Νταβός: “Βαφτίσια” στο χιόνι επιχειρούν Α.Τσίπρας – Ζ.Ζάεφ – Πολιτικό βέρτιγκο στην Αθήνα

Ενώ στην Αθήνα το πολιτικό θερμόμετρο για το Σκοπιανό ανεβαίνει, καθώς νέο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ετοιμάζουν για τις 4 Φεβρουαρίου οι “ανένδοτοι”, σήμερα το απόγευμα στο παγωμένο Νταβός , ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας συναντάται με τον Σκοπιανό

ομόλογο του Ζόραν Ζάεφ.

Η πίεση για εξεύρεση λύσης, όσο και αν δεν ομολογείται, είναι τεράστια από τις ΗΠΑ που επιθυμούν τον Ιούλιο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ να ενταχθεί το γειτονικό κράτος στη Συμμαχία

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ θα αναζητήσουν μια κοινά αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την επίσημη θέση της Ελλάδας για μια σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, ενιαία για όλες τις χρήσεις.

Ο πρωθυπουργός θα κάνει ξεκάθαρο στον Σκοπιανό ομόλογό του πως αυτό που επιθυμεί η Ελλάδα είναι μια λύση «πακέτο» που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού. Μεταξύ των ελληνικών επιδιώξεων και η αναθεώρηση του Συντάγματος της FYROM, πράγμα όμως δύσκολο να γίνει, καθώς απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή των Σκοπίων, την οποία ο κ.Ζάεφ δεν διαθέτει.

Δείτε τι γράφει το Σύνταγμα των Σκοπίων:

«Η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι εθνικό κράτος του Μακεδονικού έθνους, συνεχίζει την παράδοση του Ηλιντεν, αποτελεί νόμιμη συνέχεια της Δημοκρατίας του Κρουσόβου, είναι η κοιτίδα όλων των Μακεδόνων και έχει υποχρέωση να φροντίζει όλους τους Μακεδόνες που ζουν στις άλλες χώρες και στα εξωτερικά τμήματα της Ενιαίας Μακεδονίας».

ΤΟ ΟΝΟΜΑ

Το επικρατέστερο όνομα που συζητείται και ήταν ένα από τα πέντε που έθεσε στην τελευταία συνάντηση που είχε ο Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών είναι το «Nova Macedonia» δηλαδή «Νέα Μακεδονία» που αποτελεί ένα χρονικό προσδιορισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι είναι η συγκεκριμένη ονομασία να παραμείνει αμετάφραστη. Ωστόσο πρόκειται για μία παλιά πρόταση η οποία περιλαμβάνονταν στο «πακέτο Πινέιρο» το 1992 και η Αθήνα την είχε απορρίψει. Μάλιστα ο τότε υπουργός εξωτερικών της Πορτογαλίας που το είχε εμπνευστεί είχε κάνει λόγο για «χαμένη μεγάλη ευκαιρία». Πάντως στην περίπτωση που υπερισχύσει το «Nova Macedonia» τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως ο κυβερνητικός εταίρος θα το καταψηφίσει, ενώ το ίδιο θα πράξει και η αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα αναμένονται να είναι έντονες οι αντιδράσεις στην Βόρεια Ελλάδα.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τα χαρτιά του αναμένεται να ανοίξει σήμερα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής του κόμματος, παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να σκληρύνει ακόμη περεταίρω την στάση απέναντι στην κυβέρνηση κατηγορώντας πως δεν μπορεί να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Παράλληλα θα τονίσει τις τρεις προϋποθέσεις που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση για την εξεύρεση λύσης, που είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλαγές στο Σύνταγμα που αφορούν τον αλυτρωτισμό όπως και στα σύμβολα της χώρας. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέποντας και την μεγάλη συμμετοχή που είχε το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να έρθουν σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση για το εθνικό αυτό ζήτημα, προκειμένου να μην υπάρξουν διαρροές ψηφοφόρων, με αφορμή και τα σενάρια που θέλουν την δημιουργία νέου κόμματος προς τα δεξιά της ΝΔ αλλά παράλληλα να μην «χαρίσουν» τους ψηφοφόρους που συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις στους ΑΝΕΛ.

Keywords
Τυχαία Θέματα