ΝΥΤ για την Ελλάδα: Επιστροφή στην παραοικονομία

Σε δημοσίευμά τους οι New York Times αναφέρουν πως η Ελλάδα αποτελεί την κρίση που συνεχίζει να ταλανίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που βρίσκεται εκ νέου σε τεταμένες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της, αναφέρουν .

Παρά τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και τις μεταρρυθμίσεις που ζητήθηκαν από τους δανειστές ώστε η χώρα να επανέλθει στην ανάπτυξη, λίγη πρόοδος έχει σημειωθεί, ενώ την ίδια

ώρα η Ελλάδα παραμένει πιο εξαρτώμενη από ποτέ από τα προγράμματα διάσωσης.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, ένα από πιο δύσκολα επιλύσιμα προβλήματα για την Ελλάδα, είναι αυτό της παραοικονομίας ή “μαύρης” οικονομίας, η οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ αγγίζει το 20% με 25% του ΑΕΠ της χώρας. Μάλιστα οι NYT αναφέρουν ότι τα υφεσιακά μέτρα- της υπερφορολόγησης και του ασφαλιστικού- ώθησαν πολλούς νομοταγείς επιχειρηματίες και πολίτες να καταφύγουν στην παρανομία, σε μια προσπάθεια να γλυτώσουν από τους υπέρογκους φόρους και τις εισφορές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα φορο-χρέη προς το ελληνικό δημόσιο έχουν φτάσει τα 95 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ πριν δύο χρόνια το ποσό ήταν 76 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα θεωρείται απίθανο να εισπραχτούν.

“Η ουσία του ζητήματος για αυτόν τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό ιδιωτών και επιχειρήσεων, είναι το γεγονός ότι πλέον δεν διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους για να αποπληρώνουν τις αυξανόμενες φορολογικές υποχρεώσεις τους”, αναφέρει ο οικονομολόγος Jens Bastian, ειδικός σε ζητήματα Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Και καθώς δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, πολλοί στρέφονται στην παραοικονομία”, συμπληρώνει.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, για τους πιστωτές είναι προτεραιότητα να χτυπηθεί η “μαύρη” οικονομία και η πάταξη της φοροδιαφυγής θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν στην διαπραγμάτευση, για να “ξεκλειδώσουν” τα χρήματα της δόσης προς την Αθήνα.

Οι NYT υπενθυμίζουν ότι το 2015 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέβαλε capital controls και έφερε την χώρα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ. Έκτοτε επιχειρήσεις και ιδιώτες αγωνίζονται να επιβιώσουν και παρά την ισχνή ανάπτυξη, η οικονομία γύρισε ξανά σε ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2016, παρά τις υποσχέσεις Τσίπρα περί του αντιθέτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα