ΡΩΣΙΑ: ΚΑΝΕΝΑ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ

18:44 1/8/2014 - Πηγή: BankWars

[UPD] Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ρωσικής απαγόρευσης της εισαγωγής ελληνικών φρούτων, με δηλώσεις του αρμόδιου ρώσου αξιωματούχου.

Δεν πρέπει να υπάρχουν φόβοι σχετικά με τις ενέργειές μας, δήλωσε χθες ο ρώσος επικεφαλής της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Σεργκέι Ντάνκβερτ, αναθεωρώντας παλιότερες δηλώσεις του που άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης της εισαγωγής φρούτων από την Ελλάδα αλλά και όλης της φυτικής παραγωγής από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, με δηλώσεις του στο πρακτορείο

Ιντερφάξ, ο κ. Ντάνκβερτ ξεκαθάρισε πως «με την Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ελλάδας έχουμε εποικοδομητικές σχέσεις», για να συμπληρώσει πως «δεν πρέπει να υπάρχουν φόβοι σχετικά με τις ενέργειές μας».

Σύμφωνα με τον κ. Ντάνκβερτ εντός της εβδομάδας πρέπει να προσδιοριστεί η ημερομηνία των συνομιλιών μεταξύ της ρωσικής και της ελληνικής πλευράς με σκοπό να συζητηθεί ο πιο λεπτομερής έλεγχος της παραγωγής που εξάγεται στη Ρωσία. «Εάν προκύψει ανάγκη, τότε μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα οι ειδικοί εμπειρογνώμονές μας για έλεγχο των προϊόντων πριν τη φόρτωσή τους» είπε ο κ. Ντάνκβερτ.

Οι Έλληνες παραγωγοί υποδέχθηκαν τις δηλώσεις αυτές με ανακούφιση καθώς σύμφωνα με τη διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών «INCOFRUIT – HELLAS» τυχόν επιβεβαίωση της απειλής της Μόσχας για «εμπάργκο» θα οδηγούσε σε ναυάγιο τις ελληνικές εξαγωγές τού κλάδου, σε μια χρονιά που οι πωλήσεις ελληνικών νωπών φρούτων και λαχανικών στη Ρωσία εξελίσσονται με ρυθμούς-ρεκόρ.

Βάσει εκτιμήσεων του Συνδέσμου, μέχρι 31 Ιουλίου οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία σε ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα και κεράσια υπολογίζεται ότι ανήλθαν σε 40.000 τόνους, έναντι 16.000 τόνων στο αντίστοιχο επτάμηνο πέρυσι (μια χρονιά χαμηλής εγχώριας παραγωγής) και 36.000 τόνων το 2012, που ήταν χρονιά- ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές του κλάδου, από το 1992.

Οι επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές από τα εμπορικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία, καθώς και η πορεία των ελληνικών εξαγωγών θα εξεταστούν, μεταξύ άλλων, στην αυριανή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας, υπό την προεδρία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότη Μηταράκη.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (01.08)

ΜΕ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ Η ΡΩΣΙΑ – ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Έντονη ανησυχία επικρατεί στους Έλληνες εξαγωγείς για το επαπειλούμενο εμπάργκο από τις ρωσικές αρχές στα ελληνικά φρούτα ως αντίποινα για την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία.

Χθες ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηνιατρικών και Φυτοϋγειονομικών Ελέγχων της Ρωσίας, Σεργκέι Ντάνκβερτ δήλωσε, ότι την επόμενη εβδομάδα είναι πιθανό να απαγορευθούν οι εισαγωγές φρούτων από την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας και της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, σε δήλωσή του αναφέρει ότι η χώρα μας ίσως να μην μπορεί να αγοράσει οτιδήποτε από όσα απαγορεύει η ΕΕ, όμως μπορεί να πουλήσει σε ρωσικές επιχειρήσεις ελληνικά εποχιακά προϊόντα, όπως οπωροκηπευτικά και φρούτα, τα οποία μάλιστα έχουν περιορισμένο χρόνο παραγωγής, μεταφοράς και κατανάλωσης.

Αλλά, όπως συνεχίζει, κάθε δράση, δημιουργεί αντίδραση και ατυχώς η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι σε βάρος των αδύναμων οικονομικά χωρών της ΕΕ και, επομένως, της Ελλάδας, άμεσα στους τομείς του διμερούς εμπορίου, των οδικών μεταφορών, της ενέργειας και μελλοντικά του τουρισμού.

“Η αποτελεσματική παρέμβαση της οικονομικής μας διπλωματίας για μια πολιτική λύση σε ανώτατο επίπεδο είναι απολύτως απαραίτητη εδώ και τώρα, ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης στις ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις και αποφυγή ρωσικού εμπάργκο στη χώρα μας. Ευρώπη και Ρωσία σπέρνουν ανέμους και η Ελλάδα καλείται να θερίσει θύελλες…» σημειώνει ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ σχολίασε επίσης, ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υιοθέτησαν επισήμως τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας με στόχο να την πιέσουν να σταματήσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Το πρόβλημα, πλέον, μετατίθεται σε κάθε χώρα μέλος της ΕΕ ξεχωριστά και, ιδιαίτερα, στην Ελλάδα, εφόσον η Ρωσία είναι μία από τις κατεξοχήν χώρες εισαγωγής ελληνικών αγροτικών προϊόντων, αξίας 500 εκατ. ευρώ, και γουναρικών, αξίας 110 εκατ. ευρώ ετησίως, σε μία περίοδο που η οικονομία μας έχει ανάγκη από όλα τα οφέλη του εξαγωγικού εμπορίου.

Η έγκριση των κυρώσεων δόθηκε γραπτώς από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ με κείμενο που διευκρινίζει τί ακριβώς προβλέπουν όσες υιοθετήθηκαν, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να γνωρίζουν τί επιτρέπεται και τί απαγορεύεται.

Οι κυρώσεις τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Παρασκευή και η ΕΕ επιθυμεί με τις κυρώσεις αυτές να εμποδίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές οικονομικές αγορές, “αλλά οι κυρώσεις της ευρωπαϊκής πλευράς είναι βέβαιο ότι θα φέρουν αντίστοιχες κυρώσεις και από την πλευρά της Ρωσίας” υπογράμμισε ο κ. Κορκίδης.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν πλέον να αγοράζουν ομόλογα, μετοχές ή άλλο χρηματοπιστωτικό προϊόν από ρωσικούς οικονομικούς θεσμούς, από τις κρατικές τράπεζες και τις θυγατρικές τους.

Επίσης, οι κυρώσεις προβλέπουν την απαγόρευση των πωλήσεων και αγορών στρατιωτικού υλικού και προϊόντων διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής.

Παράλληλα, τίθενται περιορισμοί στις πωλήσεις ευαίσθητων τεχνολογιών και εξοπλισμού του ενεργειακού τομέα, οι οποίες πρέπει πρώτα να λαμβάνουν την έγκριση των χωρών μελών της ΕΕ.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συναγερμό έχει σημάνει στην Ελλάδα η χθεσινή απόφαση της Ρωσίας να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές φρούτων και οπωροκηπευτικών από Πολωνία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι εξετάζει να επεκτείνει την απαγόρευση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εάν οι απειλές της Μόσχας υλοποιηθούν, τότε το πλήγμα για την εγχώρια αγροτική παραγωγή θα είναι καίριο.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, το γεγονός δείχνει ότι η κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας – ΕΕ – ΗΠΑ αρχίζει σταδιακά να ακουμπά και τη χώρα μας. Πρώτο θύμα φαίνεται ότι θα είναι οι εξαγωγές φρούτων, όπως τα ροδάκινα, δεδομένου ότι πολλά φορτία με προορισμό τη Ρωσία διέρχονται μέσω Πολωνίας για φορολογικούς λόγους.

Τυχόν επιβεβαίωση των αρνητικών αυτών σεναρίων θα επιδεινώσει περαιτέρω την πορεία των ελληνικών εξαγωγών φέτος που καταγράφει πτωτικές τάσεις. Η συνολική αξία των εξαγωγών προς τη ρωσική αγορά ανέρχεται σε 406 εκατ. ευρώ και η Μόσχα αποτελεί έναν από τους καλύτερους πελάτες για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Η Ρωσία βρίσκεται μόλις στην 20ή θέση των χωρών προορισμού των ελληνικών εξαγωγών, καθώς απορροφά το 1,3% του συνόλου των εξαγωγών μας. Ωστόσο για τα ελληνικά φρούτα, αποτελεί τα τελευταία χρόνια προνομιακή αγορά αφού καλύπτει το 24% των εξαγωγών και σε αξία φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ. Ειδικά στα ροδάκινα, έναν από τους πρωταθλητές των εξαγωγών μας, η ρωσική αγορά απορροφά πλέον το 25% (νωπά και κομπόστα). Σε ροδάκινα και νεκταρίνια μαζί, το ποσοστό φτάνει το 60% και στη φράουλα το 50%.

Αντιμέτωπη με περιορισμούς στις εξαγωγές φρούτων προς τη Ρωσία η Ελλάδα

Η Ρωσική Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ενδέχεται να επιβάλει από την επόμενη εβδομάδα περιορισμούς στην εισαγωγή φρούτων από την Ελλάδα, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο RIA-Novosti ο βοηθός του επικεφαλής της Υπηρεσίας Αλεξέι Αλεξέενκο.

Στις αρχές της εβδομάδας η ίδια υπηρεσία ανακοίνωσε ότι πιθανώς θα επιβληθούν περιορισμοί στην εισαγωγή φρούτων από όλες τις χώρες της ΕΕ, επικαλούμενη «τη συνεχιζόμενη εξαγωγή προϊόντων με το επικίνδυνο μολυσματικό παράσιτο Grapholita molesta».

Την περασμένη Τετάρτη η ρωσική υπηρεσία εντόπισε το παράσιτο σε νεκταρίνια από την Ελλάδα, γράφει το ρωσικό πρακτορείο και παραθέτει την ακόλουθη δήλωση του κ. Αλεξένκο:

«Τώρα οι εμπειρογνώμονές μας αποτιμούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και αξιολογούν τους κινδύνους. Ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί εντός ολίγων ημερών, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Κατόπιν τούτου υπάρχει η πιθανότητα επιβολής περιορισμών στην εισαγωγή των ελληνικών φρούτων στη Ρωσία».

Κατά τον Ρώσο αξιωματούχο, η απόφαση εξαρτάται από το πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός παρόμοιων παραβιάσεων των φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων. «Η περίοδος εισαγωγής φρούτων βρίσκεται μόλις στην αρχή της και ξεκίνησαν οι εισαγωγές από την Ελλάδα. Θα εξετάσουμε τα φορτία αυτά και θα αποφασίσουμε» είπε ο κ. Αλεξένκο.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας, εξήχθησαν από την Ελλάδα στη Ρωσία το 2013 εσπεριδοειδή, σταφύλια, πεπόνια, μήλα, αχλάδια, βερύκοκα, βύσσινα, κεράσια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, άλλα μικρότερα φρέσκα φρούτα (βατόμουρα, σμέουρα, χουρμάδες κλπ).

Το συνολικό ύψος των εισαγωγών από την Ελλάδα ήταν 611,3 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα ελληνικά φρούτα αποτέλεσαν το 34%.

Το συνολικό μερίδιο της Ελλάδας στις ρωσικές εισαγωγές σε βερύκοκα, νεκταρίνια, ροδάκινα και βύσσινο έφθασε το 12,5% (σε απόλυτους αριθμούς 57,8 χιλιάδες τόνους και ύψος 90,1 εκατ. δολαρίων).

Στην κατηγορία «λοιπά φρέσκα φρούτα», το ελληνικό μερίδιο είναι 15,7% (58,7 χιλιάδες τόνοι, που αντιστοιχούν σε 97,1 εκατ. δολάρια) και πολύ μικρότερο στα υπόλοιπα φρούτα. Την περασμένη χρονιά οι ελληνικές εισαγωγές σε εσπεριδοειδή έφθασαν τους 14,2 χιλιοτόνους (15 εκατ. δολάρια), σε σταφύλια τον 1,1 χιλιοτόνο (2,3 εκατ. δολάρια), σε πεπόνια 0,2 χιλιοτόνους (0,2 εκατ. δολάρια), σε μήλα και αχλάδια 3,4 χιλιοτόνους (3,6 εκατ. δολάρια).

Τις προηγούμενες ημέρες με την επίκληση της ίδιας δικαιολογίας οι ρωσικές Αρχές επέβαλαν περιορισμούς στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Ουκρανία, την Πολωνία, την Ολλανδία, τη Μολδαβία και είχαν υποστηρίξει ότι πιθανώς τα μέτρα να επεκταθούν πρωτίστως «στις εισαγωγές από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης».

Keywords
Τυχαία Θέματα