Καταλονία – Κάρλες Πουτζδεμόντ: Συνεμορφώθη προς τα υποδείξεις – Άτακτη υποχώρηση, πρόδωσε το “λαό του”

Άτακτη υποχώρηση του προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόντ και των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Ο Πουτζδεμόντ νακοίνωσε στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, ότι «παγώνει» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, προκειμένου να υπάρξει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την Ισπανία.

Η ομιλία του Πουτζδεμόντ καθυστέρησε για μία ώρα, με τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν λόγο για συνομιλίες που είχε με «διεθνείς μεσολαβητές», χωρίς, όμως, να αποκαλυφθεί ποιοι ακριβώς ήταν αυτοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, παρότι η επίσημη γραμμή της ΕΕ παραμένει ότι η διεκδίκηση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας είναι «εσωτερικό θέμα» της Ισπανίας, τις τελευταίες ώρες ο Κάρλες Πουτζδεμόντ είχε επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους, πιθανός με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την ίδια ώρα ισπανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οΠουτζδεμόντ ζήτησε την αναβολή επειδή ο κυβερνητικός εταίρος του, το αριστερό κόμμα CUP, δεν ήταν ευχαριστημένο με το κείμενο της ομιλίας του.

Μιλώντας ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου, ο κ. Πουτζδεμόντ ζήτησε αρχικά να λάβει εντολή για να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, σεβόμενος όπως είπε τη βούληση του καταλανικού λαού. Συνεχίζοντας ωστόσο, πρότεινε στο κοινοβούλιο να «παγώσει» προσωρινά τον νόμο που αφορά τη διαδικασία εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες με τη Μαδρίτη.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόντ είπε ότι η «σύγκρουση» με τη Μαδρίτη μπορεί να επιλυθεί μέσω διαπραγμάτευσης και πρόσθεσε ότι αξίζει να γίνει μια προσπάθεια για να αναζητηθεί διεθνής μεσολάβηση. Περιέγραψε ως στόχο του την αποκλιμάκωση της έντασης, τονίζοντας ότι δεν σχεδιάζει να εκτοξεύσει απειλές ή προσβολές.

«Είναι σαφές ότι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Και ευθύνη μας είναι να αποκλιμακώσουμε την ένταση», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η πλειονότητα των Καταλανών «πιστεύουν ότι η Καταλονία θα πρέπει να έχει το δικό της κράτος».

«Τα ψηφοδέλτια λένε ναι στην ανεξαρτησία, με αυτήν τη βούληση θα προχωρήσω», είπε και πρόσθεσε: «Σε αυτήν την ιστορική στιγμή, θέλω να ακολουθήσω τη λαϊκή βούληση η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητο κράτος».

Σημείωσε επίσης ότι οι Καταλανοί είναι ενωμένοι και το θέμα της ανεξαρτησίας της περιφέρειάς τους, δεν είναι πλέον εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας, αλλά έχει αποκτήσει ευρωπαϊκή διάσταση.

Ο κ.Πουτζδεμόντ κατήγγειλε ότι η αστυνομία απέτρεψε πολλούς πολίτες από το να ψηφίσουν την ημέρα του δημοψηφίσματος, κάνοντας λόγο για δημιουργία κλίματος φόβου «με σκοπό να μείνουν οι άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους». «Δεν πέτυχαν τον στόχο τους, καθώς δύο εκατ. οπλίτες νίκησαν τον φόβο», συμπλήρωσε.

Ώρα αποφάσεων για την Καταλονία – Θα τραβήξει το σχοινί; Η Μαδρίτη προειδοποιεί

Keywords
Τυχαία Θέματα