Ο Νείλος βάφεται κόκκινος – Ο στρατός ετοιμάζεται να θέσει εκτός νόμου την “Αδελφότητα” των Μουσουλμάνων

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το τζαμί Αλ Φατέχ στην πλατεία Ραμσή, όπου πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού της Αιγύπτου, καθώς από την Παρασκευή βρίσκονται ταμπουρωμένοι περίπου 700 διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι. Σύμφωνα με πηγή των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας, όλοι οι διαδηλωτές

απομακρύνθηκαν από το εσωτερικό του τεμένους, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν συλληφθεί.

Μεγάλη μάχη δόθηκε στο τελευταίο προπύργιο των διαδηλωτών, τον μιναρέ του τεμένους. Tο κτήριο του Αλ Φατέχ είχε χρησιμοποιηθεί ως νεκροτομείο, όπου οι ισλαμιστές είχαν συγκεντρώσει τα πτώματα όσων σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις της Παρασκευής.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπήρξαν νεκροί από την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων.Έξω από το τέμενος είχε συγκεντρωθεί πλήθος αντιπάλων του Μόρσι που κινήθηκαν κατά των συλληφθέντων και των καταληψιών, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση του στρατού για να αποφευχθούν συγκρούσεις.

Οι διαδηλωτές, πριν την έφοδο, είχαν αποκλείσει τις εισόδους του τεμένους και νωρίτερα κατάφεραν να αποκρούσουν τις αστυνομικές δυνάμεις που επιχείρησαν να μπουν μέσα. Οι διαδηλωτές διαπραγματεύονταν με τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας τους όρους ώστε να αποχωρήσουν από το τέμενος, ενώ πριν από λίγο περίπου δέκα γυναίκες, υπό τη συνοδεία της αστυνομίας, αποχώρησαν από το τέμενος.

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί αυτή την ώρα νότια του Καΐρου, αντιδρώντας για τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών. Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην πλατεία Ραμσή, στην Χελουάν στο νότιο Κάιρο και στις παράκτιες πόλεις της Αλεξάνδρειας και της Μίνιας

Εικόνες που μετάδωσε ο ιδιωτικός σταθμός CBC δείχνουν κάποιον να πυροβολεί από τον μιναρέ του τεμένους αλ-Φατέχ στη πλατεία Ραμσί, όπου έχουν οχυρωθεί υποστηρικτές του Μόρσι. Σύμφωνα με το CBC, η ανταλλαγή των πυρών είναι μεταξύ μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και αστυνομικών, ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής η ταυτότητα των ενόπλων. Νωρίτερα εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν από το κτίριο, μετά από διαπραγματεύσεις με τις αρχές, ενώ οι κάμερες έδειξαν άνδρες των αρχών ασφαλείας να μπαίνουν στο τζαμί.

Να σημειωθεί πως οι νεκροί από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας που σημειώθηκαν την Παρασκευή ανέρχονται στους 173, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου. Οι 83 εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους στο Κάιρο. Επίσης, από τα επεισόδια τραυματίστηκαν 1.330 άτομα σε όλη τη χώρα, τα 596 εκ των οποίων στο Κάιρο.

Κάλεσμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για νέες διαδηλώσεις

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα και η λεγόμενη αντιπραξικοπηματική συμμαχία κάλεσαν τους Αιγυπτίους σε νέες διαδηλώσεις κατά της βίας της αστυνομίας κατά των «εξεγερμένων».

Την ίδια στιγμή ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Χάζεμ Μπεμπλάουϊ, προτείνει να κηρυχθεί παράνομη η Μουσουλμανική Αδελφότητα, κάτι που όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σερίφ Σάουκι «η κυβέρνηση την μελετά».

«Έχουμε πόλεμο από τις δυνάμεις του εξτρεμισμού»

«Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει πόλεμο από τις δυνάμεις του εξτρεμισμού, δήλωσε σήμερα ο Μοστάφα Χεγκάζι, σύμβουλος του μεταβατικού προέδρου της Αιγύπτου, Άντλι Μανσούρ, ενώ προσέθεσε πως «ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία θα αντιμετωπιστούν μέσω των μέτρων ασφαλείας».

«Οι Αιγύπτιοι είναι πιο ενωμένοι από ποτέ» σημείωσε, προσθέτοντας πως «τεμένη έχουν καεί, αστυνομικοί σταθμοί έχουν δεχθεί επιθέσεις και αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων».

Πάνω από 1.000 συλλήψεις υποστηρικτών του Μόρσι την «Παρασκευή της Οργής»

Κατά τη διάρκεια των αιματηρών επεισοδίων της Παρασκευής η αιγυπτιακή αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 1.000 συλλήψεις υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές, 1.004 υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «ο αριθμός των οπαδών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που συνελήφθησαν έφθασε τους 1.004, συμπεριλαμβανομένων και των 558 στο Κάιρο».

Συνελήφθη ο αδερφός του ηγέτη της Αλ Κάιντα

Με την κατηγορία ότι “υποστηρίζει τον Μόρσι”, οι αρχές ασφάλειας συνέλαβαν (στο προάστιο Καΐρου Γκίζα) τον αδελφό του ηγέτη της ‘Αλ Κάιντα’.

Δύο πηγές των σωμάτων ασφαλείας δήλωσαν σήμερα κατ’αποκλειστικότητα στο Γαλλικό πρακτορείο ότι έχει συλληφθεί στο προάστιο Γκίζα του Καΐρου όπου και διέμενε ο αδελφός του αρχηγού της ‘Αλ Κάιντα’ Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ο Μοχάμεντ αλ Ζαουάχρι, κάτοχος αιγυπτιακού διαβατηρίου.

Οι πηγές δήλωσαν ότι τον συλληφθέντα βαρύνει η κατηγορία ότι, “υποστηρίζει τον παυθέντα (από τις ένοπλες δυνάμεις, την 3η Ιουλίου) ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι”.

Ανοιχτές αύριο για τρεις ώρες οι τράπεζες της Αιγύπτου

Οι τράπεζες της Αιγύπτου, οι οποίες έχουν παραμείνει κλειστές από την Τετάρτη λόγω της πολιτικής βίας, θα λειτουργήσουν ξανά από τις 09:00 (10:00 ώρα Ελλάδας) ως τις 12:00 (13:00), όπως ανακοίνωσε σήμερα το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα