Λ.Κρέτσος: Δηλώσεις για τις καθυστερήσεις του ΕΣΡ και τον αριθμό των αδειών καναλιών

Καθυστερήσεις στο ΕΣΡ για τη διενέργεια του νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες απέδωσε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος και εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης ότι το θέμα «παραπέμπεται στο άδηλο μέλλον». Στο θέμα του αριθμού των αδειών παρέπεμψε σε παλαιότερα έγγραφα της Digea στα οποία «παραδέχεται ότι με την υφιστάμενη τεχνολογία «χωρούν»

μέχρι έξι κανάλια υψηλής ευκρίνειας στις συχνότητες, πριν αφαιρεθεί επιπλέον φάσμα για την κινητή».

Σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο» έκανε λόγο για «τεράστια σπέκουλα και πολλά ψέματα που ειπώθηκαν γύρω από το θέμα» και τόνισε πως καθώς υπάρχει «η τεχνογνωσία, οι μελέτες, οι μηχανικοί του πληροφοριακού συστήματος που μπορούν να στηρίξουν έναν τέτοιο διαγωνισμό», πρέπει άμεσα να αναληφθεί η πρωτοβουλία.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κρέτσος «η χθεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, αναφορικά με τις τεχνικές δυνατότητες και τους περιορισμούς για τον αριθμό των αδειών».

«Ανεξάρτητα και οικονομικά βιώσιμα σχήματα στο χώρο των ΜΜΕ σημαίνουν και εργαζόμενους που θα πληρώνονται, που οι ιδιοκτήτες τους δεν θα έχουν ανάγκη να διαπλέκονται με τις πολιτικές ηγεσίες», συνέχισε ο ίδιος.

«το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξε τεράστια σπέκουλα, μεγάλη ανοησία, πολλά ευτράπελα και ψέματα, του τύπου γιατί τέσσερις και όχι δεκατέσσερις άδειες. Το φάσμα είναι πεπερασμένο, δεν είναι άπειρο όπως ακούστηκε κυρίως από τη Ν.Δ. και όντως μπορεί με το σημερινό σύστημα μετάδοσης να χωρέσει μέχρι έξι κανάλια υψηλής ευκρίνειας» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κρέτσο η Digea στα έγγραφά της αναφέρει ότι δεν υπάρχει πανελλαδική κάλυψη για τα HD κανάλια, ότι κάθε κανάλι χρειάζεται τουλάχιστον 3 Mbps και 6 Mbps για να εκπέμπει ταυτόχρονα σε SD και HD ευκρίνεια, ότι ο ένας πολυπλέκτης από τους τέσσερις που έχουμε για τα εθνικής εμβέλειας κανάλια χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την ΕΡΤ, καθώς και ότι δύο από τους τέσσερις πολυπλέκτες για τα εθνικής εμβέλειας κανάλια δεν έχουν χωρητικότητα 24,88 Mbps αλλά 16,8 Mbps.

«Πρακτικά, η συνολική χωρητικότητα των πολυπλεκτών είναι 58,5 Mbps που αν διαιρεθεί με 9 Mbps (6+3 για HD και SD αντίστοιχα), δίνει έναν αριθμό 6, μέχρι το 2019, όταν η Ελλάδα και άλλες χώρες πρέπει να παραχωρήσουν επιπλέον τμήμα φάσματος στην κινητή τηλεφωνία», τόνισε ο κ. Κρέτσος.

Ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κάλεσε το ΕΣΡ να εφαρμόσει τον νόμο προκειμένου να κλείσει το θέμα της αδειοδότησης και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για τη στάση της.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα