Κηδεύτηκε ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος

Το τελευταίο αντίο είπαν σήμερα στον Νίκο Κούνδουρο η οικογένειά του, η σύζυγός του Σωτηρία και τα παιδιά του, Σήφης και Διαλεχτή, συγγενείς, φίλοι, άνθρωποι της τέχνης και της πολιτικής, αλλά και απλός κόσμος, που συγκεντρώθηκαν στο Α’ Νεκροταφείο για να τον συνοδεύσουν στην τελευταία κατοικία του.

Ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τετάρτη σε ηλικία 90 ετών. Επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο Ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβορριάς, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης

και ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος.

«Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αποχαιρετά σήμερα τον τελευταίο μεγάλο του ελληνικού κινηματογράφου. Είμαστε όλοι εδώ, νέοι και παλιοί σκηνοθέτες να σου πούμε το τελευταίο αντίο. Το γελαστό παιδί τραγουδά στη γειτονιά των αγγέλων αφού μας γνώρισε τη “Μαγική Πόλη”. Άνοιξε δρόμους σε όλους, έβγαλε την Ελλάδα από τα σύνορα. Μας έμαθε πως για να δεις τα άστρα, πρέπει να σηκώσεις κεφάλι», τόνισε ο Χάρης Παπαδόπουλος.

Στο Α’ Νεκροταφείο παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η υπουργός Πολιτισμού Λ.Κονιόρδου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις, ο Νίκος Φίλης, ο Μανώλης Γλέζος, ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Φ.Κουβέλης

Από τον καλλιτεχνικό κόσμο ήταν εκεί οι Μανούσος Μανουσάκης, Γιάννης Βογιατζής, Θάνος Μικρούτσικος, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Γιώργος Βογιατζής. ο Γιώργος Κατσαρός, ο Παντελής Βούλγαρης, η Ιωάννα Καρυστιάνη, η Όλγα Μαλέα, ο Φαίδων Γεωργίτσης, ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, η κηδεία του Νίκου Κούνδουρου έγινε δημοσία δαπάνη. Η οικογένεια ζήτησε αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στη μνήμη του στην «Κιβωτό του Κόσμου» και στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Ο Νίκος Κούνδουρος γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του δικηγόρου και πολιτικού Ιωσήφ Κούνδουρου. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από την οποία και αποφοίτησε το 1948. Κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε ενταχθεί στις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, και μετά τον πόλεμο εξορίστηκε στη Μακρονήσο, λόγω των αριστερών φρονημάτων του. Στα 28 του χρόνια αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σκηνοθέτης με τη Μαγική Πόλη (1954), όπου συνδύασε τις επιρροές του από το νεορεαλισμό με την εικαστική του ματιά. Με το σύνθετο και πρωτοποριακό έργο Ο Δράκος (1956), ο Νίκος Κούνδουρος καθιερώνεται. Ακολούθησαν «Οι παράνομοι» (1958), «Το ποτάμι» (1959), «Μικρές Αφροδίτες» (1963), «Το πρόσωπο της Μέδουσας» (1967), «Τα τραγούδια της φωτιάς» (1974), «1922» (1978) κ.ά.

Ο Ν. Κούνδουρος είχε εκπροσωπήσει τον ελληνικό κινηματογράφο πολλές φορές στο εξωτερικό όπως στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας το 1953 και 1956, στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1958, 1963 και 1967. Είχε επίσης τιμηθεί με το Πρώτο Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Βερολίνου το 1963 για την ταινία «Μικρές Αφροδίτες» καθώς και για την ταινία του «Το ποτάμι» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1959.

Keywords
αλέξης τσίπρας, υφυπουργός παιδείας, ζωή κωνσταντοπούλου, σηφουνάκης, εταιρεία, ελλαδα, τσιπρας, βουλη, κηδεία, μνήμη, αθηνα, θεσσαλονικη, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, Γόνδολες της Βενετίας, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, Ημέρα του παιδιού, η ζωη, ζωή κωνσταντοπούλου, αλέξης τσίπρας, φεστιβαλ θεσσαλονικης, φεστιβαλ κινηματογραφου, μνήμη, εαμ, ζωγραφικη, ιωσηφ, σωτηρια, τραγουδια, αστρα, ανδρουλακης, ανωτατη σχολη καλων τεχνων, βογιατζης, γειτονια, γλεζος, δρακος, εγινε, ειπαν, ελασ, εσωτερικων, εταιρεία, ετων, εφυγε, ζωη, κηδεία, ηλικια, υφυπουργος, θανος μικρουτσικος, θεοδωρακης, ιωαννα, λαλιωτης, ματια, μιμης, μιμης ανδρουλακης, νικο, οικογενεια, ολγα, παιδι, παιδια, σηφουνάκης, σιουφας, σκηνοθετες, σχολη καλων τεχνων, υφυπουργός παιδείας, φαιδων, φεστιβαλ, κωνσταντινος, δημητρης, φιλοι, κωστας, νεκροταφειο, σηφης, θανος, ξεκινησε
Αναζητήσεις
νίκος κούνδουρος παιδια
Τυχαία Θέματα