Οι 300 νεκροί εργάτες “θάβουν” τον Ερντογάν – Ιδού πως το καθεστώς αντιμετωπίζει τους συγγενείς των νεκρών

[UPD] Οργή κατά του πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν επικρατεί στην Τουρκία μετά την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο στην επαρχία Μανίσα βορειοανατολικά της Σμύρνης, όπου από έκρηξη έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 282 άνθρωποι ενώ εκατοντάδες άλλοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στις στοές.

Σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται σε φωτογραφία την οποία δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters να κλωτσά διαδηλωτή

στη Σόμα

Η πράξη, την οποία παραδέχτηκε ο ίδιος ο κ. Γιερκέλ με δήλωσή του στην τουρκική υπηρεσία του BBC, τεκμηριώνεται και με άλλες φωτογραφίες και βίντεο.

Την ίδια στιγμή τα συνδικάτα καλούν σήμερα σε απεργία, ενώ χθες με αντλίες νερού και δακρυγόνα απάντησε η αστυνομία σε διαδηλωτές σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «δεν ήταν δυστύχημα, αλλά φόνος».

Η δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας ότι «ατυχήματα συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο» πυροδότησε την αγανάκτηση των συγγενών και φίλων των νεκρών, οι οποίοι τον αποδοκίμασαν με έντονο – και πρωτοφανή για την Τουρκία – τρόπο, επιτιθέμενοι ακόμα και στο αυτοκίνητο του.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, 363 ανθρακωρύχοι έχουν διασωθεί, εκ των οποίων οι 80 φέρουν τραύματα. Οι νεκροί έφτασαν τους 282.

ΣΤΟ …ΣΚΑΜΝΙ!

Τις τελευταίες ώρες «κυκλοφορεί» στο Twitter μια φωτογραφία που δείχνει τον Ερντογάν καθισμένο σε ένα σκαμνάκι, μάλλον σοκαρισμένο, να περιμένει να ηρεμήσει το οργισμένο πλήθος για να αποχωρήσει σε ασφάλεια. Κανείς δε μπορεί να μπορεί να πει με βεβαιότητα πως η φωτογραφία δεν είναι προϊόν φωτομοντάζ.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η Τουρκία μετά την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο της Σόμα βορειοανατολικά της Σμύρνης.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Ενέργειας, τουλάχιστον 274 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ περίπου 120 παραμένουν εγκλωβισμένοι σε βάθος δύο χιλιομέτρων και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την είσοδο στο ορυχείο.

O απολογισμός ανέβηκε στους 245 νεκρούς, ενώ περισσότεροι από 100 εργάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στις στοές.Το δυστύχημα προκλήθηκε από έκρηξη, η οποία συνοδεύτηκε από πυρκαγιά στο ανθρακωρυχείο της Σόμα, που βρίσκεται σε απόσταση εκατό χιλιομέτρων από τη Σμύρνη. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, η έκρηξη προκλήθηκε από ηλεκτρικό μετασχηματιστή και προκάλεσε κατάρρευση στοών παγιδεύοντας τους εργάτες. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο απολογισμός ανέρχεται σε 205 νεκρούς, αλλά είναι προσωρινός. Ο υπουργός Ενέργειας διευκρίνισε ότι η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει στις υπόγειες στοές.Σύμφωνα με τις Αρχές, από τους 787 εργαζόμενους που βρίσκονταν στο εσωτερικό του ανθρακωρυχείου την ώρα της έκρηξης έχουν ανασυρθεί 363 άνθρωποι. Σύμφωνα με μαρτυρίες συγγενών, μεταξύ των εργατών υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός ανηλίκων.Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Οζγκιούρ Οζέλ, ο οποίος έχει εκλεγεί στη Μάνισα, υποστηρίζει ότι οι νεκροί ανέρχονται στους 350.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ

Σημαντικές ελλείψεις και εγκληματική αμέλεια ως προς τα μέτρα ασφαλείας στο μοιραίο ανθρακωρυχείο καταγγέλλει ο επικεφαλής του συνδικάτου των ανθρακωρύχων της Τουρκίας.

«Όσο τα ορυχεία ανήκαν στο κράτος σχεδόν κανένα ατύχημα δεν είχε συμβεί», ανέφερε. «Από τη στιγμή ιδιωτικοποιήθηκαν και δόθηκαν τα έργα σε εργολάβους στόχος ήταν η μείωση των εξόδων, ενώ οι κανόνες ασφαλείας τέθηκαν σε δεύτερη μοίρα», δήλωσε.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Από την έκρηξη σε ορυχείο στην Τουρκία στην επαρχία Μανίσα που συνέβη αργά το βράδυ της Τρίτης έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ο θάνατος 205 ατόμων, περισσότεροι από 400 παραμένουν παγιδευμένοι, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 80. Οι παγιδευμένοι βρίσκονται σε 2 χιλιόμετρα βάθος.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι οι περισσότεροι νεκροί, πέθαναν από δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα. Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες του ορυχείου δήλωσαν ότι διεξάγεται έρευνα για το περιστατικό, που όπως είπαν, συνέβη παρά τα πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Πιστεύεται ότι εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στις υπόγειες στοές.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας κήρυξε τριήμερο πένθος μετά την καταστροφή.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Ο υπουργός ανέφερε ότι 787 εργαζόμενοι βρίσκονταν στο ορυχείο την ώρα της έκρηξης και ότι μεταξύ των διασωθέντων βρίσκονται και τέσσερις ανήλικοι οι οποίοι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Η έκρηξη, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οφείλεται σε ανάφλεξη , λόγω βραχυκυκλώματος ηλεκτρικού μετασχηματιστή.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, 100 διασώστες, αλλά και δεκάδες ασθενοφόρα και ελικόπτερα.

Ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Αλβανία, ανακοινώνοντας ότι θα μεταβεί στον τόπο της τραγωδίας.

Η είδηση της αναβολής της επίσκεψης έγινε γνωστή από τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος έγραψε στο Facebook: «Θλιβερή συνομιλία με τον πρωθυπουργό Ερντογάν για την τραγωδία με τους ανθρακωρύχους και συνεννόηση για την αναβολή της επίσκεψης στα Τίρανα».

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

Τα θερμά συλλυπητήρια της Ελλάδας για το πολύνεκρο δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει αρωγή στις επιχειρήσεις διάσωσης των εγκλωβισμένων.

Original article: Οι 300 νεκροί εργάτες “θάβουν” τον Ερντογάν – Ιδού πως το καθεστώς αντιμετωπίζει τους συγγενείς των νεκρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα