Λιβύη: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων – Αναστολή λειτουργίας της ελληνικής πρεσβείας

01:08 1/8/2014 - Πηγή: BankWars

[UPD] Ολοκληρώθηκε με επιτυχία τις πρώτες πρωινές ώρες, η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων και αλλοδαπών πολιτών από το λιμάνι της Τρίπολης στη Λιβύη.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τη φρεγάτα «Σαλαμίς» με την υποστήριξη οργανικού ελικοπτέρου και κατάλληλα εξοπλισμένης ομάδας της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).

Στη φρεγάτα έχουν επιβιβαστεί 186 συνολικά πολίτες εκ των οποίων 77 είναι από Ελλάδα

(συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ελληνικής πρεσβείας), 12 από την Κύπρο, 78 από την Κίνα, 10 από τη Βρετανία, 7 από το Βέλγιο, 1 από τη Ρωσία και 1 από την Αλβανία.

Η φρεγάτα κινείται προς το λιμάνι του Πειραιά, όπου αναμένεται να καταπλεύσει το πρωί του Σαββάτου.

Ανεστάλη η λειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη

Την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη της Λιβύης ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής το υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο τις δυσμενείς συνθήκες ασφαλείας που επικρατούν στην περιοχή.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού μετέβη στην περιοχή και μεταφέρει, σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας, Έλληνες πολίτες με τα μέλη των οικογενειών τους που διέμεναν στην Λιβύη, πολίτες ευρωπαϊκών και άλλων χωρών καθώς και το προσωπικό της Πρεσβείας, προς την Ελλάδα.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Συνεχίζεται το χάος – Νέες συγκρούσεις στο αεροδρόμιο της Τρίπολης – Συναγερμός για τους Έλληνες

Συνεχίζεται το χάος στη Λιβύη. Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλάκων γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, έπειτα από δύο ημέρες σχετικής ηρεμίας.

«Ένοπλοι εξαπέλυσαν νέα επίθεση εναντίον του αεροδρομίου με βαριά και ελαφρά όπλα», δήλωσε ο αλ Τζιλάνι αλ Ντάες που διοικεί μια δύναμη αρμόδια για την ασφάλειά του.

Επίσης έκανε λόγο για «μερικούς τραυματίες» μεταξύ των ανδρών του, οι οποίοι μάχονται στο πλευρό των πολιτοφυλακών από την πόλη Ζεντέν.

Το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης είναι κλειστό από τις 13 Ιουλίου οπότε ξέσπασαν οι συγκρούσεις, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 200 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 400.

Οι συγκρούσεις αυτές, οι πιο αιματηρές μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, ξέσπασαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε μια ομάδα πρώην ανταρτών από την πόλη Μιζουράτα με σκοπό να εκδιώξει από το αεροδρόμιο τους πρώην αντάρτες της πόλης Ζεντέν και πρώην συντρόφους της στη μάχη.

Από τις συγκρούσεις έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές στο αεροδρόμιο και σε περίπου 12 αεροπλάνα, τρία εκ των οποίων κάηκαν ολοσχερώς.

Οι πρώην αντάρτες του Ζεντέν θεωρούνται από τους ισλαμιστές ως ο ένοπλος βραχίονας του φιλελεύθερου κινήματος στη Λιβύη και ελέγχουν μετά την πτώση του Καντάφι το αεροδρόμιο της Τρίπολης και πολλές άλλες στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας.

Απομακρύνει το διπλωματικό της προσωπικό η Ισπανία

Στο μεταξύ η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα την προσωρινή απομάκρυνση του προσωπικού της στην πρεσβεία της στην Τρίπολη, δύο ημέρες μετά την απομάκρυνση 37 Ισπανών και των οικογενειών τους από την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Η Μαδρίτη «έλαβε την απόφαση να απομακρύνει προσωρινά τον πρεσβευτή και το υπόλοιπο διαπιστευμένο προσωπικό της πρεσβείας της Ισπανίας στην Τρίπολη» μπροστά «στην επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας» στην πόλη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε εκκένωση της ελληνικής πρεσβείας στη Λιβύη αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ στην οποία επιβαίνει ομάδα βατραχανθρώπων απέπλευσε από το ναάσταθμο και αναμένεται αύριο το πρωί να φθάσει στη Λιβύη.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 75 ανθρώπινες σοροί, οι οποίες στην πλειονότητά τους ανήκαν σε στρατιώτες, βρέθηκαν στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης έπειτα από δύο ημέρες σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε ισλαμιστές μαχητές και παραστρατιωτικές ομάδες που έχουν συμμαχήσει μαζί τους, από την μια πλευρά και τις ένοπλες δυνάμεις απο την άλλη, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ισλαμιστές κατέλαβαν μια βάση του στρατού, όπως ανέφεραν η Ερυθρά Ημισέληνος της Λιβύης και ιατρικές πηγές.

Η Ερυθρά Ημισέληνος ανακάλυψε πάνω από 50 σορούς μέσα στη βάση αυτή, την οποία εγκατέλειψαν οι ειδικές δυνάμεις του στρατού χθες.

«Προσπαθούμε να τις βγάλουμε από τη βάση», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Μισράτι της λιβυκής επιτροπής της Ερυθράς Ημισελήνου. Πηγές στα νοσοκομεία της πόλης δήλωσαν εξάλλου ότι διακομίστηκαν σε αυτά άλλα τουλάχιστον 25 πτώματα.

Αστάθεια στη χώρα του Καντάφι

Πρόκειται για το χειρότερο κύμα βίας των τελευταίων μηνών στην αφρικανική χώρα, η οποία αδυνατεί να σταθεί στα πόδια της και να προχωρήσει στη συγκρότηση μιας ισχυρής κυβέρνησης, με την υποστήριξη της πλειονότητας των φυλών ανά τη λιβυκή επικράτεια.

Η βίαιη απομάκρυνση του Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία το 2011, ύστερα από την επέμβαση του ΝΑΤΟ και την παροχή βοήθειας στους εξεγερμένους κατά τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη, άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό, βυθίζοντας στο χάος και στη βία εκτεταμένες περιοχές της Λιβύης. Ανασταλτικός παράγοντας στην εξομάλυνση της κατάστασης αποτελεί το γεγονός πως αρκετοί από τους μαχητές εκείνης της περιόδου κράτησαν τον βαρύ οπλισμό που είχαν στα χέρια τους, αρνούμενοι να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της μεταβατικής κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα