Ο Γολγοθάς και το σενάριο Ανάστασης της ελληνικής οικονομίας

Όλα ξεκινούν ουσιαστικά, σε μια σημαδιακή ημερομηνία: 21η Απριλίου! Τότε ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat τα οριστικά στοιχεία για την πορεία των ελληνικών οικονομικών μεγεθών του 2016. Αν και εφόσον επιβεβαιωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το πλεόνασμα που έχει δώσει η ελληνική πλευρά (και έχει αποδεχθεί το ΔΝΤ, εξ ου και έκανε πίσω στο θέμα που έβαζε για εξτρά μέτρα άμεσα προς κάλυψη του δημοσιονομικού

κενού του 2018), το σχέδιο προχωρεί στο επόμενο βήμα, καλώς εχόντων των πραγμάτων με το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών (πρώτος γύρος στις 23 Απριλίου και δεύτερος στις 7 Μαίου).

– Στις 22-23 Απριλίου, στις εαρινές συνόδους του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, παρουσία Λαγκάρντ και Σόιμπλε, γίνεται το επόμενο ουσιαστικό βήμα: Αποφασίζεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς η ευρωπαική πλευρά θα “προσφέρει” συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ παράλληλα θα γίνει σοβαρή συζήτηση με πιθανότητα θετικής κατάληξης, για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Υπενθυμίζεται ότι ο Σόιμπλε έκανε πρόσφατα λόγο για το ενδεχόμενο αποδοχής πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 2,7% του ΑΕΠ, αντί του 3,5%, αν επιβεβαιωθεί τι τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, υπεραποδίδουν. Το θέμα για το επί πόσα χρόνια θα πρέπει η Ελλάδα να διατηρεί τα πλεονάσματα είναι προς συζήτηση. Τρία χρόνια μετά το 2018 θέλει το ΔΝΤ, στα πέντε καταλήγει ο Σόιμπλε.– Στις 25 Απριλίου, δύο μέρες μετά τη λήξη της Συνόδου του ΔΝΤ επιστρέφει η τρόικα στο Χίλτον και τελειώνει τη συζήτηση για όλα τα εκκρεμή θέματα (ΔΕΗ, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις, εργαλειοθήκες) τα οποία θα συμπεριληφθούν και στο μνημόνιο με το Ταμείο (MEFP).

Ως προς το χρέος, εξετάζονται τεχνικά πολλές κρίσιμες (για τη συμμετοχή του ΔΝΤ) λεπτομέρειες. Δεν αποκλείεται για παράδειγμα, να υπάρξει πρόωρη εξόφλησημέρους του χρέους στο ΔΝΤ, είτε με τα κεφάλαια που “λιμνάζουν” από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είτε με μέρος των κερδών των Κεντρικών Ευρωπαικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία έχουν αγοραστεί σε πολύ χαμηλές τιμές και ως γνωστόν, εξοφλούνται στο 100% της ονομαστικής τους αξίας.

-Τον Μάιο, το οριστικό ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, θα οδηγήσει και στο ποιά και πόσα μέτρα θα πρέπει να προ-νομοθετηθούν από την ελληνική Βουλή.-Από 10-21 Μαίου η ψήφιση των δύσκολων πολυνομοσχεδίων στη Βουλή, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών σε αφορολόγητο και συντάξεις.-Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία, το Eurogroup στις 22 Μαίου. Τότε, αν όλα έχουν πάει σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και στη Γαλλία δεν έχει εκλεγεί η Λεπέν, η συμφωνία Ελλάδας – δανειστών, θα είναι γεγονός!-Τον Ιούνιο (8/6) η ΕΚΤ, στο Ταλίν της Εσθονίας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα εγκρίνει την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση. Από αυτή την ημερομηνία και μετά θα τρέξουν οι διαδικασίες για την πρώτη, “δειλή” και με …πατερίτσες, έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με ανάδοχο της έκδοσης των ομολόγων την Rothschild.Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα