή ενσωματωθεί στη Ρωσία τότε οι μισθοί στρατιωτικών, αστυνομικών, δασκάλων, γιατρών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων θα τετραπλασιαστούν!
Στο μεταξύ, ουκρανικά στρατεύματα πραγματοποιούν ασκήσεις σε στρατιωτικές βάσεις αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για την αποστολή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον εκτελώντα χρέη υπουργού Άμυνας Ιχόρ Τενιούκ.

ΠΙΕΖΕΙ ΚΑΙ Η GAZPROM

Η Gazprom ενδέχεται να αυξήσει το ποσό που καταβάλλει η Ουκρανία για τις προμήθειές της σε φυσικό αέριο στα 368,5 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα από τον Απρίλιο, μετέδωσετο πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον Ουκρανό υπουργό Ενέργειας Γιούρι Προντάν.

Η Ρωσία συμφώνησε τον Δεκέμβριο να μειώσει τις τιμές πώλησης του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία στα 268,50 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, από περίπου 400 δολάρια που ήταν, στο πλαίσιο πακέτου διάσωσης, μετά την απόφαση του Κιέβου να απορρίψει τη συνεργασία με την ΕΕ στρεφόμενο προς τη Ρωσία.

Original article: ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΑΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ – ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠ’ΤΟ ΔΝΤ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα