ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ – ΜΟΝΟΣ Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ναυάγιο στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, μετά από εξήμισι ώρες στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θέλησε να περάσει με συναίνεση (άρα και με συνευθύνη;) ο Πρωθυπουργός βρήκε απέναντι όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και κυρίως τον Γ.Πλακιωτάκη, τον μεταβατικό Πρόεδρο της ΝΔ.

Όπως φάνηκε από δηλώσεις τους, τόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φ. Γεννηματά όσο και ο Β. Λεβέντης,

κάλεσαν την κυβέρνηση να συζητηθούν όλα κατά τις προβλεπόμενες διαδικασίες της Βουλής, υπενθυμίζοντας άλλωστε τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για περικοπές, φέρνοντας το τρίτο μνημόνιο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (δεν ήταν παρόντα το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή), προφανώς εκτίμησαν ότι πίσω από τη λέξη “συνέναιση” στο ασφλιστικό, κρύβεται η προσπάθεια του Α.Τσίπρα να χρεωθούν όλοι μαζί τη νέα μείωση των συντάξεων που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει συμφωνήσει με τους δανειστές.

Κοινά σημεία βρέθηκαν με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς πλην του Γιάννη Πλακιωτάκη, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, όπου διαμορφώθηκε μια ενιαία θέση, με την οποία θα “πάει” και ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής.

Σημαντική πάντως η συμφωνία όλων, πλην του Γιάννη Πλακιωτάκη, για αλλαγή του εκλογικού νόμου, επί το αναλογικότερον, και μάλιστα μέσα στο 2016.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Α.ΤΣΙΠΡΑ
“Η χώρα μας αποτελεί πεδίο σταθερότητας σε μια βαθιά αποσταθεροποιημένη περιοχή. Η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση που αλλάζει δεδομένα και ισορροπίες στην Ευρώπη. Και οι ροές αυτές περνούν από τη χώρα μας.

Απαιτείται επομένως υψηλό αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας, όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από την αντιπολίτευση. Από όλο το πολιτικό σύστημα.
Δυστυχώς, σήμερα, αυτοί που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την οικονομική, θεσμική και ηθική εξόντωση του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια, απέδειξαν ότι δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης, ούτε την αναγκαία σοβαρότητα.

Αντιλαμβάνομαι ότι η ΝΔ βρίσκεται σε δομική και διαρκή κρίση και έχει να διαχειριστεί τις καθόλου εύκολες εσωκομματικές της διαδικασίες. Το σέβομαι απόλυτα. Ωστόσο, η χώρα δεν μπορεί να περιμένει.

Η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί θεσμικό πυλώνα του πολιτικού συστήματος και δυστυχώς σήμερα αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων. Το γεγονός ότι διαφοροποιήθηκε πλήρως στο ανακοινωθέν της Συνόδου των Πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ, τόσο στο θέμα του αναγκαίου διαλόγου για το ασφαλιστικό και τη Συνταγματική μεταρρύθμιση, όσο, όμως, και στα ζητήματα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, καθιστά ιδιαίτερα προβληματική τη δυνατότητα συνεννόησης, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Ιδιαίτερα, δε, όταν ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται στη σύσκεψη να διαφωνεί με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων στα νησιά που δέχονται τις ροές. Παρόμοιες θέσεις δεν υπονομεύουν τη κυβέρνηση, υπονομεύουν τη διεθνή θέση της χώρας.

Σε ό,τι δε αφορά το ασφαλιστικό, είναι προφανές ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνεχίζουν να κρατούν στάση υπονομευτική. Αυτοί, που από το 2010 έως σήμερα, έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει 11 διαφορετικές περικοπές και μειώσεις συντάξεων. Αυτοί που χρέωσαν με δισεκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία με το καταστροφικό PSI. Σήμερα αρνούνται να καταθέσουν προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος σε έναν διάλογο συντεταγμένο. Τους ζήτησα, τουλάχιστον, να συνταχθούν σε μια κοινή εθνική κόκκινη γραμμή, για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς περαιτέρω μειώσεις συντάξεων. Αρνήθηκαν. Ίσως πιστεύουν ότι έτσι αδυνατίζουν τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης. Αυτό είναι το αίσθημα ευθύνης τους. Βάζουν τη κομματική τους επιβίωση πάνω από τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων. Θα διαψευστούν.

Η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της, ώστε μέσα στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει -και έχουμε ψηφίσει άλλωστε από κοινού τον περασμένο Αύγουστο – να καταστήσουμε βιώσιμο το ασφαλιστικό, χωρίς νέες επώδυνες περικοπές στις συντάξεις .

Ο διάλογος θα διεξαχθεί συντεταγμένα, πρώτα στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και ακολούθως στη Βουλή. Θα διεξαχθεί ούτως ή άλλως και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης. Και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, ποια θα είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας. Θα επιχειρήσει να επηρεάσει τη θέση των αδελφών της ευρωπαϊκών κομμάτων υπέρ των ελληνικών θέσεων ; Ας το ελπίσουμε.

Τέλος σε ότι δε αφορά τη Συνταγματική μεταρρύθμιση, όλοι πλην ΝΔ συμφωνήσαμε να ανοίξουμε συντεταγμένα τις διαδικασίες, ακόμη και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο, από αυτή τη Βουλή. Η χώρα, σε αυτή τη κρίσιμη καμπή, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται εθνική συνοχή, λαϊκή ενότητα και πολιτική σταθερότητα. Το στρατηγικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανάκτηση της κυριαρχίας μας έναντι των δανειστών, θα πετύχει. Ήδη οι συσχετισμοί αλλάζουν στην Ευρώπη. Και σε μια Ευρώπη που αλλάζει η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο με τη κοινωνία όρθια”.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

“Η Νέα Δημοκρατία εκπλήρωσε το θεσμικό της ρόλο κι εγώ συμμετείχα στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Είναι μία ύψιστη διαδικασία και η Νέα Δημοκρατία διατύπωσε με σαφήνεια τις θέσεις και τις απόψεις της. Είχα τη δυνατότητα να στηλιτεύσω τις θέσεις και τις αστοχίες του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του και εξέφρασα την ανησυχία μου για τις εξελίξεις στο προσφυγικό, το ασφαλιστικό και στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Η γνώμη που αποκόμισα από την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό είναι ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης, φτάνοντας πριν λίγα λεπτά στα κεντρικά γραφεία της λεωφόρου Συγγρού.

Στη Νέα Δημοκρατία τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός ψάχνει για συνενόχους στο ζήτημα του ασφαλιστικού. “Είναι υποκριτικά αυτά που λες. Να κόβεις συντάξεις με την ψήφο σου και μετά να ζητάς να μην κοπούν”, επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πλακιωτάκης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, όταν στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών η συζήτηση έφτασε στο ασφαλιστικό. Παράλληλα, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνεται ότι το θέμα της συνεννόησης τίθεται υποκριτικά από τον Αλέξη Τσίπρα. “Εμείς ψηφίσαμε το καλοκαίρι χρόνο και πλαίσιο. Μας έσυρες σε τρίτο αχρείαστο μνημόνιο”, διαμήνυσε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Πλακιωτάκης προς τον πρωθυπουργό.

Κύκλοι προσκείμενοι στον υποψήφιο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, επεσήμαναν πως συμφωνούν με την απόφαση Πλακιωτάκη να απορρίψει τις προτάσεις Τσίπρα για τη σύσταση Επιτροπών για το ασφαλιστικό και την αναθεώρηση του Συντάγματος. “Η δημιουργία μιας ακόμη επιτροπής για το ασφαλιστικό είναι προσχηματική. Το πρόβλημα είναι γνωστό και πλέον πρέπει να συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή μεταξύ των κομμάτων. Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι αλήθεια πως απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις. Ο κ. Τσίπρας, όμως, το θυμήθηκε αργά καθώς με το να μην ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβριο οδήγησε τη χώρα σε εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 και τορπίλισε στην ουσία την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος”, ανέφεραν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Από την πλευρά τους, συνεργάτες του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, σχολίασαν, στον απόηχο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, πως αυτή ήταν προσχηματική και υπαγορεύτηκε από το κυβερνητικό και εσωκομματικό αδιέξοδο του κ. Τσίπρα. “Με αυτές τις κινήσεις, υπονομεύει ουσιαστικά κάθε προσπάθεια εθνικής συνεννόησης προτάσσοντας για μια ακόμη φορά το μικροκομματικό του συμφέρον. Η χώρα πράγματι χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο το οποίο δεν μπορεί ούτε να αντιληφθεί ούτε να υπηρετήσει ο κ. Τσίπρας”, σημείωσαν οι συνεργάτες του υποψήφιου προέδρου.

Μέσω Twitter σχολίασε την παρουσία του κ. Πλακιωτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο ο Άδωνις Γεωργιάδης. “Ο κ. Πλακιωτάκης πιστεύω ότι χειρίστηκε πολύ ορθά το επικοινωνιακό σόου που είχε στήσει ο κ. Τσίπρας. Η ΝΔ δεν θα γίνει συνένοχός του”, έγραψε ο υποψήφιος πρόεδρος, στον προσωπικό του λογαριασμό.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

“Ο κ. Τσίπρας έχει χάσει την ψυχραιμία του και ολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια, μπροστά στα αδιέξοδα που ο ίδιος και η πολιτική του έχουν δημιουργήσει και στον κίνδυνο αποκάλυψης της αλήθειας για τις ευθύνες του”, απάντησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη στις επικρίσεις του πρωθυπουργού.

“Ψεύδεται για το ζήτημα του Ασφαλιστικού κι έχουμε καταθέσει στο δημόσιο διάλογο τις προτάσεις μας και τις κόκκινες γραμμές μας. Αν δεν μπορεί να το διαχειριστεί ας μας το πει”, πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της και τον κάλεσε να πράξει, όπως δεσμεύτηκε, ότι θα φέρει τις προτάσεις του στην Βουλή και στην ΟΚΕ.

“Το φάντασμα θα βγει επιτέλους στο φως. Πλήρης δικαίωση της δικής μας στάσης σήμερα. Η σπέκουλα κατά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν περνά”, κατέληξε η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ – ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

«Ζήτησα συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης γιατί θεωρούμε ότι οι 153 της κυβέρνησης των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου είναι μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στην πρώτη δυσκολία θα καταρρεύσει» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Η όλη διαδικασία ήταν ένα σχέδιο που αφορούσε το προσφυγικό και το ασφαλιστικό» συνέχισε ο κ. Λεβέντης επισημαίνοντας ότι «στο μυαλό του ο Τσίπρας ήθελε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για να πετύχει χαλάρωση των όρων για το ασφαλιστικό».
«Ξέρει ότι δεν μπορεί να περάσει το ασφαλιστικό γιατί θα πέσει η κυβέρνηση» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός θέλει να πει στους ξένους «Σας τα δίνω όλα στο προσφυγικό για να μου δώσετε χαλάρωση των όρων στο ασφαλιστικό».
Κατά τον κ. Λεβέντη όμως οι Ευρωπαίοι «δεν έχουν διάθεση να δεχθούν άλλες παρατάσεις χρόνου και να δεχθούν άλλη υποκρισία και άλλα ψέματα».

«Πιστεύω ότι ο Τσίπρας σ’ αυτό το πονηρό σχέδιο θα αποτύχει» επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και σχεδόν με θεατρικό τρόπο εξερράγη μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες όταν ρωτήθηκε αν προσφέρει την στήριξή του στο κυβερνητικό σχέδιο: «Όση στήριξη και να παράσχω έχουν ήδη υπογράψει 40% μείωση των συντάξεων».

Ερωτηθείς τι είπαν οι πρόεδροι των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ο κ. Λεβέντης ήταν καυστικός.«Τα άλλα κόμματα σαν να μην υπήρχαν. Η ΝΔ σαν να μην ήξερε τι έλεγε, να με συγχωρούν, αλλά ο Πλακιωτάκης το μόνο που έλεγε ήταν εμείς θέλουμε σταθερή κυβέρνηση… Εμείς (σσ. εννοώντας ποια είναι η θέση της Ένωσης Κεντρώων) θέλουμε απλή αναλογική. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι άλλα ντ’ άλλων».
Η άποψη του Βασίλη Λεβέντη για την σκοπιμότητα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών είναι ότι επρόκειτο για «μια προσπάθεια να πιέσει τους Ευρωπαίους στο ασφαλιστικό μήπως πετύχει χαλάρωση των όρων στο ασφαλιστικό».
Στο ερώτημα αν μετά την σύκεψη θα εκδοθεί κοινή ανακοίνωση διευκρίνισε ότι «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν».
«Εγώ τους άφησα να γράφουν…» είπε χαρακτηριστικά.

Επικρίνοντας τον τρόπο λειτουργίας και την τακτική που ακολουθούν τα κυβερνητικά στελέχη ο Βασίλης Λεβέντης εξήγησε περαιτέρω την άποψή του ότι το σχέδιο Τσίπρα δεν θα περάσει από τους Ευρωπαίους διότι οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν άλλη υποκρισία και άλλα ψέματα. «Εδώ βγαίνουν σημερινοί υπουργοί και βρίζουν τους ξένους ότι είναι τοκογλύφοι. Είναι δυνατόν να μας στηρίξουν οι ξένοι; Η χώρα σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται έναν Ευρωπαίο πρωθυπουργό» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Στο ερώτημα αν ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας τους παρουσίασε συγκεκριμένο σχέδιο ο κ. Λεβέντης απάντησε: «Τίποτα δεν παρουσίασε… Λόγια του αέρα».

Στο τέλος της τοποθέτησής του ο κ. Λεβέντης επέκρινε την στάση που ακολουθούν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Πιστεύουν ότι όποιος είναι αντιμνημονιακός ανεβαίνουν οι μετοχές του στον λαό. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τα πάντα… Τώρα γιατί κάνουν πίσω; Για ψηφοθηρία και μόνο…» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να υπάρξει μία συμφωνία και ότι αυτή τη στιγμή ζητείται περικοπή 1% του ΑΕΠ. Έχει βρεθεί τρόπος να καλυφθεί το 0,6%, και τους κάλεσε να συμμετάσχουν όλοι μαζί στην προσπάθεια εξεύρεσης του 0,4% δια επιτροπής που θα απαρτιζόταν από εμπειρογνώμονες. Άπαντες αρνήθηκαν.

Κυβερνητικοί κύκλοι μετέφεραν στο σημείο αυτό, το ξέσπασμα του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είπε απευθυνόμενος κυρίως σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, “πώς τολμάτε εσείς που έχετε κάνει τέτοιες μειώσεις, να λέτε τώρα ότι δεν θέλετε να συμμετέχετε μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσετε μικροκομματικά σας οφέλη;”.

Κατά τις ίδιες πηγές η Φ. Γεννηματά ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει κοινό ανακοινωθέν που θα περιέγραφε τον στόχο να μην μειωθούν οι συντάξεις, τελικώς μετά από μια σύντομη διακοπή επανήλθε έχοντας αλλάξει θέση, δηλώνοντας την άρνησή της.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Π.ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Ο κ. Καμμένος, εξερχόμενος από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, δήλωσε ότι αναφορικά με το μεταναστευτικό οι αρχηγοί συμφώνησαν ότι πρόκειται για ένα θέμα διεθνές, και η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει την οικονομική ενίσχυση της ΕΕ. Επίσης, “ξεκαθαρίσαμε ότι δεν τίθεται θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία, ενώ η Frontex θα παραμείνει ως δύναμη επιφυλακής”.

Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, οι πολιτικοί αρχηγοί, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, συμφώνησαν ότι η Βουλή πρέπει να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, ενώ πρέπει να προωθηθεί και ο νόμος περί της ευθύνης των υπουργών.

Για το φλέγον ζήτημα του ασφαλιστικού, ο κ. Καμμένος επεσήμανε πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν συμφώνησαν σε κοινό ανακοινωθέν, ενώ πρότεινε ειδική επιτροπή να διεξαγάγει έρευνα για τα αποτελέσματα του PSI και τους εμπλεκόμενους.

Ο κ. Καμμένος σημείωσε κλείνοντας ότι με το κοινό ανακοινωθέν ενισχύεται η εθνική θέση για τη διαπραγμάτευση.

“Η κυβέρνηση έχει εντολή να προχωρήσει σε μια βιώσιμη λύση του ασφαλιστικού χωρίς να μειώσει τις συντάξεις”

Keywords
ασφαλιστικο, τσιπρας, ασφαλιστικο, χρυση αυγη, αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, αδωνις γεωργιαδης, ενωση κεντρωων, παραιτηση λεβεντη, βουλη, συριζα, μνημονιο, ΚΚΕ, νέα, δηλωση, ΠΑΣΟΚ, psi, βιωσιμότητα, ελλαδα, καλοκαιρι, εκλογες, twitter, οκε, φως, ενωση, θεατρο, υπουργοι, συγκεκριμένο, ζητείται, αεπ, καμμενος, frontex, λύση, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, τι ειναι το psi, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, ενωση κεντρωων, αποτελεσματα, βγαινουν, ζητείται, το θεμα, αεπ, γνωμη, δημοκρατια, εθνικη, ηθικη, θεμα, νησια, οκε, πλαισιο, φως, ψεματα, αδωνις, ασφαλιστικα ταμεια, βιωσιμότητα, βρισκεται, γεγονος, γινει, γραφεια, δευτερο, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, δομικη, ειπαν, ειπε, ενημερωση, ερευνα, ευθυνη, ευρωπη, υπηρχαν, θεοδωρακης, καμερες, κυβερνηση, κομμα, λεβεντης, λύση, λογια, μειωση, μυαλο, παντα, ουσιαστικα, ουσια, πεδιο, ροες, ρολο, συγκεκριμένο, συζητηση, σοου, σπεκουλα, σχεδιο, τουρκια, τοκογλυφοι, συγγρου, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χρυση, ψυχραιμια, ωρες, ενωση, εθνικο, frontex, χωρα, ιδιαιτερα, μπροστα, πηγες, πληροφοριες, θεσεις
Τυχαία Θέματα