ΚΕΠΕ: “Όχι” άλλους φόρους – Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται το κράτος

Έτος μετάβασης προς την ανάκαμψη χαρακτηρίζει το 2014 το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του ΚΕΠΕ, οι τρέχουσες εξελίξεις αποδεικνύουν πως πλέον συντελείται η πρώτη φάση προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, η οποία διανύει μία περίοδο σταθεροποίησης.

«Η ελληνική οικονομία δύο χρόνια μετά την κορύφωση της κρίσης, με την άνοδο των spreads στις 2.980,6 μονάδες βάσης, τον Ιούνιο του 2012, λόγω

της έντονης πολιτικής αβεβαιότητας και των σεναρίων για έξοδο από το ενιαίο νόμισμα (Grexit), εμφανίζει σημαντικά σημάδια βελτίωσης.

Παρά τη μεγάλη μείωση του ΑΕΠ της οικονομίας και την εφαρμογή της μεγαλύτερης δημοσιονομικής προσαρμογής, που έχει πραγματοποιήσει ανεπτυγμένη οικονομία μετά το 1980, τα μακροοικονομικά μεγέθη αντανακλούν πλέον τη σταθεροποίηση της οικονομίας» αναφέρει χαρακτηριστικά, το ΚΕΠΕ.

«Η χώρα μας έχει επιστρέψει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, Ανακτώντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών, το δημόσιο χρέος παρουσιάζει σταθεροποίηση και η ανεργία φαίνεται, αν και σταδιακά, να αποκλιμακώνεται» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, το ΚΕΠΕ διαπιστώνει σημαίνουσες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, οι οποίες εδράζονται στην πολιτική αβεβαιότητα και τις ελληνικής τράπεζες.

«Βασικές προκλήσεις αποτελούν οι πολιτικές διαφωνίες, κυρίως όσον αφορά θέματα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, τα αποτελέσματα των stress-tests για τις ελληνικές τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια» διατείνει χαρακτηριστικά.

Δεν εμπιστεύονται το κράτος οι πολίτες

“Εάν θέλουμε να αποφανθούμε για το εάν οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι υψηλοί ή χαμηλοί, δεν θα πρέπει να εξετάσουμε μόνον το ύψος αυτών σε σχέση με των άλλων χωρών.

Θα πρέπει να εξετάσουμε την αποτελεσματικότητα των παρόντων φόρων αλλά και να λάβουμε υπ’ όψιν μας τον ρόλο των παρελθόντων φόρων και την κατανομή αυτών στην εμπιστοσύνη που έχουν δημιουργήσει (ή περιορίσει) στους φορολογούμενους πολίτες. Το να πούμε ότι υπάρχουν ανεπτυγμένες χώρες με υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές δεν αρκεί ως επιχείρημα για την αύξησή τους και στην Ελλάδα. Θα πρέπει να εξετάσουμε τι αποτέλεσμα έχουν οι φόροι στις άλλες χώρες και εάν γίνεται χρηστή διαχείριση αυτών.

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όλες οι χώρες με υψηλότερο εταιρικό φορολογικό συντελεστή έχουν αποδείξει στους πολίτες τους ότι κάνουν αποτελεσματικότερη χρήση των φόρων τους κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη τους σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα αυτά προσφέρουν και μία εξήγηση στο φλέγον θέμα της παραοικονομίας-φοροδιαφυγής. Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τα χρήματά τους στο κράτος έχοντας εμπειρία της χρόνιας αναποτελεσματικότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα