Η Τουρκία κηδεύει τους νεκρούς της – Ψάχνουν δύο άνδρες καμικάζι που σκόρπισαν το θάνατο

upd:

Δύο άνδρες βομβιστές αυτοκτονίας πραγματοποίησαν την διπλή επίθεση στην Άγκυρα, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 97.

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η κυβέρνηση της Τουρκίας, ενώ αρχίζει σήμερα η ταφή των θυμάτων των εκρήξεων στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο απολογισμός αυξήθηκε σε 97 νεκρούς και 246 τραυματίες, ενώ 48 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία της Άγκυρας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα

των Λαών (HDP), το φιλοκουρδικό κόμμα που είχε καλέσει στη διαδήλωση, μιλάει για 128 νεκρούς.

Καθώς δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης, ο πρωθυπουργός υπέδειξε ως πιθανούς δράστες το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και το ακροαριστερό Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C).

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah έγραψε ότι το PKK μπορεί να είναι πίσω από την επίθεση στην Άγκυρα. Αλλά οι αντάρτες αντέδρασαν τονίζοντας ότι «αυτή η σφαγή πρέπει να εκληφθεί ως μια συνωμοσία της κυβέρνησης του ΑΚΡ για να παραμείνει στην εξουσία».

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, το AKP έχασε την απόλυτη πλειοψηφία που διατηρούσε επί δεκατρία χρόνια στο κοινοβούλιο, κυρίως λόγω του καλού ποσοστού που έλαβε το HDP. Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ο Ερντογάν προκήρυξε πρόωρες εκλογές για την 1η Νοεμβρίου.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ – 10/10/2015

Δύο εκρήξεις συγκλόνισαν σήμερα οδική αρτηρία στο κέντρο της Άγκυρας, κοντά στον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της Αγκυρας, προκαλώντας τον θάνατο σε 86 ανθρώπους ενώ οι τραυματίες έχουν φτάσει τους 186, εκ των οποίων οι 28 σε κρίσιμη κατάσταση. Σε “τρομοκρατική επίθεση” οφείλεται η έκρηξη, δηλώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. .

Τα αίτια των εκρήξεων δεν έχουν μέχρι στιγμής διευκρινιστεί. Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk μετέδωσε ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν πριν από μια προγραμματισμένη πορεία “ειρήνης” σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύγκρουση μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και κούρδων μαχητών στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, οι δύο εκρήξεις που πρέπει να έχουν προκαλέσει τον θάνατο πολλών ανθρώπων, σημειώθηκαν πριν από μια προγραμματισμένη για αργότερα σήμερα, συγκέντρωση της τουρκικής αντιπολίτευσης υπέρ της ειρήνης στο σημείο αυτό. Η πορεία «ειρήνης» οργανώθηκε από κινήματα της αριστεράς.

Το τρομοκρατικό χτύπημα συνέβη στις 10 το πρωί δίπλα από τον σταθμό τρένου της τουρκικής πρωτεύουσας. Την ώρα εκείνη περνούσε μια μεγάλη ομάδα συγκεντρωμένων του φιλοκουρδικού κόμματος HDP που κατευθύνονταν στο κέντρο για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο « Ειρήνης και Δημοκρατίας» που θα πραγματοποιούνταν το μεσημέρι.

Η τουρκική αστυνομία έχει αποκλείσει όλη την περιοχή καθώς υπάρχουν φόβοι και γι άλλες επιθέσεις. Οι υποψίες στρέφονται στους τζιχαντιστές καθώς τον Ιούλιο στην περιοχή Σούρουτς της νοτιοανατολικής Τουρκίας , καμικάζι μέλος του Ισλαμικού Κράτους είχε πραγματοποιήσει επίθεση σε συγκέντρωση Κούρδων που είχαν σκοπό να πάνε στο Κομπάνι. Απο την επίθεση είχαν σκοτωθεί 34 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί τουλάχιστον άλλοι 100.

Keywords
Τυχαία Θέματα