Ημερίδα για την Επενδυτική Επανεκκίνηση (Live)

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) έρχεται να παρέμβει στη σημερινή κρίσιμη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, με τη διοργάνωση σχετικής ημερίδας με τον τίτλο «Επενδυτική Επανεκκίνηση: Τι, Πώς και από Ποιους;» που πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Β. Καρατζάς» της Εθνικής Τράπεζας (Αιόλου 82-84) από το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής

Στρατηγικής. Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, η Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου, κ. Λούκα Κατσέλη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), κ. Αθανάσιος Σαββάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), κ. Θεόδωρος Φέσσας, καθώς και πολλοί από τον επιχειρηματικό, οικονομικό, πολιτικό και διπλωματικό κλάδο.

Στη σημερινή κρίσιμη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, το θέμα των επενδύσεων αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι περισσότεροι ομιλητές στις πρωινές συνεδρίες της ημερίδας είναι πως υπάρχουν ευκαιρίες για την επενδυτική επανεκκίνηση στην Ελλάδα. Η αναιμική ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας ύστερα από 7 χρόνια βαθιάς ύφεσης, θα οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη μόνο αν αυξηθούν οι επενδύσεις σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας.

Για να γίνει αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν τομές στο θεσμικό περιβάλλον, ιδιαίτερα όσον αφορά στο φορολογικό σύστημα και στη φορολογική διοίκηση, στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης κι επίλυσης διαφορών, στη χρηματοδότηση, καθώς και διαχείριση προβληματικών δανείων.

Μεταξύ των συγκεκριμένων προτάσεων που κατατέθηκαν, οι ακόλουθες ξεχωρίζουν:

Η αναμόρφωση των φορολογικών μηχανισμών στη βάση εξειδικευμένων κριτηρίων κινδύνουΗ εναρμόνιση κι ενοποίηση αδειοδοτικών διαδικασιών και η εφαρμογή ενιαίων προτύπων αδειοδότησης κι αντιμετώπισης μεμονωμένων περιπτώσεωνΗ εφαρμογή στοχευμένων ελέγχων κατά τη λειτουργία μίας επιχείρησηςΗ αναβάθμιση της υπηρεσίας μίας στάσης με ενιαία κανονιστική διαδικασία για τις μεγάλες επενδύσειςΗ δημιουργία ψηφιακού χάρτη γεω-χωρικών δεδομένων για χρήση από επενδυτές με αυτόματη έκδοση διοικητικών πράξεωνΕνίσχυση του διατραπεζικού συντονισμού, βελτίωση κατηγοριοποίησης και ενοποίησης χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων, προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων για αναδιάρθρωση δανείωνΔημιουργία κι επενδύσεις σε σύγχρονες ζώνες καινοτομίας

Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου τόνισε ότι «το 2017 αποτελεί καμπή για την οικονομία μας» και υπογράμμισε πως υπάρχουν μεγάλες προοπτικές αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού προς τις επενδύσεις και την ανάγκη εθνικής στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη και στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.

Συγκεκριμένα, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας του ΙΝΤΕΡΠΟΣΤ με θέμα «Επενδυτική Επανεκκίνηση: Τι, πώς και από ποιους», ο κ. Παπαδημητρίου επικεντρώθηκε στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας ώστε να σταματήσει το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, στην αναβάθμιση του συγκριτικού πλεονεκτήματος, στην παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας αγαθών και υπηρεσιών που βασίζονται στη γνώση, στην ενίσχυση των επενδύσεων, στη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων και αλυσίδων αξίας και στη σύσταση αναπτυξιακής τράπεζα που να μπορεί να υποστηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες. Η εθνική αναπτυξιακή τράπεζα, τόνισε, θα προσφέρει χρηματοδοτικά εργαλεία σε όλα τα μεγέθη εταιρειών και θα υποστηρίξει τις επενδύσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, σημείωσε πως η μαζική απορρόφηση των κοινοτικών πόρων και η ενεργοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχουν άμεσο στόχο τη δημιουργία μιας εσωτερικής αναπτυξιακής τράπεζας.

