Κόμματα με πολλές…ταυτότητες για την αλλαγή φύλου – Θέμα τα 15χρονα – Ο Καμμένος “την έκανε” για Βραζιλία

Εντάσεις, ίντριγκες υπό τον φόβον των ιεραρχών, διαφοροποιήσεις σε όλα τα κόμματα, με τους ΑΝΕΛ, τους δεξιούς συνεταίρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να λένε “όχι” και τον αρχηγό τους, τον Πάνο Καμμένο, να φεύγει για τη Βραζιλία(!), διεξήχθη στη Βουλή η συζήτηση για το περιβόητο νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου.

Κρίσιμο θέμα, που θα τεθεί σε Ονομαστική

ψηφοφορία την Τρίτη στη Βουλή στις 13.00, οι προϋποθέσεις για την αλλαγή φύλου (μεταξύ αυτών και το όριο ηλικίας των 15 ετών).

Από τις έως τώρα τοποθετήσεις βουλευτών, το άρθρο 3 δύσκολα θα ψηφιστεί, καθώς ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΧΑ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και πιθανότατα η ΔΗΣΥ δεν θα το στηρίξουν.

ΔΕΝΔΙΑΣ: ΧΩΡΙΣ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 3 Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΑΝΕΙ ΤΗ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, μιλώντας αργά το βράδι της Δευτέρας στη Βουλή υποστήριξε ότι η καταψήφιση του άρθρου 3 του νομοσχεδίου θα ισοδυναμεί με απώλεια της δεδηλωμένης. Συγκεκριμένα ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε «πρόχειρο» το νομοσχέδιο και πρόσθεσε: «Τέλος ο κοινοβουλευτικός λαθρεπιβατισμός, αν δεν ψηφίσουν το άρθρο 3 οι ΑΝΕΛ, σας λέμε ευθέως ότι κυβέρνηση στη χώρα δεν θα υπάρχει».

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΝΔ

Η απόφαση να περνάει από δύο δικαστικά στάδια.Να υπάρχει ιατρική γνωμάτευση και για τους ενήλικες.Μόνο μία φορά να μπορεί να αλλάξει το φύλο.Και να μπορεί να γίνει από τα 17 έτη και όχι από τα 15.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε πως η Βουλή «καλείται να άρει τον παραλογισμό της μη αποδοχής της επιλογής ενός προσώπου να καθορίσει εκείνο την ταυτότητα του φύλου του, δίχως προσβλητικές προϋποθέσεις και κριτήρια, και χωρίς την ψυχιατρικοποίηση της απόφασης του».

Είπε επίσης ότι η μεγάλη διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «εμείς είμαστε με τους στιγματισμένους, τους καταπιεσμένους». «Οι αρνητές της συλλογικής προόδου καταφεύγουν πάντα στην υπεράσπιση μιας συγκεκριμένης τάξης πραγμάτων, διότι “έτσι έχουν τα πράγματα”», σημείωσε και πρόσθεσε: «Όμως, η συλλογική πρόοδος μιας κοινωνίας, έγκειται στη διαρκή μάχη για την άρση των συνεπειών αυτού του αποκρουστικού ισχυρισμού».

Κυρίες και Κύριοι βουλευτές,

Η Εθνική Αντιπροσωπεία, καλείται αυτές τις μέρες να πράξει το αυτονόητο, απέναντι σε ένα σημαντικό τμήμα συμπολιτών μας που για δεκαετίες παρέμεινε ηθελημένα από την Πολιτεία, αόρατο.
Καλείται να διασφαλίσει το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό για κάθε άνθρωπο που ζει σε αυτή τη χώρα.
Καλείται να άρει τον παραλογισμό της μη αποδοχής της επιλογής ενός προσώπου να καθορίσει εκείνο την ταυτότητα του φύλου του, δίχως προσβλητικές προϋποθέσεις και κριτήρια, και χωρίς την ψυχιατρικοποίηση της απόφασης του.
Ναι, είναι το αυτονόητο.
Αλλά για τον καθένα από μας, από όσους τουλάχιστον θέλουν να λέγονται και να είναι προοδευτικοί, ή φιλελεύθεροι,
εκτός από αυτονόητο είναι και μια πράξη γενναιότητας.
Που θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει, αν τα στοιχεία που αναγράφονται σε μια άλλη ταυτότητα, στην πολιτική μας ταυτότητα, αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.
Μια πράξη γενναιότητας, γιατί έχουμε γίνει όλοι κοινωνοί των πιέσεων που ασκούνται από διάφορες πλευρές, και που επιδιώκουν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, εν ονόματι της παράδοσης, της πατρίδας, της θρησκείας, της οικογένειας.
Καμιά παράδοση, όμως, καμιά θρησκεία, καμιά αντίληψη οικογένειας, δεν επιτάσσει να παραμένουν άνθρωποι στο περιθώριο, ή να πετιούνται σε ένα θεσμικό και κοινωνικό Καιάδα.
Καμιά.
Και θέλω να θυμίσω εδώ σε όλους, καθώς καλούμαστε να εγκρίνουμε, να απορρίψουμε, ή και να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας, όπως αποφάσισε να κάνει ο κος Μητσοτάκης,
Να θυμίσω τους στίχους του Μανόλη Αναγνωστάκη:
Είστε υπέρ, ή κατά;
Έστω απαντήστε μ’ ένα ναι, ή μ’ ένα όχι.
Το έχετε το πρόβλημα σκεφτεί.
Το έχουμε σκεφτεί, ναι.
Όλοι μας το έχουμε σκεφτεί.
Σκοντάφτοντας, ή συμμετέχοντας, στους αγώνες της ομάδας των συμπολιτών μας, που αφορά το παρόν νομοσχέδιο.
Σκοντάφτοντας όμως και πάνω σε ανθρώπινες τραγωδίες, που έχουν τη ρίζα τους στην θεσμική αβελτηρία που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα τα κόμματα εξουσίας.
Στο ρου της ιστορίας, εύκολα διαπιστώνει κάποιος ότι η συνισταμένη της συλλογικής προόδου των κοινωνιών βρίσκεται στην διαρκή αντιπαράθεση.
Από τη μία ένα κατεστημένο σύστημα αρχών, ιδεών και πρακτικών, και από την άλλη με τη διαρκή ανάγκη των ανθρώπων για χειραφέτηση, ισότητα, ελευθερία.
Σε αυτή την αντιπαράθεση, οι αρνητές της συλλογικής προόδου κατέφευγαν πάντα στην υπεράσπιση μιας συγκεκριμένης τάξης πραγμάτων, διότι «έτσι έχουν τα πράγματα».
Έτσι τα όρισε κάποιος ή κάποιοι να είναι.
Και υπάρχει ένα νήμα που ενώνει τον τρόπο σκέψης και δράσης αυτών των ανθρώπων που τους συναντάμε στο διάβα του χρόνου.
Είναι η βαθιά πίστη τους στη φυσική νομοτέλεια των κοινωνικών ανισοτήτων.
Αυτή που πρόσφατα ανακάλεσε και ο κ. Μητσοτάκης, με τρόπο απολύτως ανατριχιαστικό αλλά ευθύ, στη ΔΕΘ.
Ή όπως έγραψε πρόσφατα και πιο παραστατικά, ένας επιφανής νεοφιλελεύθερος, ότι “το λιοντάρι δεν είναι ίσο με τη ζέβρα”.
Τοποθετώντας, βέβαια, όπως και όλοι όσοι εμφορούνται από αντίστοιχη ιδεολογία, τον εαυτό του στα λιοντάρια.
Εμείς, λοιπόν, τι να κάνουμε αγαπητοί φίλοι, είμαστε με τις ζέβρες κι όχι με τα λιοντάρια.
Είμαστε με αυτούς που δεν έχουν φωνή ή πνίγεται η φωνή τους.
Με τους στιγματισμένους, με τις καταπιεσμένες μειονότητες, με τους ανθρώπους που βιώνουν κάθε είδους ανισότητα και απομόνωση.
Αυτών τα δικαιώματα έχουμε στόχο να υπερασπιστούμε.
Γιατί, η συλλογική πρόοδος μιας κοινωνίας, έγκειται στη διαρκή μάχη για την άρση των συνεπειών του αποκρουστικού ισχυρισμού περί φυσικής ανισότητας, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.
Άλλωστε το τι είναι φυσιολογικό να συμβαίνει και τι όχι, καθορίζεται και από τους εκάστοτε πολιτικούς και ιδεολογικούς συσχετισμούς.
Κάποτε, για παράδειγμα, ήταν φυσιολογικό και νομικά κατοχυρωμένο οι εργάτες να δουλεύουν 16 ώρες την ημέρα.
Ήταν φυσιολογικό και νομικά κατοχυρωμένο οι γυναίκες να μην λογίζονται ίσες απέναντι στους άνδρες.
Ή ακόμα χειρότερα να αποτελούν ιδιοκτησία τους.
Κάποτε η μοιχεία ήταν ποινικό αδίκημα.
Και η σκλαβιά θεωρούνταν απώτατη συνέπεια του δικαιώματος στην ιδιοκτησία.
Γιατί;
Γιατί έτσι είχαν τα πράγματα.
Και οι ισχυροί έντυναν, όπως και τώρα, την ανισότητα, την εκμετάλλευση ανθρώπων από ανθρώπους, την περιθωριοποίηση μεγάλων κοινωνικών ομάδων με στολές μεταφυσικές, πατριωτικές, ή ό, τι άλλο θέλετε.
Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε δεκάδες παραδείγματα, απωθητικών αντιλήψεων που οι σύγχρονες κοινωνίες με τη δράση τους κατάφεραν να ξεπεράσουν,
αν και κατάλοιπα τους θα βρίσκονται πάντα εδώ, υπενθυμίζοντας την ανάγκη για διαρκή εγρήγορση απέναντι στην οπισθοδρόμηση.
Σήμερα, όμως, στην Ελλάδα του 2017, σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, η συζήτηση για τη διεύρυνση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων γίνεται πολλές φορές στο έδαφος των στρεβλώσεων ενός συντηρητισμού που καλεί όχι μόνο για τον μη σεβασμό στην διαφορετικότητα,
αλλά για την εκούσια τιμωρία των συνεπειών της διαφορετικότητας.
Με άλλα λόγια, και για να επανέλθω στο θέμα της σημερινής συνεδρίασης,
όσοι μας καλούν να αποσύρουμε το νόμο, μας ζητούν όχι μόνο να μη γίνει σεβαστός ο αυτοπροσδιορισμός ενός ατόμου ως προς το φύλο του,
αλλά να αφήσουμε να συνεχίζεται εκ των πραγμάτων η περιθωριοποίηση, το bullying και ο εξευτελισμός της προσωπικότητας μερίδας συμπολιτών μας, που βρίσκονται απροστάτευτοι απέναντι στον κοινωνικό συντηρητισμό, και τα στερεότυπα.
Τους απαντάμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο.
Το δρόμο της υπεράσπισης και της διεύρυνσης των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.
Όπως επίσης επιτάσσει το γράμμα και το πνεύμα της Οικουμενικής Διακήρυξης του Ανθρώπου, το μεταπολεμικό συμβόλαιο ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας, πάνω στην οποία δομήθηκαν οι σύγχρονες κοινωνίες.
Η οποία στο δεύτερο άρθρο της αναφέρει ότι :
«Κάθε άνθρωπος δικαιούται να επικαλείται όλα τα δικαιώματα και όλες τις ελευθερίες, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, ειδικότερα ως προς τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τις θρησκείες, τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσία, τη γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση».
Περί αυτού πρόκειται λοιπόν.
Και η νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου είναι ένα ακόμα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα στη σταδιακή άρση των διακρίσεων που δηλητηριάζουν και εν τέλει διχάζουν την κοινωνία.
Και αν το ερώτημα προς την κυβέρνηση απαντάται με παρρησία και ευθυκρισία, το ερώτημα προς την αντιπολίτευση ποιός θα το απαντήσει ;
Γιατί είναι ερώτημα αμείλικτο και δε χωράν υπεκφυγές :
Θα υποστηρίξει αυτή την πολιτική και νομική τομή που θεμελιώνεται στα ιδρυτικά νομικά κείμενα του σύγχρονου κόσμου αλλά και στο άρθρο 2 του Συντάγματος για την προστασία της αξίας του ανθρώπου καθώς και στις αρχές της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας;
Ή θα στρίψετε δια της τροπολογίας και της κατάθεσης άλλων νόμων ;
Και αν θα στρίψετε κάτω από το βάρος ορισμένων εκ των ιεραρχών ή της ακροδεξιάς σας πτέρυγάς, θα μας εξηγήσετε που εξαντλείτε το φιλελεύθερο χαρακτήρα της ιδεολογίας σας;
Διότι ξέρετε ο φιλελευθερισμός δεν μπορεί είναι αλα καρτ.
Δεν μπορείτε να είστε φιλελεύθεροι όταν έρχεται η συζήτηση στα θέματα της αγοράς εργασίας και όταν πρέπει να συγκρουστείτε με κατεστημένες αντιλήψεις αλλά και φοβικά συντηρητικά αντανακλαστικά, να υποχωρείτε.
Εξάλλου ήταν ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης που πριν λίγες εβδομάδες μετά από συνάντηση με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, στις 12 Ιουλίου, είχε δεσμευτεί ότι θα στηρίξει και θα ψηφίσει επι της αρχής, τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Τι έγινε ξαφνικά και άλλαξε γνώμη;
Δε σας άφησε ο κος Γεωργιάδης;
Και για να χρυσώσετε το χάπι μετά, του πήρατε και το χαρτοφυλάκιο της άμυνας;…
Εμ, δε του χρειάζεται το χαρτοφυλάκιο της άμυνας του αντιπροέδρου, γιατί έχει το χαρτοφυλάκιο του καθορισμού της γραμμής και της πολιτικής σας…

Γιατί στην προσπάθεια σας να διατηρήσετε τη συνοχή σας, κάνετε διαρκώς παραχωρήσεις όχι μόνο στον αντιπρόεδρο, αλλά και στην ατζέντα ακροδεξιάς.
Και έχετε μετατρέψει την Νέα Δημοκρατία σε ένα υβρίδιο νεοφιλελεύθερου φανατισμού στην οικονομία
και ακραίου δεξιού λαϊκισμού στα ζητήματα του κράτους δικαίου και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Από την άλλη μεριά, χαίρομαι ειλικρινά που δεν σας ακολουθούν οι συνήθεις σύμμαχοί σας, από το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς.
Γιατί, κάποια στιγμή, όλοι θα πρέπει να πούμε το ναι, ή το όχι, σε κάποια μέτρα που ο χαρακτήρας και η σημασία τους για ανθρώπινες υπάρξεις, και όχι για κάποιους αριθμούς, ξεπερνά τις κομματικές λογικές.
Κάποια στιγμή, όμως, και το ΠΑΣΟΚ, που διαρκώς μας εγκαλεί για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, τους οποίους μάλλον από ενοχή που συγκυβερνήσατε με τον κο Βορίδη και τον κο Γεωργιάδη, τους αποκαλείτε ακροδεξιούς,
θα πρέπει να παραδεχτεί ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πράξη μια σειρά από σημαντικές και δύσκολές προοδευτικές τομές.
Εσείς παρά τον αδιαμφισβήτητο προοδευτικό χαρακτήρα των κυβερνήσεων σας, κυβερνήσατε 24 χρόνια τη χώρα,
αλλά δεν τολμήσατε να προχωρήσετε σε αυτές τις μεγάλες δικαιωματικές τομές.
Αλλά είναι αυτή η κυβέρνηση, που έχει κάνει πράξη το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών,
Είναι αυτή η κυβέρνηση που έχει νομοθετήσει για την απόκτηση ιθαγένειας των παιδιών της δεύτερης γενιάς μεταναστών, που γεννιούνται στην Ελλάδα.
Είναι αυτή η κυβέρνηση που έχει το θάρρος και το σθένος να προχωρήσει σε μεγάλες τομές, να συγκρουστεί με κατεστημένες αντιλήψεις και με την δύναμη της αδράνειας των θεσμών.

Κυρίες και Κύριοι,

Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία δεν γίνεται στη βάση της ανοχής στη διαφορετικότητα.
Διότι για μας το θέμα δεν είναι η ανοχή αλλά η ελευθερία.
Ο Καντ έλεγε ότι το Δίκαιο είναι το σύνολο των προϋποθέσεων, υπό τις οποίες η ελεύθερη επιλογή του καθενός μπορεί να συνυπάρχει με την ελεύθερη επιλογή καθενός άλλου, σύμφωνα με έναν καθολικό νόμο της ελευθερίας.
Και είναι ακριβώς γιαυτό το λόγο που η σημερινή νομοθέτηση συνιστά υποχρέωση. Και έχει σημασία αυτό.
Διότι η Πολιτεία δεν πρέπει νομοθετεί στη βάση της ανοχής.
Νομοθετεί στη βάση της αρχής της ισότητας και της ελευθερίας.
Όταν δεν υφίσταται η ισότητα όλων απέναντι στο νόμο, τότε παράγονται γκρίζες ζώνες εντός της κοινωνίας που επιτρέπουν την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό κάποιων που η ίδια τους η χώρα επιλέγει να τους κατατάσσει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Και να θυμόμαστε και κάτι ακόμα:
Τα δικαιώματα έχουν νόημα γιαυτούς που τα χρειάζονται.
Για αυτούς που τελούν σε διαρκή κίνδυνο αποκλεισμού.
Για τους αδύναμους και τις μειοψηφίες.

Κυρίες και Κύριοι,

Η χώρα με σταθερά, κάνει βήματα προόδου σε όλους τους τομείς.
Από την οικονομία, τα εργασιακά δικαιώματα, την προστασία και διεύρυνση των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Κάνουμε πράξη προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που κατά την άποψη μας συνιστούν υλοποίηση αυτονόητων δεσμεύσεων απέναντι σε τμήματα του πληθυσμού που αντιμετώπισαν άδικες και παράλογες διακρίσεις εις βάρος τους.
Σήμερα, ελπίζω με την ευρύτατη δυνατή συναίνεση, το Ελληνικό Κοινοβούλιο αποκαθιστά μια στρέβλωση δεκαετιών, απέναντι σε ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας.
Και, αλήθεια, όσοι σε αυτοί την αίθουσα κόπτονται όψιμα για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι 19 χώρες της Ένωσης, έχουν ήδη κάνει το βήμα που εμείς συζητάμε σήμερα,
Κάνουμε λοιπόν πράξη γενναίες προοδευτικές τομές, γιατί για εμάς το “μένουμε Ευρώπη” δε σημαίνει μένουμε στα μνημόνια.
Δε μπορεί να είστε με την Ευρώπη για τη λιτότητα και με τον αναχρονισμό, το σκοταδισμό για τα δικαιώματα.
Γιατί τότε επιλέγετε τα χειρότερα σε όλες τις εκδοχές.
Για μας λοιπόν το να μείνουμε Ευρώπη, σημαίνει να δώσουμε μάχες, πρώτα από όλα εντός της χώρας, για να υπερβούμε τις στρεβλώσεις τις αγκυλώσεις τις αδικίες και να βγούμε από τα μνημόνια.
Και σημαίνει : μεταρρυθμίζουμε τη χώρα, εκσυγχρονίζουμε τη χώρα και διευρύνουμε τα δικαιώματα όλων των πολιτών.
Γνωρίζουμε καλά, ότι τα βήματα που πρέπει να γίνουν στον τομέα των δικαιωμάτων, είναι ακόμα πολλά.
Όμως σήμερα, μπορούμε τόσο εμείς όσο και οι άνθρωποι που βίωσαν τις συνέπειες ενός αναχρονιστικού παραλογισμού, και βρίσκονται σήμερα σε αυτή την αίθουσα, να αισθανόμαστε χαρά και ελπίδα.
Ελπίδα και δικαίωση που για κάποιους, όπως οι εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, έρχεται μετά από δύσκολους αγώνες πολλών δεκαετιών .
Γιατί καμία προοδευτική τομή δε γίνεται εύκολα.
Άλλα έρχεται κάποια στιγμή το πλήρωμα του χρόνου.
Η ώρα της δικαίωσης.

Σας ευχαριστώ.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

“Απολύτως αναγκαία” χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής την νομοθετική ρύθμιση για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ενώ…
ανήγαγε σε επίπεδο “ανθρωπιάς” την ψήφιση του άρθρου για την αλλαγή της ταυτότητας φύλου στα 15 έτη, μετά τις “συγκλονιστικές μαρτυρίες” των γονέων των έφηβων, οι οποίοι επιθυμούν να προβούν σε φυλομετάβαση.

Ο κ. Κοντονής, απευθύνθηκε προς την Ολομέλεια του Σώματος εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι βουλευτές που αντιλαμβάνονται το μεγάλο καθήκον και τη μεγάλη υποχρέωση να αντιστοιχηθούμε σε ένα σύγχρονο κόσμο, “εμείς ένα Κοινοβούλιο της εποχής του, θα ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα της κυβέρνησης και θα υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, υπεραμύνθηκε της ρύθμισης για το 15ο έτος της ηλικίας, επικαλούμενος τα κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενημερώνοντας ότι η Μάλτα, η Αυστρία, η Γερμανία, η Κροατία, η Ελβετία, η Μολδαβία και η Λευκορωσία, δεν έχουν κανέναν περιορισμό ηλικίας, ενώ η Ιρλανδία έχει νομοθετήσει για το 14ο έτος , η Ολλανδία από το 16ο χωρίς καμία προϋπόθεση, και η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Λιθουανία, η Ισπανία και η Μ. Βρετανία είναι στη διαδικασία αναθεώρησης για να πάει το όριο από τα 12 μέχρι τα 14 έτη. “Αυτή είναι η κατάσταση. Εμείς το εισηγούμαστε γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα θετικό μέτρο στην σωστή κατεύθυνση, Όμως το γεγονός ότι και παρόμοια πρακτική επικρατεί στα άλλα κράτη της Ευρώπης, είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως ενθαρρυντικό και ακυρώνει και τα επιχειρήματα όλων εκείνων που λένε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια μικρή ομάδα ευρωπαϊκών χωρών, σαν να είναι προϋπόθεση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης και της ψήφισης νόμων από τη Βουλή το τι κάνουν τα άλλα κράτη” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής.
Επιπλέον ο κ. Κοντονής, τόνισε ότι ο προηγούμενος νόμος, ο οποίος ήταν για την εποχή του ριζοσπαστικός, έφτασε πλέον στα όριά του και το όριο αυτό – όπως είπε χαρακτηριστικά – το περιγράφουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, που λένε ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις έναν άνθρωπο για να κάνει την φυλομετάβαση να υποστεί χειρουργική επέμβαση, το περιγράφει το ψήφισμα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά και οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων.
“Τι θα έπρεπε να κάνουμε λοιπόν;” έθεσε το ερώτημα και υπογράμμισε απαντώντας πως θα έπρεπε να νομοθετήσουμε στην κατεύθυνση που έχουμε χαράξει. “Ήταν μια απολύτως αναγκαία νομοθετική ρύθμιση” επέμεινε και τόνισε προς επίρρωση των λεγομένων του τρία στοιχεία του νομοσχεδίου:
– Πρώτον ότι το νομοσχέδιο στο άρθρο 2, αναφέρει ως γενεσιουργό λόγο της κίνησης αυτού του μηχανισμού την βούληση ενός συνανθρώπου και θέτει και μια επιπλέον προϋπόθεση: τα στοιχεία της εξωτερικής εμφάνισης να βρίσκονται σε μια αντιστοίχηση με την βούληση.
– Δεύτερον ότι η συζήτηση ξεκίνησε από την κοινότητα των αμέσως ενδιαφερομένων ανθρώπων που είπαν ότι εμφανιζομένοι σε υπηρεσίες γίνονταν αντικείμενο προπηλακισμών και χλευασμού επειδή άλλη είναι η εμφάνισή τους και διαφορετικά τα στοιχεία της ταυτότητας. “Ηταν δίκαιο το αίτημα και γι αυτό υλοποιείται” είπε ο κ. Κοντονής.
– Τρίτον, ότι στο νομοσχέδιο υπήρχε ειδική ρύθμιση για τους συμπολίτες οι οποίοι θέλουν να προχωρήσουν σε φυλομετάβαση και είναι 17 ετών, με προϋποθέσεις όπως αρχικώς προσδιορίστηκε, καθώς εκεί ο νομοθέτης προσδιορίζει το δικαίωμα του εκλέγειν.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Κοντονής, υπενθύμισε στο Σώμα ότι κατά την συζήτηση στην Επιτροπή υπήρξε κι ο ίδιος υπήρξε αμετακίνητος στην μείωση του ορίου ηλικίας, ωστόσο εξήγησε πως μετέβαλλε την στάση του μετά την ακρόαση των φορέων, των αμέσως ενδιαφερόμενων προσώπων και ιδίως των ιδίων των γονέων των έφηβων που επιθυμούν να προβούν σε φυλομετάβαση.
“Και όποιος δεν ήταν απέχει της πραγματικότητας. Αυτές οι συγκλονιστικές τοποθετήσεις οι οποίες περιέγραφαν μια κατάσταση η οποία φτάνει στα όρια ορισμένες φορές του οικογενειακού δράματος δεν μπορεί να αφήσουν την κυβέρνηση χωρίς πρωτοβουλία, δεν μπορεί να αφήσουν την Βουλή χωρίς να πάρει μέτρα. Δεν νομοθετούμε ούτε με βάση τις ιδεολογίες μας, ούτε τις ιδεοληψίες μας, ούτε τις αντιλήψεις μας. Νομοθετούμε για τους Έλληνες πολίτες και οι συγκεκριμένοι είναι Έλληνες πολίτες και χρήζουν της προσοχής μας” τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Εξήγησε πως γι αυτό η κυβέρνηση πήρε αυτή τη πρωτοβουλία και έφερε νομοτεχνική βελτίωση και εξόπλισε την συγκεκριμένη διάταξη με τις προϋποθέσεις της ηλικίας των 17 ετών και με μια ακόμα, ότι ειδικά για τους εφήβους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη ενός επιστημονικού συμβουλίου το οποίο σήμερα με νομοτεχνική βελτίωση προσδιορίστηκε επακριβώς για να μην υπάρχει κανένα απολύτως κενό. “Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να τύχει της ανθρωπιάς όλων μας”, σημείωσε επιπλέον ο κ. Κοντονής.

Τέλος, ο κ. Κοντονής κατηγόρησε με σφοδρότητα την Νέα Δημοκρατία για αλλαγή στάσης σε ένα νομοσχέδιο που άπτεται κατεξοχήν των ανθρώπινων δικαιωμάτων αλλά και μερίδα των ΜΜΕ, για “εν γνώσει τους” παραπληροφόρηση όταν αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο επιτρέπει την αλλαγή φύλου στα 15 χρόνια.
“Το πολιτικό συμπέρασμα είναι απλό: ότι η ακροδεξιά που ενδημεί στην ΝΔ υπερίσχυσε κατά κράτος των φιλελεύθερων ιδεών και αντιλήψεων. Και αυτό το λέω γιατί είχαμε μια συνεχή διολίσθηση για να μην πω μετατόπιση από τη πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής μέχρι σήμερα που φτάσαμε στην Ολομέλεια, στο τι τελικά θέλει η ΝΔ επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Ήταν χαρακτηριστική η άποψη που εξέφρασε ο εισηγητής του κόμματος στην Επιτροπή ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση, και είναι επίσης κατανοητό ότι η ΝΔ κατέστρωσε κάποιες διατάξεις την τελευταία ώρα για να μπορέσει να δικαιολογήσει την αρνητική της ψήφο, όχι επί των άρθρων, αλλά επί της αρχής. Ενώ το νομοσχέδιο εκινείτο σε θετική κατεύθυνση σήμερα πληροφορηθήκαμε ότι η ΝΔ θα το καταψηφίσει. Είναι φανερό ότι γίνεται μια διαπάλη στο εσωτερικό της ΝΔ, διαπάλη τάσεων, ποια θα υπερισχύσει, ή η ακροδεξιά πτέρυγα με την ακροδεξιά ρητορεία ή οι άλλες που μπορούν να χαρακτηριστούν περισσότερο φιλελεύθερες από τις ακροδεξιές” ανέφερε ο κ. Κοντονής. Επίσης υποστήριξε ότι η ηγεσία της ΝΔ την τελευταία περίοδο έχει κάνει σημαία της τις συντηρητικές απόψεις και αντιλήψεις, ενώ χαρακτήρισε “ακραίο συντηρητικό λόγο” αυτόν του αρχηγού του κόμματος “όταν κάνει αναφορές κατηγοριοποίησης”.
Ακόμη, ο κ. Κοντονής, προχώρησε σε αναδρομή για τις κατά καιρούς θέσεις της ΝΔ, σχολιάζοντας πως “ειδικώς μετά το 81 συνέπιπταν όλως τυχαίως με τις απόψεις της Εκκλησίας” και απευθύνοντας ταυτοχρόνως την παραίνεση: “Καλό είναι σε τέτοια θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκσυχρονισμού να μην παρεισφρέουν τέτοιες απόψεις μικροκομματικής σκοπιμότητας, που πάνε την χώρα πίσω”.

ΨΗΦΙΖΕΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

O βουλευτής του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτάς, μετέφερε μέσω της ομιλίας του μία προσωπική του εμπειρία από διεμφυλικο άτομο που τον ρώτησε, γιατί θα ψηφίσει το νομοσχέδιο αυτό.
«Με ρωτούσε τις προάλλες κάποιος, εσύ που έχεις σηκώσει και την ελληνική σημαία, εσύ θα το ψηφίσεις αυτό;Για αυτό ακριβώς όμως θα το ψηφίσω, το έκανα για όλους τους Έλληνες, δεν θυμάμαι να το έκανα εξαιρώντας trans, Ρομά, ή καθολικούς και μουσουλμάνους», είπε ο κ. Μαυρωτάς, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τον χειροκροτούν.

Δείτε το βίντεο από το κανάλι της Βουλής (από το 8.15 έως το 8.45):

Η ΚΟΝΤΡΑ ΑΔΩΝΙ – ΚΟΝΤΟΝΗ ΜΕ… ΟΛΙΓΟΝ ΑΠΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ατηγόρησε την κυβέρνηση για «τρομερά μεγάλη υποκρισία» και κατήγγειλε ότι αντί να επιδιώξει συναινέσεις και χαμηλούς τόνους, «έφτιαξε ένα νομοσχέδιο, όσο πιο αριστερό μπορούσε, για να ικανοποιήσει το εσωκομματικό της ακροατήριο» και για να εξισορροπήσει τους πανηγυρισμούς για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, με τη δήθεν προάσπιση των δικαιωμάτων των διεμφυλικών. Μάλιστα, υποστήριξε ότι το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι τα «ψηφαλάκια στην Αριστερά» και όχι τα δικαιώματα των διεμφυλικών.

«Έγινε πολιτική ανταλλαγή, με την κάλυψη Τσίπρα στον Καμμένο»

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. έστρεψε τα βέλη του και κατά των Ανεξάρτητων Ελλήνων: «Ακούσαμε τον κ. Παπαχριστόπουλο να δηλώνει ότι είναι κωμικές οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο. Δηλαδή, τον κ. Δ. Καμμένο και τον κ. Κατσίκη τους χαρακτήρισε κωμωδία! Αλλά δεν μας δίνει μια λογική εξήγηση, γιατί οι ΑΝΕΛ πριν από μία εβδομάδα δήλωναν δημοσίως στη Βουλή ότι είναι αντίθετοι σε αυτό το νομοσχέδιο και ξαφνικά ανακάλυψαν πόσο σημαντικό νομοσχέδιο είναι. Τι άλλαξε; Προφανώς η κάλυψη του κ. Τσίπρα στον κ. Καμμένο στο θέμα Γιαννουσάκη, για το θέμα Μαρινάκη, για το θέμα της ρουλέτας και του καζίνο! Το καταλαβαίνει και το τελευταίο καφενείο της χώρας ότι έχει γίνει πολιτική ανταλλαγή».

Πρόσθεσε πως «ο Πάνος Καμμένος απόσχει της συζητήσεως και πήγε στη Βραζιλία για να ενδυναμώσει την αμυντική μας συνεργασία, αλλά η Βραζιλία είναι η κατεξοχήν χώρα που γίνονται οι εγχειρήσεις αλλαγής φύλου».

«Είστε άθεοι και δεν έχει δικαίωμα να μιλάτε για την Εκκλησία»

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Εκκλησία, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «υπάρχουν πάρα πολλά ρατσιστικά άρθρα» για το πώς «τόλμησε» η Εκκλησία να εκφράσει άποψη. «Δηλαδή, ζούμε σε μια χώρα που άπαντες μπορούν να έχουν άποψη, σεβόμαστε δικαιώματα των διεμφυλικών -και καλά κάνουμε- αλλά αρνούμαστε το δικαίωμα στην Εκκλησία, στην Ιερά Σύνοδο, να εκφράσει άποψη για ζητήματα που πρωτίστως την αφορούν, δηλαδή για ζητήματα της πίστεως» συνέχισε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.

«Εμείς πιστεύουμε και σεβόμαστε τις απόψεις της Εκκλησίας, ως ορθόδοξοι χριστιανοί. Εσείς που είστε διακηρυγμένοι άθεοι, εσείς που ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι είναι άθεος, πήγε στο Άγιο Όρος και έμεινε δέκα λεπτά με την εικόνα. Δηλαδή, εγώ άμα σέβομαι την άποψη της Εκκλησίας, το κάνω για τις ψήφους και ο Τσίπρας δηλωμένος άθεος που έμεινε δέκα λεπτά με την εικόνα της Εκκλησίας, δεν το κάνει για τις ψήφους;» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και κάλεσε την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσουν να κοροϊδεύουν, όπως είπε, τον ελληνικό λαό.

«Άθεοι είστε και δεν έχετε δικαίωμα εσείς να μιλάτε για την Εκκλησία. Για την εκκλησία έχουμε δικαίωμα να μιλάμε εμείς που την σεβόμαστε και την αγαπάμε! Εσείς δεν έχετε καμία δουλειά με την Εκκλησία» επέμεινε ο κ. Γεωργιάδης και απευθύνθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης: «Αν είσαι άθεος κύριε Κοντονή να βγεις και να το υπερασπιστείς, όχι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ! Η Ν.Δ. έχει καταθέσει την δική της πρόταση, που είναι σύμφωνη με την τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δεν έχει κανένα λόγο η δική μας χώρα να πρωτοτυπήσει πέραν της αποφάσεως αυτής».

«Δεν θα κάνω θεολογική συζήτηση με τον κ. Γεωργιάδη»

«Δεν θα κάνω θεολογική συζήτηση με τον κ. Γεωργιάδη για τα θέματα που έθεσε περί Ιεράς Συνόδου, αθείας κλπ. Εμείς είμαστε με την Οκτωβριανή επανάσταση. Δεν είμαστε με τον Στάλιν! Αυτό το κατάλαβαν μέχρι και Εσθονοί βουλευτές και μας έστειλαν συγχαρητήρια επιστολή. Εσείς εδώ, το έχετε καταλάβει;» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος απαντώντας στα περί όψιμου και υποκριτικού ενδιαφέροντος για τα δικαιώματα των διεμφυλικών, έσπευσε να επισημάνει ότι από το 1968 σε αυτή τη χώρα υπήρχε το ΚΚΕ εσωτερικού, το οποίο έδινε αγώνα για σοσιαλισμό με ελευθερία, δημοκρατία και ανθρώπινο πρόσωπο.

«Ήταν αυτό το κόμμα που υπερασπιζόταν τις κινητοποιήσεις, σε όλη την Ευρώπη, για δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και τόνισε ότι η Δεξιά πάσχει από στερεότυπα…

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Το νομοσχέδιο δημιουργεί ανακούφιση σε όσους έχουν ανάγκη αλλαγής ταυτότητας φύλου, είναι θετικό ως…
προς το ότι δεν προβλέπει εγχείριση αλλαγής φύλου, αλλά «ως εκεί», είπε στην ομιλία της στην Βουλή, η βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας στη συνέχεια, ότι η δυσφορία δεν λύνεται αυτόματα με την αλλαγή ταυτότητας φύλου, αλλά απαιτείται υποστήριξη πριν και μετά, με εξειδικευμένο προσωπικό στις κοινωνικές δομές και συλλογικότητα στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι το νομοσχέδιο συνιστά νομική αυταπάτη, διότι στηρίζεται στο ατομικό βίωμα, το οποίο λαμβάνεται υπόψη αλλά δεν είναι αρκετό για να γίνει νόμος – και επισήμανε ότι η κυβέρνηση ταυτίζει το ατομικό βίωμα με το ατομικό δικαίωμα.

Χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «εξαιρετικά επικίνδυνη» για τη φιλολογία που αναπτύχθηκε με αφορμή το νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι αντιπερισπασμός στην ακραία φιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και επίσης συνιστά «λαθρεμπόριο ιδεών», καθώς «όσο πιο δεξιά πάει η κυβέρνηση τόσο πιο αριστεροφανής εμφανίζεται».

Ανέφερε ότι η ΝΔ εξέφρασε ακραία αντιδραστικές απόψεις, ενώ απευθυνόμενη εκ νέου στην κυβέρνηση, είπε: «Χτίζετε έναν ιδεολογικό πολτό που διαφθείρει τις ριζοσπαστικές συνειδήσεις», προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα, που η κυβέρνηση δεν τολμά να προχωρήσει στον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, θεωρεί ακόμα την πορνεία ως επάγγελμα, ενώ η κρατική τηλεόραση είχε ως δεύτερη είδηση τον θάνατο του «παγκόσμιου προαγωγού» (του εκδότη του περιοδικού Playboy).

Η βουλευτής και πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συκοφαντεί και διαστρεβλώνει τις θέσεις του κόμματός της, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «συναντήθηκε» με τη ΝΔ, το Ποτάμι και τη ΧΑ και όλοι μαζί έκριναν τη δεκαετία του ’30, τη δεκαετία της κολλεκτιβοποίησης στη Σοβιετική Ένωση.

Επισήμανε ότι αν θέλει κανείς να μιλήσει για ορισμένους νόμους στην ΕΣΣΔ της δεκαετίας του ’20 και του ’30, η σύγκριση δεν μπορεί να γίνεται με το 2017, αλλά με την αντίστοιχη νομοθεσία επί των ιδίων ζητημάτων με τα καπιταλιστικά κράτη.

Απαντώντας σε όσα είχε πει νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, η κ. Παπαρήγα τού υπέβαλε το ρητορικό ερώτημα «αν ντρέπεται (να μιλά για την Οκτωβριανή Επανάσταση) την ώρα που έχετε υπογράψει “χίλια” μνημόνια, έχετε γκρεμίσει κοινωνικά δικαιώματα, φιλάτε το χέρι του Πούτιν και ετοιμάζεστε να δώσετε όλη την Κρήτη στον Τράμπ».

«Είναι ντροπή και προσβολή» πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα.

Σημείωσε ότι ο 20ος αιώνας είναι «γεμάτος από αλλαγή ταυτοτήτων» και αναφέρθηκε στη σοσιαλδημοκρατία και στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με αυτήν, προσθέτοντας ότι «αλλαγή πολιτικής ταυτότητας σημαίνει συστηματική εξαπάτηση ενός λαού».

«Θρυμματίζετε την αριστερή συνείδηση και δημιουργείτε αδράνεια σκέψης που σημαίνει αδράνεια πράξης» κατέληξε, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, η Αλέκα Παπαρήγα.

Ταυτότητα φύλου: Οι “φυλές” των κομμάτων “μάχονται” στη Βουλή… υπό το βλέμμα του Θεού!

Keywords
καμμενος, κομματα, βραζιλια, θεμα, νεα δημοκρατια, για μας, σας ευχαριστώ, οκτωβριανη επανασταση, ανεξαρτητοι ελληνες, συριζα, βουλη, ψηφοφορία, ΚΚΕ, κυβερνηση, ομιλια, κος, αβελτηρία, ΔΕΘ, δραση, ελλαδα, νέα, υβρίδιο, ΠΑΣΟΚ, υφίσταται, σημαίνει, οηε, μμε, κοντρα, εκκλησια, τσιπρας, playboy, εσσδ, κρητη, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, μετρο, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αμα, φιλελευθερισμος, κοινωνια, αλεκα παπαρηγα, αβελτηρία, ενωση κεντρωων, βουλευτες, μιλα, κκε εσωτερικου, βιντεο, χωρες, υβρίδιο, το θεμα, βελγιο, βημα, γερμανια, γνωμη, δημοκρατια, δουλεια, εθνικη, ηγεσια, θαρρος, θρησκειες, ιατρικη, ιρλανδια, ισπανια, κοντρα, μαλτα, μμε, νομοτελεια, οηε, οικονομια, οκτωβριανη επανασταση, ολλανδια, ρωτησε, σημερινη, σθενος, τηλεοραση, το βημα, φυσικη, ωρα, αγιο ορος, αγωνες, αδρανεια, αθεος, αθεοι, αρθρο, αυστρια, αιωνας, ανθρωπος, απωλεια, ατζεντα, ατομο, αφορμη, εβδομαδες, βιωμα, βλεμμα, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γλωσσα, γραμμα, δαχτυλο, δευτερο, δυναμη, δικη, εγινε, εγρηγορση, εδαφος, ευκολα, αιθουσα, ειλικρινα, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκκλησια, εκμεταλλευση, εκουσια, ελβετια, ελευθερια, ελπιδα, εβδομαδα, εμφάνιση, εποχη, επρεπε, ερχεται, εσσδ, ετη, ετων, ετος, ευρωπη, ζωης, ζωνες, ιδια, η δικη, υπηρεσιες, υφίσταται, η φωνη, θετικο, θετικη κατευθυνση, θρησκεια, ιδεολογια, εικονα, ομιλια, καφενειο, κυβερνηση, κυριε, κομμα, κος, κροατια, λιθουανια, λιονταρι, λιονταρια, λογια, λουξεμβουργο, λογο, μητσοτακης, μειωση, μικρο, μοιχεια, μολδαβια, μπορεις, μπορειτε, νημα, νοημα, νομικη, ντροπη, ξερετε, ομαδα, παντα, ορια, οπισθοδρομηση, ορος, πιστη, πολιτεια, πορτογαλια, πουτιν, ριζα, ρυθμιση, ρομα, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σειρα, συγχαρητηρια, σοβιετικη ενωση, σωμα, σοσιαλδημοκρατια, συγχρονο, σχεδιο, ταυτοτητα, τιμωρια, τι ειναι, τμημα, τομη, τρια, τριτη, υλοποιηση, φυλο, φτανει, φωνη, φορα, χερι, χειροτερα, χρωμα, χαρα, ψηφοφορία, ωρες, βηματα, δικαιωμα, δικαιωματα, ενωση, εγχειρησεις, φιλοι, για μας, χωρα, κειμενα, κομματι, μια φορα, σημαια, σημαίνει, θελω να, θεματα, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα