ΜΟΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ – ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ “ΝΤΡΟΠΗ” – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Επιστολή μετάνοιας, υποτέλειας και παραδοχής» χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Από σήμερα η έννοια εξευτελισμός έχει ονοματεπώνυμο: Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Τσίπρας» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας.
«Όλοι τώρα καταλαβαίνουν γιατί

έκρυβαν την επιστολή, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα [ο κ. Τσακαλώτος], μετά από την πίεση της Νέας Δημοκρατίας και αφού είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ.

»Σε αυτήν ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Τσίπρας ζητούν συγγνώμη για το εφάπαξ – βοήθημα στους συνταξιούχους. Και δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να δοθεί ξανά στο μέλλον ανάλογο βοήθημα.

»Επαναλαμβάνουν πέντε φορές ότι θα κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, κόβοντας ξανά τις συντάξεις.

»Επιστολή μετάνοιας, επιστολή υποτέλειας, επιστολή παραδοχής. Αλλά και επιστολή επιβεβαίωσης ότι ο κ. Τσίπρας είναι τελικά ο καλύτερος σύμμαχος των ακραίων κύκλων των δανειστών, εγκλωβίζοντας τη χώρα σε συνεχιζόμενη λιτότητα με αντάλλαγμα την παραμονή του στην εξουσία.

»Είναι υπόλογος στα μάτια των δοκιμαζόμενων Ελλήνων. Όσο γρηγορότερα φύγει τόσο καλύτερο για τη χώρα» κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ – ΠΑΣΟΚ

Εντονα αντέδρασε η Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ για το περιέχομενο της επιστολής που έστειλε στους θεσμούς ο Ε. Τσακαλώτος. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «πρόκειται για επιστολή ντροπής. Παίρνουν πίσω με ταπεινωτικό τρόπο όλα όσα έλεγαν.Για μια ακόμη φορά, εκθέτουν τη χώρα, βουλιάζουν στα ψέματά τους. Όμως το “μάρμαρο” δυστυχώς το πληρώνει ο ελληνικός λαός».

Τι έλεγαν

1. «Δεν είμαστε αποικία, δίνουμε το κοινωνικό μέρισμα χωρίς να ρωτήσουμε την ΕΕ και το ΔΝΤ».

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος 9/12/2016

Τι λένε τώρα στην επιστολή Τσακαλώτου

«Αναγνωρίζουμε ότι τα μέτρα με δημοσιονομικές επιπτώσεις πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους θεσμούς».

Τι έλεγαν

2. «Κάναμε πράξη την παλαιότερη δέσμευσή μας για τη 13η Σύνταξη».

Α. Τσίπρας 8/12/2016

Τι λένε τώρα στην επιστολή Τσακαλώτου

α) (Το βοήθημα) «είναι εφάπαξ πληρωμή και δεν έχει σχέση με το συνταξιοδοτικό»
β) «Εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις»

Τι έλεγαν

3. «Δεν δεχόμαστε υποδείξεις από κανένα».

Α. Τσίπρας 20/12/2016

Τι λένε τώρα στην επιστολή Τσακαλώτου

«Απόλυτη δέσμευσή μας είναι να παραμείνουμε συμμορφωμένοι με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο, τόσο επί της ουσίας, όσο και επί της διαδικασίας».

ΚΚΕ: Η επιστολή Τσακαλώτου επιβεβαιώνει ότι το εφάπαξ βοήθημα ήταν το άλλοθι για τα σκληρά μέτρα

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Η επιστολή μετάνοιας του κ. Τσακαλώτου είναι μνημείο της κυβερνητικής διγλωσσίας: άλλα στους Ελληνες, άλλα στους εταίρους, σχολιάζει το Ποτάμι, αφότου το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που εστάλη στους θεσμούς.

Ειδικότερα, το κόμμα επισημαίνει:

Ο κ. Τσίπρας όταν ανακοίνωσε το έκτακτο βοήθημα, μίλησε για υλοποίηση της υπόσχεσης για 13η σύνταξη. Στην επιστολή αναφέρεται ρητά ότι δόθηκε μια φορά και δεν θα ξαναδοθεί.Η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά ειπώθηκε ότι θα εφαρμοστεί όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση. Στην επιστολή λέγεται καθαρά ότι θα ισχύσει μόνο για το 2017.Ο κ. Τσακαλώτος αναλαμβάνει τη δέσμευση για ενεργοποίηση του κόφτη στις συντάξεις σε περίπτωση που οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016 δεν επιβεβαιωθούν. Αυτά που έδωσε δηλαδή ενδέχεται να τα πάρει πίσω ξανά από τις συντάξεις.Ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% παραμένει για το 2018, γεγονός που σημαίνει ότι η διαμάχη ΔΝΤ-ευρωπαίων λήγει εις βάρος μας αφού για να καλυφθεί ο στόχος το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί ενεργοποίηση του “κόφτη”. Η αναφορά στον “κόφτη” ειναι σαφής στο κείμενο της επιστολής.Η κυβέρνηση μόλις τώρα και ύστερα από πίεση των εταίρων αναλαμβάνει τη δέσμευση απέναντί τους να κατευθυνθούν πόροι από ενδεχόμενη υπέρβαση των στόχων στο Ελάχιστο Εισόδημα Αλληλεγγύης και σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να γίνει από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση, αντί να αναγκάζεται να το κάνει.Αφού ο κ. Τσακαλώτος λέει απολογητικά “δεν θα το ξανακάνουμε”, αναλαμβάνει τη δέσμευση οποιαδήποτε νέα κίνηση τέτοιου είδους να γίνει μόνο ύστερα από την έγκριση των εταίρων.Δεν περιμέναμε τίποτα διαφορετικό, οι πολίτες έχουν μάθει πλέον ότι ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του χρησιμοποιούν βαρύγδουπες εκφράσεις για εσωτερική κατανάλωση την ίδια στιγμή που αναλαμβάνουν νέες δεσμεύσεις, καταλήγει το Ποτάμι.

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Η Ένωση Κεντρώων σχολιάζοντας την επιστολή Τσακαλώτου, επαναφέρει το αίτημά της για οικουμενική κυβέρνηση τονίζοντας:

“Οι εκδοχές είναι δυο: οικουμενική τώρα χωρίς εκλογές ή εκλογές τώρα και δεύτερες εκλογές σε έξι μήνες και οικουμενική τότε μετά τις δεύτερες εκλογές. Ένα πολιτικό σύστημα αιχμάλωτο των λαθών του παρελθόντος και μια Ελλάδα που για πολύ ακόμη θα αλληθωρίζει στο Grexit”.

Η ΛΑΕ

«Μνημείο υποταγής και εθελοδουλίας», του Ευκλείδη Τσακαλώτου που «προσβάλλει τον ελληνικό λαό και την ιστορία αυτής της χώρας, χαρακτηρίζει την επιστολή Τσακαλώτου η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. “Αυτός ο τόπος, στα χέρια μιας αδίστακτης νεοαποικιοκρατίας, έχει καταντήσει, με ευθύνη μιας υπαλληλικής κυβέρνησης, κάτι χειρότερο από προτεκτοράτο».
«Είναι προκλητικό, πάντως, να ασκούν κριτική για την επιστολή και τις γονυκλισίες της κυβέρνησης Τσίπρα όλοι όσοι τα προηγούμενα χρόνια εφάρμοζαν ανάλογες πρακτικές αναξιοπρέπειας και υποτέλειας με θύμα τον κόσμο της εργασίας, τους συνταξιούχους και τον ελληνικό λαό», συμπληρώνει η Λαϊκή Ενότητα.
Καταλήγοντας, σχολιάζει πως ο τόπος, μπροστά στον καινούργιο χρόνο, χρειάζεται μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή με την κινητοποίηση του λαού και την άμεση συνεργασία σε ένα κοινό ανατρεπτικό μέτωπο όλων των πραγματικών αριστερών, ριζοσπαστικών και δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων.

Η ΔΗΜΑΡ

«H επιστολή του υπουργού Οικονομικών στους δανειστές αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του, στο εξωτερικό το παίζει νομοταγής και “σφάξε με αγά μου να αγιάσω” και στο εσωτερικό το παίζει “νταής και βαρύμαγκας”».

Αυτό αναφέρει σε σχόλιό του στα social media για την επιστολή Τσακαλώτου ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Οι πολίτες, όμως, έχουν πλέον και γνώση και κρίση!», προσθέτει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Η απάντηση της κυβέρνησης
«Η “συμμαχία των προθύμων”, αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά. Προσπαθεί με ψέματα να καλύψει τη γύμνια της και τις προσπάθειες που έκανε για να μην στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι σχετικά με ανακοίνωση της ΝΔ.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν:

«1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι πήραν εφάπαξ τη 13η σύνταξη. Οι μόνοι που είπαν όχι στους χαμηλοσυνταξιούχους ήταν ο Κυριάκος Μητστοτάκης και η ΝΔ μετά από οδηγίες…

» Η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές ήταν για το 2017. Ήταν σαφές και στη σχετική τροπολογία στη Βουλή. Ούτε αυτό δεν κατάλαβαν στη ΝΔ και το Ποτάμι; Η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή σημείωνε: “Από 1/1/2017 εφαρμόζονται οι ίδιοι συντελεστές ΦΠΑ σε όλη τη χώρα, εκτός από τα νησιά των νομών […] όπου παρατείνεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ μέχρι 31/12/2017”. Τι δεν κατάλαβαν; Στη Βουλή οι ηγεσίες της ΝΔ και του Ποταμιού πάνε μόνο για την “ατάκα” χωρίς να γνωρίζουν τι ψηφίζουν;…

» Για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο, την επιστολή, που έγινε αποδεκτή στο σύνολό της, αναφέρεται ότι “ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας (ειδικά στο Πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών που προκύπτουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Ειδάλλως, θα χρησιμοποιήσουμε την υπεραπόδοση για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ρευστότητας» (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών”. Διαφωνεί η ΝΔ; Κατ’ αυτή η υπεραπόδοση προς τα που πρέπει να κατευθύνεται; Η κυβέρνηση με τις πράξεις της και τα κείμενά της δείχνει την κατεύθυνση.

» Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που υπόσχεται στους θεσμούς να υλοποιήσει ό,τι θέλουν “και πέρα από το πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί” (ομιλία στη ΔΕΘ) και διαφωνεί με την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, σήμερα για τι ακριβώς προσπαθεί να πείσει την κοινωνία; Αν εκτιμά ότι έκανε λάθος ας βγει δημόσια να το ομολογήσει. Δεν είναι ντροπή».

Οι κυβερνητικοί κύκλοι συμπληρώνουν: «Στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει δύο συντελεστές ΦΠΑ: 11% και 22%. Τα φάρμακα, που σήμερα είναι στο χαμηλό ΦΠΑ (6,5%), που θα τα εντάξει; Θα απαντήσει ποτέ; Για να γνωρίζουν οι πολίτες…»

Μαξίμου για επιστολή Τσακαλώτου: Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε

Keywords
Τυχαία Θέματα