Οι αμυντικές δαπάνες, το μνημόνιο, οι περικοπές και …οι γκρίνιες – Που πάνε τα λεφτά;

09:26 6/4/2016 - Πηγή: BankWars

Αμυντικές Δαπάνες: Τη μεγαλύτερη συνεισφορά σε αμυντικές δαπάνες ανάμεσα στις χώρες του ΝΑΤΟ στην περιοχή (και όχι μόνο) έχει ατομικά ο κάθε Έλληνας! Σε σταθερές τιμές 2010, ο κάθε Έλληνας πλήρωσε 549 δολάρια το 2015. Ο κάθε Τούρκος πλήρωσε 194 δολάρια. Αλλά και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, η Ελλάδα ξοδεύει το 2,46^ έναντι 1,69% της Τουρκίας.

Αφού σημειώσουμε ότι προ ολίγων χρόνων, ξοδεύαμε

ακόμα περισσότερα, αφού σημειώσουμε ότι παρατηρούνται σημαντικότατες ελλείψεις σε υλικά συντήρησης που με υπεράνθρωπες προσπάθειες στελέχη των Ε.Δ προσπαθούν να “διορθώσουν” προκειμένου να διατηρηθεί το “αξιόμαχο”, αφού σημειώσουμε ότι οι μισθοί ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ των απέναντι είναι μισθοί πείνας, αφού σημειώσουμε ότι όντως φαγώθηκαν στο παρελθόν κάποια δισ. από υπερτιμολογήσεις και μίζες (τώρα λεφτά δεν υπάρχουν, ποιός να …φάει), το ερώτημα είναι ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.

Και πως είναι δυνατόν, εν μέσω της κρίσης που βιώνει η χώρα και οι πολίτες της, να μην γίνεται δυνατόν να περικοπούν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, προκειμένου να “συμβάλλουν” στην υλοποίηση όσων η τρόικα απαιτεί και να γλυτώσει ο Έλληνας πολίτης από τις αλλεπάλληλες φοροεπιδρομές.

Ειδικοί δεν είμαστε, αλλά η εξήγηση στο “φαινόμενο”, μάλλον πρέπει να βρίσκεται σε σπατάλες ΑΧΡΗΣΤΩΝ υπηρεσιών, σε δήθεν απαραίτητα λειτουργικά έξοδα για …παράτες και διατήρηση στρατοπέδων τα οποία αρνούνται να κόψουν οι στραταίοι και πιθανόν, στη δομή των ΕΔ οι οποίες, μάλλον έχουν εκατοντάδες βαθμοφόρους (περισσότερους αναλογικά και από τον αμερικάνικο στρατό), με ό,τι αυτό συνεπάγεται στα έξοδα για μισθούς και συντάξεις. Φωνάζεις στο δρόμο “στρατηγέ μου” και γυρίζουν οι …μισοί να δουν αν αφορά αυτούς…

Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, σίγουρο είναι πως κάτι συμβαίνει! Τα λεφτά που πληρώνουν οι φορολογούμενοι είναι πα΄ρα πολλά! Και σε τελική ανάλυση, αν το ΝΑΤΟ έχει θέματα στην περιοχή, δεν είναι δουλειά μιας φαληρισμένης και πανταχόθεν πιεζόμενης χώρας να υλοποιεί πιστά τα μνημόνια, να τα επιλύσει. Αφήστε που η λεγόμενη ασφάλεια της χώρας, μάλλον δεν εξαρτάται και πολύ από το πόσα ξοδεύουμε, αφού η γείτων σίγουρα λόγω πληθυσμού μπορεί να ξοδεύει υπερπολλαπλάσια και αφού …για τα πάντα όλα αποφασίζουν με τα υπερόπλα τους οι φίλοι και σύμμαχοι.

Διαβάστε ενδεικτικά κάποια δημοσιεύματα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016

Η κυβέρνηση προτείνει τη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ. “Μηδενίζει” σχεδόν τα κονδύλια για τις αμυντικές δαπάνες όταν οι κίνδυνοι για τη χώρα αυξάνονται και οι υποχρεώσεις των Ένοπλων Δυνάμεων αυξάνονται. Και αποτελεί ερώτημα:Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος που αντιστέκονταν όταν η κυβέρνηση πήγαινε να υπογράψει το μνημόνιο ζητώντας οι μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες να μην είναι 400 αλλά 200 εκατ. ευρώ τί λέει τώρα; Συμφωνεί και ο ίδιος με τον αφοπλισμό των Ένοπλων Δυνάμεων που πρότειναν οι δανειστές και αποδέχεται τώρα η κυβέρνηση; Γιατί περαιτέρω μειώσεις σημαίνει απλά πώς αν υπήρχε η δυνατότητα να αγοραστεί μία βίδα τώρα δεν θα υπάρχει. Κι αυτό όταν η Τουρκία συνεχίζει να δαπανά δις δολάρια για νέους εξοπλισμούς.