Στη συνέχεια, σκιαγραφώντας αναλυτικότερα την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης είπε πως «υπάρχει δημοσιονομική σταθεροποίηση, κοινωνική συνοχή και πολιτική σταθερότητα» και σημείωσε πως «όλα αυτά ήταν βασικοί παράγοντες για τη σταδιακή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των θεσμών, των χρηματοπιστωτικών αγορών και των επενδυτών». Συμπλήρωσε επίσης πως ο τουρισμός, η βιομηχανική παραγωγή, οι εισαγωγές-εξαγωγές, τα κεφάλαια οδηγούν προς τα πάνω την οικονομία και καλούν νέες επενδύσεις και παρατήρησε πως ακόμα και παραδοσιακοί τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως η λιανική, το χονδρεμπόριο και οι κατασκευές δείχνουν σημάδια ανάκαμψης.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπαδημητρίου στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης όσον αφορά τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και στην αναγνώριση των μοναδικών επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει, χαρακτηρίζοντας τες κλειδί για την ανάπτυξη. «Η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται ταχύτατα, έχουμε μια μεγαλύτερη εφαρμογή των εναπομεινασών μεταρρυθμίσεων» επισήμανε. Εστιάζοντας στις ευκαιρίες για επενδύσεις που προσφέρει η ελληνική οικονομία, αφού επισήμανε ότι είναι πάρα πολλές, αναφέρθηκε αρχικά στη γεωπολιτική θέση της χώρας, σημειώνοντας πως αλλαγές στην περιοχή μεταμορφώνουν την Ελλάδα σε μια πιο σταθερή οικονομία στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ενέργεια επισημαίνοντας πως η χώρα μας γίνεται σταδιακά ενεργειακός χώρος για την Ευρασία, ενώ ελκυστική για τις επενδύσεις θεωρεί και την εξειδικευμένη ελληνική παραγωγική εργατική βάση. Μεγάλο πεδίο ανάπτυξης υπάρχει ακόμα, σύμφωνα με τον υπουργό, στις υποδομές, στις μεταφορές, στα logistics, τα μεταλλεία, την αγροτική διατροφή, τις ιαματικές πηγές, τον τουρισμό με έμφαση στον πολιτιστικό, και τις νέες τεχνολογίες.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας, αναφέροντας ως παράδειγμα πως μόνο το 28% των Ελλήνων χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τραπεζική σε σχέση με το 60% σε όλη την Ευρώπη. Αυτό είναι ένα μεγάλο δυναμικό ανάπτυξης, υπογράμμισε.

Το Ινστιτούτο Ερευνών & Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνησηιδρύθηκε το 1992, ως Αστική – Μη Κερδοσκοπική Εταιρία και εδρεύει στην Αθήνα, στην οδό Σίνα 23.

Το ΙΝΕΡΠΟΣΤ, σύμφωνα με το Άρθρο 11 του Ν.2731/99, είναι σήμερα μία από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.), οι οποίες έχουν πιστοποιηθεί και είναι εγγεγραμμένες στο σχετικό Μητρώο που τηρείται στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το Καταστατικό του, στους κύριους σκοπούς που προσδιορίζουν το πρόγραμμα δράσης του ΙΝΕΡΠΟΣΤ περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

– Η προώθηση της ανάπτυξης, της δημοκρατικής διακυβέρνησης και της ευημερίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
– Η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και η προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
– Η διατύπωση θέσεων και τεκμηριωμένων προτάσεων σε ζητήματα Εθνικής Στρατηγικής, όπως π.χ. θέματα Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικής Πολιτικής, Οικονομικής Ανάπτυξης, Παιδείας, Πολιτισμού και Κοινωνικής και Διοικητικής Πολιτικής.
– Η ανάληψη πρωτοβουλιών και συνεργασιών για την προώθηση του διαλόγου, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, ως προς την αλληλεξάρτηση και σταθερότητα των οικονομιών, τη χρηματοοικονομική διαχείριση και την προώθηση των επενδύσεων, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση των μεταναστευτικών πολιτικών και την καλύτερη αξιοποίηση της τεχνογνωσίας.
– Η εκπόνηση, υλοποίηση και αξιολόγηση προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας

Το ΙΝΕΡΠΟΣΤ επιδιώκει την επίτευξη των πιο πάνω σκοπών του μέσα από την έρευνα, την επεξεργασία προτάσεων & πολιτικών, το διάλογο αλλά και το σχεδιασμό, τη διαχείριση και την υλοποίηση σχετικών προς αυτούς Προγραμμάτων. Κατά συνέπεια, το Ινστιτούτο αναπτύσσει ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργασιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με Φορείς και Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα, που δύνανται να συμβάλουν στην υλοποίηση των στόχων του. Είναι στα πλαίσια αυτά, όπου καταγράφεται η συνεργασία του ΙΝΕΡΠΟΣΤ με Διεθνείς Οργανισμούς, με Εθνικές Κυβερνήσεις, με Φορείς εκπροσώπησης του Κοινωνικού ή Ιδιωτικού Τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και με Μ.Κ.Ο. ή Δίκτυα αυτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα