Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΝΟΤΟΣ ΖΗΤΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Με την υιοθέτηση της Διακήρυξης των Αθηνών και τον προγραμματισμό νέας Συνόδου των Μεσογειακών χωρών, στην Πορτογαλία, ολοκληρώθηκε η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας και της Κύπρου.Το

όραμα μιας διαφορετικής Ευρώπης, στην οποία η ανάπτυξη, η ενότητα και η κοινωνική συνοχή θα πάρουν τη θέση της λιτότητας, των διαιρέσεων και των ανισοτήτων, προέβαλαν οι ηγέτες των επτά χωρών του ευρωπαϊκού Νότου (Μεσογείου) στη Διακήρυξη των Αθηνών.

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Εμείς, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της Δημοκρατίας της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, συγκεντρωθήκαμε στην Αθήνα με στόχο να διευρύνουμε τη συνεργασία μας και να συμβάλλουμε στο διάλογο για το μέλλον της ΕΕ.

Υπογραμμίζουμε την αποφασιστική μας δέσμευση για Ευρωπαϊκή ενότητα και την βαθιά μας πεποίθηση ότι, ενεργώντας από κοινού, οι χώρες μας είναι δυνατότερες και οι Ευρωπαίοι πολίτες σε θέση να ελέγχουν καλύτερα το μέλλον τους.

Σεβόμαστε την επιθυμία των Βρετανών που εκφράστηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα.
Η γνωστοποίηση της πρόθεσης του ΗΒ να αποσυρθεί θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν.
Στο μέλλον ελπίζουμε να έχουμε το ΗΒ ως στενό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μία νέα ώθηση για να ανταπεξέλθει στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Κράτη Μέλη, υποστηρίζοντας τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου καθώς και της ανοχής και της αλληλεγγύης που τη διέπουν.

Το όραμα αυτό της Ευρώπης πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένα μέτρα που θα συνεισφέρουν στην ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών και θα βελτιώσουν τη ζωή τους, θα επιβεβαιώσουν τον παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο της Ευρώπης, θα βελτιώσουν τη λειτουργία των Ευρωπαϊκών θεσμών και θα διασφαλίσουν τη δημοκρατική τους υπευθυνότητα.

Ο πολιτισμός και η παιδεία πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα των δράσεων της Ευρώπης, στο πλαίσιο αυτό.
Ακόμη, πιστεύουμε ακράδαντα ότι, προς το συμφέρον της Ευρώπης ως συνόλου, το κοινό Ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα θα πρέπει να βασίζεται σε μία προοπτική για τη Μεσόγειο ως μία περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.

Πιστεύουμε ότι η άτυπη Σύνοδος στην Μπρατισλάβα της 16ης Σεπτεμβρίου θα πρέπει να θέσει την πολιτική βάση για το νέο αυτό όραμα, τις ουσιαστικές προτεραιότητες για το μέλλον καθώς και μία ημερήσια διάταξη με σαφείς πρωτοβουλίες προς έγκριση.
Στο πλαίσιο αυτό, οι χώρες μας προτείνουν τις ακόλουθες προτεραιότητες και μέτρα:

1. Διασφάλιση της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας της Ευρώπης

Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την ικανότητά μας να εγγυόμαστε την ασφάλεια των πολιτών μας και της περιοχής μας και να ανταποκρινόμαστε στην ευθύνη μας να αντιδρούμε στις κρίσεις και να ενεργούμε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο περιβάλλον μας και στον κόσμο, υποστηρίζοντας μια Πολιτική Κοινής Ασφάλειας και Άμυνας και σε πλήρη συμμόρφωση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Για το σκοπό αυτό, πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και τα κοινά μας μέσα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, σε πνεύμα αλληλεγγύης.
Ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών καθώς και του απαραβίαστου των συνόρων πρέπει να παραμείνουν θεμελιώδεις αρχές για την ΕΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, χωρίς εγγυήσεις, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του καθεστώτος της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει:

– Να διασφαλίσει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της μέσω συστηματικών ελέγχων, αναγκαίων τεχνολογιών, διασύνδεσης των σχετικών βάσεων δεδομένων και αποτελεσματικής δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής πριν το τέλος του έτους.

– Να ενισχύσει αποφασιστικά τη συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία, ιδίως στους τομείς της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, καθώς και αναπτύσσοντας τη συνεργασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ριζοσπαστικοποίησης, μεταξύ άλλων μέσω της προώθησης μιας συγκεκριμένης πρωτοβουλίας που θα επιτρέψει τις επενδύσεις στην ανάκαμψη, του σχεδιασμού και επαρκών πολιτικών για τις περιφέρειες των Ευρωπαϊκών αστικών πόλεων.
Η ανταλλαγή πληροφοριών θα πρέπει να διευρυνθεί, ιδίως με τη δημιουργία μιας ειδικής πλατφόρμας για την σε πραγματικό χρόνο και πολυμερή ανταλλαγή.
Θα ενισχύσουμε επίσης τη συνεργασία με τους Μεσογειακούς εταίρους.

– Να ενεργοποιήσει εκ νέου την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας της, σύμφωνα με την Παγκόσμια Στρατηγική για τη στρατηγική καθοδήγηση και να κλιμακώσει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των συγκρούσεων και τη διαχείριση κρίσεων, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τα διδάγματα που αντλήθηκαν.

– Να αναπτύξει τις Ευρωπαϊκές στρατιωτικές ικανότητες και την αμυντική βιομηχανία, με σκοπό την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας, ιδίως μέσω ενός Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος και ενός ταμείου για την ασφάλεια και την άμυνα και να δημιουργήσει σταδιακά την ικανότητα σχεδιασμού και συμπεριφοράς της ΕΕ για τις ευρωπαϊκές αποστολές και επιχειρήσεις ΚΠΑΑ.
Οι δυνατότητες της Συνθήκης της Λισαβόνας θα πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως.

2. Ενίσχυση της συνεργασίας στην περιοχή της Μεσογείου καθώς και με τις Αφρικανικές χώρες

Οι συνεργασίες μας με τις Μεσογειακές και με τις Αφρικανικές χώρες είναι ουσιαστικής σημασίας για την κοινή μας ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία.
Η ΕΕ θα πρέπει:

– Να κλιμακώσει τη συνεργασία και τη χρηματοδότησή της με σκοπό να υποστηρίξει τις προσπάθειες των εταίρων μας να διασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια, να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση και να ενισχύσουν την οικονομική τους ανάπτυξη.

– Ειδικότερα, να αναβαθμίσει την εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και να την ενσωματώσει στις εξωτερικές και αναπτυξιακές δράσεις της ΕΕ.
Σε αυτή τη βάση, και λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο δράσης της Βαλέτα και άλλα σχετικά πλαίσια, οι προσπάθειες για την εφαρμογή του Πλαισίου Σύμπραξης για τη μετανάστευση και τη σύναψη συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης θα πρέπει να ενισχυθούν και να χρηματοδοτηθούν επαρκώς.
– Να ενισχύσει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση των κρίσεων και να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στις γειτονικές της περιοχές.

3. Προώθηση της ανάπτυξης και των επενδύσεων στην Ευρώπη

Η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Χρειαζόμαστε περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες επενδύσεις για να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να προστατεύσουμε το κοινωνικό μας μοντέλου και να προετοιμάσουμε το μέλλον των οικονομιών μας.
Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και να προωθήσουμε την κοινωνική συνοχή και σύγκλιση.
Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης στη βάση ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης, σταθερότητας των τιμών και μιας υψηλά ανταγωνιστικής κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, με στόχο την πλήρη απασχόληση και την κοινωνική πρόοδο.
Ειδικότερα, η ΕΕ θα πρέπει:

– Να προωθήσει τις επενδύσεις διπλασιάζοντας την χρηματοδοτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων («Σχέδιο Juncker»), δίνοντας έμφαση στις βασικές προτεραιότητες, όπως η ψηφιακή οικονομία, τα έργα με χαμηλές εκπομπές άνθρακα για την ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων ενέργειας και μεταφορών, των υποδομών καθώς και της έρευνας και της εκπαίδευσης.
Το θέμα των συμφορήσεων, όπου υπάρχουν, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκοπό την προώθηση των επενδύσεων και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος όλων των πολιτών.

– Αυτό θα πρέπει να συμπληρώνεται από Ευρωπαϊκές πολιτικές για τη στήριξη της χρηματοδότησης και των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης και κινήτρων για επενδύσεις σε εθνικό επίπεδο, καθώς και πολιτικές και κανονισμούς για την ψηφιακή ενιαία αγορά, την ενεργειακή Ενότητα και μία βιομηχανική στρατηγική.

– Να προωθήσει την απασχόληση και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας.
Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουμε αποφασιστικές, προσανατολισμένες προς στην ανάπτυξη, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία των αγορών, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

– Επίσης, θα πρέπει να προωθηθούν επενδυτικά σχέδια σε κράτη-μέλη με υψηλή ανεργία και διασυνοριακά σχεδία κοινού Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που ενισχύουν την καινοτομία και την ολοκλήρωση της αγοράς.

– Να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό καθώς και τις πρακτικές φορολογικού ντάμπινγκ.

– Να καταπολεμήσει το κοινωνικό ντάμπινγκ, αντιμετωπίζοντας τα ζητήματα που σχετίζονται με την απάτη, τις καταχρήσεις και την καταστρατήγηση των κανόνων.

Νέα μέτρα θα πρέπει να υιοθετηθούν για την αύξηση της ανάπτυξης, της σύγκλισης και της σταθερότητας στην Ευρωζώνη.

– Η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας των Παρισίων COP21 από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να επιταχυνθεί ώστε να καταστούν συμβαλλόμενα μέρη της Συμφωνίας από την έναρξη ισχύος της.

4. Ενίσχυση των προγραμμάτων για τη νεολαία

Χρειαζόμαστε πιο φιλόδοξες πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διευκόλυνση της κινητικότητας καθώς και της πρόσβασης στην εκπαίδευση και τις θέσεις εργασίας για τους νέους.
Η Ευρώπη πρέπει ειδικότερα να επεκτείνει και να ενισχύσει την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων και να διευρύνει το πρόγραμμα Erasmus.

5. Αντιμετώπιση της πρόκλησης της μετανάστευσης

Η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η ορθή διαχείριση της πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης αποτελούν βασικές προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης.
Θα πρέπει να βασίζονται στο διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο και στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.
Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά.
Μια συνολική μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει:

– Να γίνει το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου πιο αποτελεσματικό και περισσότερο συγκλίνον, με την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου, στη βάση των αρχών της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης, ιδίως προς τα κράτη της πρώτης γραμμής.

– Ενίσχυση της απόσπασης προσωπικού στον FRONTEX και την EASO για την υποστήριξη των συστημάτων ασύλου των κρατών της πρώτης γραμμής.
Εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορικά με την ανάγκη να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση, η οποία εξακολουθεί να προχωρά με πολύ χαμηλό ρυθμό.
Επιδίωξη της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, προκειμένου να συνεχιστεί η αποτροπή τραγικών θανάτων και μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο.

– Ανάπτυξη της πολιτικής μας για τη μετανάστευση, με την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, την ίδρυση ισχυρών πλαισίων για την επανεισδοχή και τις επιστροφές, την προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης και των δυνατοτήτων κινητικότητας και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράνομης μετανάστευσης.

Υποστηρίζουμε τη σταθερότητα στην ηγεσία σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Συμφωνούμε να συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προτεραιότητες για το μέλλον της Ευρώπης καθώς και για τη συνεργασία στη Μεσόγειο.
Η 2η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία.

Α. Τσίπρας – Σύνοδος του Νότου: Στόχος μια καλύτερη Ευρώπη και όχι ένα μέτωπο κατά του Βορρά

Τσίπρας: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ευρώπη – Πρέπει να εμπνεύσει τους λαούς της

Η Ευρώπη βρίσκεται αυτή την περίοδο σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός,τονίζοντας πως πλέον πρέπει να υπάρξει έμπνευση προς τους λαούς της.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η Σύνοδος αναδεικνύει την κοινή βούληση των μεσογειακών χωρών να ενισχύσουν τη συνοχή και την ενότητα της Ευρώπης, επισημαίνοντας πως δεν αποτελεί μία αποστασιοποίηση από την υπόλοιπη Ευρώπη.
«Ο διάλογος πρέπει να οδηγήσει σε ένα νέο όραμα για την Ευρώπη, ένα όραμα που έχουμε ανάγκη. Πρέπει να λάβουμε ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, εξέφρασε την άποψη πως ο ρόλος της Γηραιάς Ηπείρου σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να ενισχυθεί, κάτι που προαπαιτεί και την αναβάθμιση της εξωτερικής της πολιτικής.
Σχετικά με την κρίση που υπάρχει στο εσωτερικό της Ε.Ε., ο κ. Τσίπρας τόνισε πως χρειάζονται μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, συμπληρώνοντας πως, σε μεγάλο βαθμό, το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται στη Μεσόγειο.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο κλίμα ξενοφοβίας που παρουσιάζεται σε ορισμένες χώρες, λόγω προσφυγικού:
«Πρέπει να απαντήσουμε στις δυνάμεις της ξενοφοβίας. Χρειάζονται δυναμικές πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή».
Καταλήγοντας, προανήγγελλε πως η επόμενη ευρωμεσογειακή συνάντηση θα γίνει στην Πορτογαλία.

Φ.ΟΛΑΝΤ : Οι χώρες της νότιας Ευρώπης αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο όνομα της Ευρώπης

«Οι χώρες της νότιας Ευρώπης αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο όνομα της Ευρώπης και κυρίως στο θέμα των προσφύγων και της μετανάστευσης» είπε ο Γάλλος Πρόεδρος Φ.Ολάντ επισημαίνοντας πως «χρειαζόμαστε ένα μεγάλο πρόγραμμα αναπτυξιακό».
«Με τα δικά μας συμπεράσματα θα μπορούμε να συμβάλλουμε στην προστασία των συνόρων, στην εξάλειψη του προσφυγικού, ώστε να προοδεύσει η Ευρώπη στην άμυνα και να χαράξουμε τις πολιτικές συνοχής»
«Γι’ αυτό είναι σημαντικό αυτή τη χρονική στιγμή να στείλουμε μήνυμα συνοχής και ενότητας» είπε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος.

Ν.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ώρα για ουσιαστικές αποφάσεις ενάντια στην αποξένωση των πολιτών της Ε.Ε.

Η Ε.Ε. πρέπει να προσαρμόσει τις πολιτικές της για την ασφάλεια, το προσφυγικό, αλλά και την οικονομία και την ανάπτυξη, στα μέτρα των σημερινών αναγκών και ανησυχιών των πολιτών της Ε.Ε., επεσήμανε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης
Όπως είπε, η σύνοδος πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, στην οποία η Ε.Ε. χρειάζεται άμεσα έναν νέο προσανατολισμό απέναντι σε σημαντικά ζητήματα πολιτικής.
Οι ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, μέσα από σωρεία προκλήσεων που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν, στη βάση και των ιδιαιτεροτήτων που τις χαρακτηρίζει, μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην επίλυση των σημαντικότερων ζητημάτων για την Ευρώπη σήμερα.
Σε πνεύμα αυτοκριτικό, ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε, ότι «είναι η ώρα να λάβουμε ουσιαστικές και πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις που θα αντιμετωπίζουν τα αίτια της αποξένωσης που βιώνουν οι πολίτες της Ε.Ε. αναφορικά με τις πολιτικές που χαράσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Μ.ΡΕΝΤΣΙ: Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να διέπεται από λαϊκισμούς και λιτότητα

Η Ευρώπη δε χωρά πλέον κανόνες, λαϊκισμούς, εθνικισμούς και σκληρή λιτότητα, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Ο Μ.Ρέντσι, εξέφρασε την ανάγκη για μία βαθιά αλλαγή στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία αλλαγή που θα φέρει στο επίκεντρο την ευημερία των πολιτών.
«Πρέπει να βασιζόμαστε στις κοινές αξίες που μας διέπουν, όχι μόνο στον τεχνοκρατισμό», ανέφερε σχετικά.
Κάνοντας μία αναδρομή στην ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου, ο Ιταλός ηγέτης τόνισε πως η Μεσόγειος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της, ενώ δεν παρέλιψε να αναφερθεί και στο μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού.
«Η Ευρώπη μπορεί να φτάσει στον καλύτερο της εαυτό.Είναι soft power», δήλωσε, συμπληρώνοντας πως η Διακήρυξη των Αθηνών «είναι πολύ σημαντική για μια Ευρώπη διαφορετική από αυτή που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα».

Α.ΚΟΣΤΑ: Πρέπει να δώσουμε μια νέα ώθηση στην Ευρώπη

Το μήνυμα ότι η Ευρώπη χρειάζεται νέα ώθηση έστειλεο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Antonio Costa.
«Πρέπει να δώσουμε μια νέα ώθηση στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό που η Σύνοδος έγινε στο λίκνο του πολιτισμού. «Πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών.
Πρώτο το θέμα της ασφάλειας και πρέπει να δώσουμε έμφαση στις σχέσεις μας με τις χώρες της βόρειας Αφρικής» επεσήμανε ο ίδιος.
Κι ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «θα πρέπει να υποστηρίξουμε την αφρικανική ήπειρο.
Πιστεύουμε στις καταμερισμένες ευθύνες όσον αφορά στους πρόσφυγες που δεν πρέπει να γίνεται με ανισομέρια, αλλά με μία δίκαιη κατανομή».
Όσον αφορά στο πρόβλημα της τρομοκρατίας, ο Costa επεσήμανε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας της ακτοφυλακής και της συνοριοφυλακής.
«Θα πρέπει οι πολίτες να βλέπουν το μέλλον με ελπίδα και κυρίως οι νέοι γιατί βλέπουν πως η Ευρώπη δείχνει πως δεν τους δίνει προοπτικές απασχόλησης.
Θα πρέπει να δώσουμε απάντηση στις ανησυχίες των πολιτών, ώστε να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ιθαγένεια» επεσήμανε ο ίδιος.

Joseph Muscat (Μάλτα): Το ευρωπαϊκό σύστημα αντιμετώπισης της μετανάστευσης δεν είναι αποτελεσματικό

Το τρέχον σύστημα που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση δεν είναι αποτελεσματικό, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Joseph Muscat.
«Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό αποτελούν τεράστια προβλήματα», τόνισε, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για άμεση αλλαγή του μοντέλου.
Εξέφρασε την ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές στην λειτουργία της Ευρώπης, αλλαγές που θα έχουν ως πρώτο στόχο να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών. «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μία Ευρώπη κοινωνική.
Για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες μια ομάδα χωρών τονίζει την ανάγκη για κοινωνική Ευρώπη», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Fernando Eguidazu – Ισπανία, εκπρόσωπος του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Μ.Ραχόι: Η Ε.Ε. οφείλει μια ευρωπαϊκή απάντηση για ανάπτυξη, προσφυγικό, ασφάλεια

Μια ευρωπαϊκή απάντηση οφείλει να προσφέρει η Ε.Ε. στα τρία βασικά ζητήματα που συζήτησε σήμερα Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 η συνόδος των χωρών-μελών της Ε.Ε. του ευρωπαϊκού Νότου – συγκεκριμένα, σε ανάπτυξη, προσφυγικό και ασφάλεια – όπως τόνισε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου ο Ισπανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Fernando Eguidazu, που εκπροσώπησε τον Ισπανό πρωθυπουργό, Mariano Rajoy.
Στις δηλώσεις του από το Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα, ο Eguidazu τόνισε, ότι η Ισπανία πάντα υποστηρίζει τις συναντήσεις στις οποίες αντιμετωπίζονται κοινά προβλήματα.
Για τον ίδιο, στόχος της συνόδου των Αθηνών ήταν η συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων, επί των σημείων στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων, λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα.
Ο Eguidazu επεσήμανε, ότι η Ισπανία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογείου, ενώ ανέφερε, ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, επιθυμούσε να παραστεί ο ίδιος στη σύνοδο, όμως δεν τα κατάφερε.

Keywords
νοτοσ, ζητα, ευρωπη, ευρωπη, ζητα, νοτοσ, αθηνα, συμμετοχή, ελλαδα, γαλλια, κυπρος, δημοψηφισμα 2015, νέα, erasmus, frontex, αιγαιο, τσιπρας, σωρεία, power, σταση εργασιας, τραπεζα της ανατολης, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, κοινωνικη συμφωνια, αλλαγη ωρας 2012, θεμος αναστασιαδης, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, σχεδιο αθηνα, υιοθετηση, οικονομικη κριση, χωρες, το θεμα, εργαλεια, ζαππειο, ηγεσια, ηγετης, ημερησια, θεμα, ισπανια, κυπρου, νεα μετρα, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, ρατσισμος, ωθηση, ωρα, αγορα, αυξηση, αμυνα, ανεργια, βιωσιμη αναπτυξη, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, δηλωσεις, δικη, δειχνει, δοθηκε, εγινε, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκπαιδευση, ελπιδα, εμπνευση, ενεργεια, εργα, επενδυσεις, επτα, επιθυμια, ευημερια, ευθυνη, ζαππειο μεγαρο, ζωη, ζωης, ιδιο, ιδρυση, θεσεις εργασιας, κλιμα, λειτουργια, λικνο, μηνες, ομαδα, παντα, ονομα, οραμα, ουσιαστικα, οφελος, περιβαλλον, περιφερειακο, πορτογαλια, προβληματα, ρολο, σεβασμος, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συμμετοχή, σχεδια, σχεδιο, σωρεία, τρια, υψηλη, φορα, ψηφιακη, ασφαλεια, εφαρμογη, εκπομπες, εμφαση, ενωση, erasmus, εθνικο, frontex, ηγετες, ηπειρο, χωρα, κομματι, μεσογειος, οργανα, θεσεις
Τυχαία Θέματα