ΠΗΓΗ: pronews.gr

ΣΤΙΣ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014…

Εύσημα στην Ελλάδα απέδωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, για το γεγονός ότι μαζί με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και προσφάτως την Εσθονία, είναι οι μόνες χώρες-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που διαθέτουν 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες«Το αίσθημα ασφάλειας είναι απαραίτητο σε έναν λαό για να ζήσει χωρίς φόβο. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν και πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα στη Νατοϊκή Συμμαχία» σημείωσε και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελλάδας που «παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, διατηρεί τις αμυντικές της δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ της».

ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Διαβιβάστηκαν στη Βουλή, από το υπουργείο Οικονομικών, τα στοιχεία για τις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, για την περίοδο 2013-2015.

Όπως αναφέρει το έγγραφο που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, το 2015 έχουν προϋπολογιστεί για αποδοχές και λειτουργικές δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας 2.590 εκατομμύρια ευρώ (1,40% επί του ΑΕΠ), για εξοπλιστικές δαπάνες 700 εκατομμύρια ευρώ (0,38% επί του ΑΕΠ), δαπάνες ΠΔΕ 15 εκατομμυρίων ευρώ (0,008% επί του ΑΕΠ). Το σύνολο των δαπανών έχει προϋπολογιστεί σε 3.305 εκατομμύρια ευρώ (1,79% επί του ΑΕΠ).

ΣΤΙΣ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 (ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ)

Ξεκάθαρη απάντηση σε όσους ζητούν περικοπές στα εξοπλιστικά προγράμματα δίνει ο Πάνος Καμμένος.Απαντώντας στις αξιώσεις του J.C. Juncker περί περικοπών στις στρατιωτικές δαπάνες, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται να βάλουμε την ασφάλεια της χώρας σε διαπραγμάτευση με οποιεσδήποτε “ονειρώξεις” έχει ο κάθε δανειστής».

Ο Πάνος Καμμένος, από το Παρίσι όπου επισκέφθηκε την 51η Διεθνή Αεροπορική Έκθεση “Le Bourget 2015″, τόνισε ότι «το κόστος που πλήρωσε ο ελληνικός λαός για στρατιωτικές προμήθειες είναι δυσανάλογο του πραγματικού κόστους. Πληρώθηκαν δισεκατομμύρια προς τη Γερμανία, προς τη Γαλλία και προς άλλες χώρες και μεγάλος μέρος αυτών τον χρημάτων ήταν μίζες».

«Αν οι δανειστές θέλουν εξοικονόμηση χρημάτων από την Άμυνα, δεν έχουν παρά αύριο το πρωί να παραδώσουν τον κ. Χριστοφοράκο στις ελληνικές Αρχές, να μας πουν για τη Rheinmetall, αφού καταδίκασαν την ίδια την εταιρεία τους για 62 εκατομμύρια ευρώ μίζα που έδωσε στην Ελλάδα, σε ποιους τα έδωσε. Να επιστρέψουν το μεγαλύτερο μέρος από τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε η Ελλάδα στη Rheinmetall, το ίδιο να κάνουν με την HDW, το ίδιο να κάνουν και με τις εταιρείες εκείνες, οι οποίες με συνεργούς Έλληνες πολιτικούς, πλούτισαν εις βάρος του ελληνικού λαού. Όχι μόνο 200, 400 εκατομμύρια θα τους δώσουμε αν θέλουν από αυτά τα χρήματα, από τα κλεμμένα που οι ίδιοι έχουν πάρει. Αλλά δεν θα έπρεπε να σκεφτούν ούτε κατά διάνοια, ότι θα μειωθεί έστω και κατά ένα ευρώ ο προϋπολογισμός των Ενόπλων Δυνάμεων”, σχολίασε περαιτέρω. “Έχει μειωθεί 58% ο προϋπολογισμός των Ενόπλων Δυνάμεων υπενθύμισε. Έχουν εξαθλιωθεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και οι εν ενεργεία και οι εν αποστρατεία. Θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες που έγιναν εις βάρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», διαβεβαίωσε.

ΠΗΓΗ: Newsbomb.gr

ΣΤΙΣ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

H Ελλάδα δεν πρέπει να προχωρήσει σε περιστολή των αμυντικών της δαπανών, καθώς διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στη νότια Ευρώπη ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ στην περίπτωση που εξέλθει από την ευρωζώνη, ο ίδιος τόνισε, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ZDF:

«Η ελληνική κυβέρνηση πάντα επισημαίνει ότι επιθυμεί να παραμείνει ένα αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ».

Ο γ.γ. του Βορειοατλαντικού Συμφώνου τόνισε ότι αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι κανένα μέλος της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει συνδέσει την οικονομική κρίση με τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ: «το αντίθετο, πάντα διατρανώνουν την αφοσίωσή τους στο ΝΑΤΟ και εγώ το χαιρετίζω αυτό».

ΠΗΓΗ: Newsbomb.gr

ΣΤΙΣ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Τη μεγαλύτερη συνεισφορά σε αμυντικές δαπάνες ανάμεσα στις χώρες του ΝΑΤΟ έχει ατομικά ο κάθε Έλληνας. Παρά την παρατεταμένη κρίση και τις μειώσεις των αμυντικών δαπανών, η προσωπική συνεισφορά του κάθε Έλληνα, παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Ο κάθε πολίτης της χώρας δίνει για αμυντικές δαπάνες το μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλο πολίτη κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, αν εξαιρέσουμε τις ΗΠΑ.

Αυτό υποστηρίζει η πρόσφατη Έκθεση της;Έδρας Στρτηγικών Σπουδών ΓΕΕΘΑ Θουκιδίδης. Η Έκθεση συντάσσεται από 12μελή ερευνητική ομάδα της Έδρας υπό τον Καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη.

Σύμφωνα με αυτήν με βάση τις εκτιμήσεις του NATO για το 2015, η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη (όπως και το 2014) από πλευράς συνολικών αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ (2,46%) με πρώτες τις ΗΠΑ (3,62%), ενώ η Τουρκία κατατάσσεται στην έβδομη θέση (1,7%). Η Τουρκία κατατάσσεται τέταρτη από πλευράς δαπανών εξοπλισμού ως ποσοστού των συνολικών αμυντικών δαπανών (26%), ακολουθώντας το Λουξεμβούργο (35%), την Πολωνία (31%) και τις ΗΠΑ (26,1%), ενώ για την Ελλάδα ανέρχονται σε 17,1%

Τα πλήρη στοιχεία του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες των χωρών μελών του 2015 μπορείτε να τα κατεβάσετε από ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: Onalert.gr

Keywords
μνημονιο, μνημονιο 2, μνημονιο 3, ανεξαρτητοι ελληνες, νατο, αεπ, ελλαδα, λεφτα, τροικα, καμμενος, σημαίνει, δις, πηγη, ηπα, βουλη, πδε, υπογραφη, γαλλια, εταιρεία, μίζα, hdw, προυπολογισμος, newsbomb, zdf, συμμετοχή, γεεθα, nato, onalert, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μειωση μισθων, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, οικονομικη κριση, χωρες, αεπ, γεεθα, γερμανια, δουλεια, εβδομη, ηπα, πδε, υπουργειο οικονομικων, zdf, αμυνα, απλα, αφοσίωση, βιδα, βρισκεται, γεγονος, γινεται, δυνατοτητα, δις, δομη, δικτυο, εγγραφο, ευρω, υπαρχει, εκθεση, ενεργεια, εξοδα, επρεπε, εσθονια, εταιρεία, ευρωπη, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κρατικο, λεφτα, λουξεμβουργο, μίζα, μιζες, μειωση, μπορειτε, νατο, ομαδα, παντα, παρισι, πηγαινε, υπογραφη, πολωνια, προγραμματα, πρωι, ρολο, σιγουρα, σιγουρο, συμμετοχή, τουρκια, υλοποιηση, ασφαλεια, φιλοι, hdw, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, nato, onalert, σημαίνει, θεματα, υλικα
Τυχαία Θέματα