Η μεγάλη ημέρα για τον Γ.Στουρνάρα – Στο Ζάππειο οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε δίνουν “πράσινο φως” στη νέα πορεία της χώρας

08:50 1/4/2014 - Πηγή: BankWars

Σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υποδέχεται στο Ζάππειο Μέγαρο τους 26 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή στα χέρια ευελπιστεί βάσιμα αυτή τη φορά για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ που θα φτάνει έως τα 11,8 δισ. ευρώ (8,6 δισ. από την ΕΕ ). Οι αποφάσεις θα ληφθούν

στα εθνικά κοινοβούλια έως τις 17 Απριλίου, για την αποδέσμευση ποσού 6,4 δισ. ευρώ μέσα στον μήνα.

Με τη λήξη του Eurogroup (γύρω στις 12.30 μ.μ.) όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στον Επίτροπο Όλι Ρεν και στις δηλώσεις που θα κάνει για τη χώρα μας. Δηλώσεις με βαρύνουσα σημασία θα γίνουν και από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμλε.

Η κυβέρνηση αναμένει να λάβει διπλά «εύσημα», τόσο για την πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο και τις διαρθρωτικές αλλαγές (με βάση την έκθεση της τρόικας) αλλά και γα τη συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM) και Εποπτείας (SSM), την οποία προώθησε και ολοκλήρωσε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η ελληνική Προεδρία.

Την έναρξη της συνεδρίασης, θα κηρύξει λίγο μετά τις 9.00 το πρωί ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα. Κοινοτικές πηγές εκτιμούν ότι πέραν των όποιων θετικών σχολίων, η έκθεση των δανειστών θα ζητά προσήλωση στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δις. ευρώ το 2014. Ανοιχτό μένει και το θέμα του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού μέχρι το 2016, του νέου δανείου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος έως το 2018, για το οποίο οι αποφάσεις θα ληφθούν το Μάιο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ EUROGROUP – ECOFIN

Στο Ζάππειο Μέγαρο θα διεξαχθούν το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ (Eurogroup) και το άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin)

Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα ολοκληρωθεί περίπου στις 12.30, οπότε και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία αναμένεται η τοποθέτηση του οργάνου για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος και για το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των δόσεων.

Στις 1.15 το μεσημέρι θα ξεκινήσει το γεύμα εργασίας του Ecofin στο οποίο θα παραβρεθούν και οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης.

Στις 3.30 θα ξεκινήσει το πρώτο σκέλος της συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα επικεντρωθεί στις οικονομικές προοπτικές και σε θέματα δημοσιονομική σταθερότητας. Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί στις 6.30 το απόγευμα και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Θα ακολουθήσει η13η Υπουργική Συνάντηση Ecofin με τον Ευρω-Μεσογειακό Φορέα Επενδύσεων (FEMIP) η οποία θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ ξανά με συνέντευξη Τύπου.

Στις 8.30 τα μέλη του Ecofin θα μεταβούν στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα παραθέσει δείπνο προς τιμή τους ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Την Τετάρτη στις 9 ώρα το πρωί θα ξεκινήσει το πρώτο σκέλος της συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθεί η τραπεζική ενοποίηση και οι εξελίξεις γύρω από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM) και την εφαρμογή του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM). Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι.

Original article: Η μεγάλη ημέρα για τον Γ.Στουρνάρα – Στο Ζάππειο οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε δίνουν “πράσινο φως” στη νέα πορεία της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα