Η επιστροφή των Γάλλων στον Μαρινόπουλο

Ήταν Ιούνιος του 2012, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Carrefour, George Plassat, εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους η γαλλική αλυσίδα super market αποχωρούσε από συγκεκριμένες χώρες – όπως και την Ελλάδα.

“Tο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, το υπερβολικό κόστος και το χρέος, δημιουργούν τέτοιες συνθήκες,

που θα χρειαστούν τρία χρόνια για να τεθούν οι νέες βάσεις και να αποκατασταθεί η οικονομική ευρωστία του ομίλου”, δήλωνε τότε.

Τριάμισι χρόνια μετά, κι ενώ η Μαρινόπουλος προσπαθεί να γυρίσει το παιχνίδι, μέσω ενός κολοσιαίου προγράμματος αναδιάρθρωσης, οι Γάλλοι της Carrefour φαίνεται ότι καλοβλέπουν την επιστροφή τους στη χώρα μας.

Κίνηση, που θα αποτελέσει και σανίδα σωτηρίας για την ελληνική αλυσίδα. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του FnB Daily, το σχέδιο, που εξετάζεται πολύ σοβαρά από τον Άλιμο και την Boulogne-Billancourt προβλέπει :

• την εξαγορά από τους Γάλλους μόνο των hypermarket Carrefour, με τα οποία και έγινε γνωστή η αλυσίδα, όταν έκανε την εμφάνισή της στην Ελλάδα (με το πρώτο στη λεωφόρο Αλίμου)

• τη διατήρηση του υπόλοιπου δικτύου στην ελληνική εταιρεία, υπό το Λεωνίδα Μαρινόπουλο,

• με πιθανή και ταυτόχρονη κεφαλαιοποίηση των υποχρεώσεών της από τις τράπεζες

Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, οι συζητήσεις για το οποίο βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, χωρίς όμως ακόμα να έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις, η επανεμφάνιση των Γάλλων στην ελληνική αγορά μπορεί να μην έλθει απευθείας, αλλά μέσω άλλης οδού, όπως για παράδειγμα της ανάληψης των μεγάλων καταστημάτων από θυγατρική (από τη Μέση Ανατολή ή την αραβική χερσόνησο).

Το σενάριο αυτό, αν υλοποιηθεί, θα αποτελέσει ανάσα για όλο τον κλάδο τροφίμων και ποτών, καθώς οι υποχρεώσεις της Μαρινόπουλος στην αγορά προσεγγίζουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Πολλοί προμηθευτές από τον κλάδο (γάλα, αναψυκτικά, μπισκότα, αλάτι και καφές) έχουν ήδη σταματήσει να προμηθεύουν τα καταστήματα.

Νεκτάριος Β. Νώτης
http://www.fnbdaily.com

Keywords
Αναζητήσεις
μαρινοπουλος κλεινει, χρεος μαρινοπουλος
Τυχαία Θέματα